LFG.HU

Attila
RPG fejlesztésCimkek
Elöljáróban: a lenti játék az rpg.hu szerepjáték-készítő pályázatán indult, amely eléggé behatárolta az elkészítési időt és a terjedelmet. Az emiatt jelentkező esetleges problémákat tehát kevésbé boncolom, mint ahogy azt egy “rendes” játéknál tenném. Függetlenül az eredmény minőségétől szeretném minden résztvevőnek megköszönni, hogy próbálkozott, remélem, hogy az esetleges negatívumok nem veszik el a kedvet a jövőbeni alkotásoktól.
 
Szélefölde
 
Humort írni nem könnyű feladat; állítom, hogy a legjobban sikerült humor szerepjátékok (most épp a Paranoiára, Ghostbustersre és a Toon-ra gondolok), nem csak rendszer szinten hoztak zseniális dolgokat, de a szabálykönyvek szövegszinten is igencsak ott voltak a szeren.
 
Sajnos, a Szélefölde sem rendszer-, sem szövegszinten nem alkotott maradandót, és különösen az utóbbi volt kissé fájdalmas élmény. A pongyola megfogalmazás miatt néha egész egyszerűen nem értettem, mit akar a szerző (pl “Minden egyes szint az előző szint 75%-ának elérése után válik elérhetővé.” – WTF?), néha meg szimplán hiányzanak infók. Mit jelent az, hogy az ork +1-et kap bármilyen szinten a harcra? Hogyan működik pontosan a Litervér képesség? Miben számít a Kétnyilas Sebzés szintje? És a Lepattanó Lövésé? Vagy a Duplázó? És a többi… oké, rövid határidő, alapból nem egy komolykodó, részletes valóságszimulációra törekvő rendszer, az ember az ilyet általában rögtönzi majd, de akkor is, lehetett volna valamivel alaposabb a szerző.
 
Ami nagyobb gond, hogy nem csak rendszerszinten van ott a pongyolaság. Valami RIFTS-be oltott Gyűrűkúrát érzek a készítők szándékaiban (utóbbi az elf fodrászok nyomán vált erős meggyőződéssé), de a világ olyan szinten vázlatos, hogy fogalmam sincs, mit tudnék kezdeni vele. Nem őstörténetet és bullákat várok, de valami játékötletet a jópofi mellé. Némi monsztagyűjtemény se lett volna rossz, na jó, 32 oldal, tudom.
 
A fő célja a játékomnak (melyet barátaim segítségével fejlesztettem, és még fejlesztem) a szórakoztatás. De az töméntelen mennyiségben. Így fő eleme a humor, melyet a különféle fantázia-világok keverésével, és a mindennapi élet elemeinek bevetésével hozunk felszínre. A próbajátékon már bevált, és nagyokat nevettünk. Így én nyugodt szívvel mondom, hogy ezt a célt elértem/elértük.
 
Újítás? Talán az előbbiekben említett humoros felfogás lenne az, hisz nem sok szerepjátékban láttam eddig ennyi “hülyeséget” egy helyen. Sajnos nem vagyok elég jártas az RPG-színtéren ahhoz, hogy a rendszerben is világrengető újításokat hozzak, így ott csak a kellően egyszerű, de azért nem gagyi szabályokat hoztam. Újítás lenne a továbbiakban, hogy a negatív tulajdonságokra is építek majd, így sokkal nagyobb számú variáció jön létre a játékosok számára a különféle karakterek és játékmódok között.
 
Nos tény, az átjött, hogy a dolog nem komoly. A rendszer alapban nem is lenne rossz, bár talán lehetne nyesni a főtulajdonságokon, meg a kasztokon. Ezzel együtt azért látszik, hogy a játék még nincs kész. Kábé a fejlesztésnek arra a fázisára emlékeztet, amikor az ember még lapátolja össze az ötleteket, már formálódik valami, és nemsokára el kell kezdeni kitalálni, pontosan mi is maradjon meg az ötletek közül és mit hajítsanak ki. Én egy kicsit rámennék a világra, akár úgy is, hogy pofátlan módon nyúlni kezdenék más játékokból és elkezdeném paródiává pofozni, plusz csekkolnám, hogy az eddig elhelyezett poénok mennyire működnek a megszokott társaságon kívül is a játékban – bár ebben a mostani reakciók is remélhetőleg visszajelzést fognak jelenteni.
 
Szóval ezen még dolgozni kell.
 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://rpg.hu/download/palyazat/szelefolde.zip]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához