LFG.HU

Rorimack
ismertetőCimkek

Mottó: “Mi vagyunk a zsoldosok”, 2007, 5/5
Az Ellensúly egyike volt annak a két regénynek, amire leginkább kiváncsi voltam az idei Zsoldos-díjasok közül. Egyrészt, mert szeretem azokat a történeteket, ahol lovak és robotok együtt szerepelnek (hogy a robotlovakról ne is beszéljünk), másrészt pedig Cherubion antológiákban mindig lehet találni egy-két olyan új szerzőt, akire érdemes odafigyelni. (És hála az álneveknek amiket rögtön elfelejt az ember, minden antológiában “új” nevekkel találkozhatunk.) Ezért a lehetőségért érdemes belevágni a kötetbe, bár fel kell készülnünk rá, hogy biztosan lesz benne néhány olvashatatlan írás is. Az Ellensúly nem ilyen. (És sajnos nincsenek benne se lovak, se robotok.)
A harmincnegyedik Cherubionos scifi antológia címadó regénye már a második Ellen-regény (a harmadik nemrég került a boltokba), és ez talán megmagyarázza azt is, miért nem áll össze teljes egésszé a történet. Valószínűleg az Ellenjátékkal kéne kezdeni.
Az alaphelyzet egyszerűségében bonyolult: van három idegen fajunk, ebből egy az emberek, egy a tnopok (olyanok, mint az ewokok, csak a szőrük hosszabb, és sokkal fejlettebb a technológiájuk), meg vannak a szxinxek, akik szerintem tuti ilyen rovarszerű, gonosz lények, annyi x van a nevükben. Először a szxinxek és a tnopok háborúztak, majd jöttek az emberek, a három ellenfél közül a szxinxek maradtak alul (ők most egy bolygórezervátumban vannak, meg elkeseredetten röpködnek maradék űrhajóikon), az emberek és a tnopok békét kötöttek. Majd megint háborúztak, most már csak egymással. A második háborúnak – enderi fordulattal – a Rosine csatahajó (élén Anrael kapitánnyal) tnop anyabolygó ellen indított támadása vetett véget.
Most már viszonylag béke van, és ott kapcsolódunk bele a történetbe, hogy a tnopokhoz tárgyalni küldik az ostrom során kissé megkattant Anrael kapitányt.
Kezdetét veszi a történet. A központi téma a két faj viszonya, és ennek ürügyén a szerző ügyesen átvezet minket a béketárgyalásosdiból a túlélősdibe, de lesz itt fegyveres ütközet és űrcsata is. És ahogy szinte húsz oldalanként szinte teljesen más típusú történetbe csöppenünk, úgy adatja tovább Crabe a főszerep stafétabotját is.
Habár a sokféle történettípus egymásba simul, sajnos ez a simaság nem mondható el magáról a szövegről. A néha meglehetősen komor hangulatot gyerekes párbeszédek és szóhasználat töri meg: például amikor egy kemény, mindenre elszánt zsoldos túsza, a sok borzalmat átélt veterán katona egy étteremben a mellékhelyiséget keresi, akkor nem “vécézni” fog az illető. Mire beleélnénk magunkat a hangulatba, már ki is zökkentünk belőle.
Egyébként jól kitalált történetről van szó. A baj csak az, hogy a hangsúly a kitalálton van. Minden logikus, mindennek van oka, csak mi magunk nem tudunk belekerülni a cselekmény fősodrásába. Igazából főszereplőink sem, de ezennel ha valakiknek, akkor nekik nem lehet felróni, hogy csak végigrángatják őket egy történeten (a miértek lelőnék a poént.).
A baj az, hogy a két faj együttélésének a problémája nehezen átélhető. Két teljesen különböző fajról van szó, amely annyira mégis közeli, hogy ugyanolyan légkörben éljenek, és például képesek legyenek megemészteni egymás élelmeit. Ez önmagában is rengetek történetnek adna alapot (lásd például Robert J. Sawyer Calculating God-ját). Itt azonban ez csak alap, nekünk mégis át kéne élnünk a két faj konfliktusát, holott még az emberekkel is nehezen találjuk meg a közös pontot, egy olyan tulajdonságot, amivel együtt tudnánk érezni. És amikor ez nem sikerül, akkor rögtön kívül találjuk magunkat. Ésszel még eljuthatunk oda, hogy esetleg egy, a fajgyűlöletről és az egymás mellett élésről szóló allegóriával van dolgunk, de mivel érzelmileg lehetetlen azonosulnunk, a regény nem lesz több egy érdekes gondolatkísérletnél.
Mint mondtam, ez a regény a második része egy sorozatnak (trilógiának?), így könnyen elképzelhető, hogy az egész történet összeáll egyetlen nagy, átélhető történetté. Sajnos azonban ez az Ellensúlynak önmagában nem sikerül.
A. Taylor Crabe
(Szabó Sándor)
Ellensúly
IN: Ellensúly science fiction antológia,
Cherubion Könyvkiadó, 2006
ISBN 963 9566 47 0
Ár: 1998 Ft

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához