LFG.HU

D. P. Manfréd
ismertetőCimkek

Aki középen helyezkedik el, az elméletileg egyforma távolságra van a szélektől.
A valóságban (emlékezzünk csak a Gödöllő és Pest közötti távolságra) ez nem egészen így van. Hiszen itt Európa közepének keleti felében (mindig szerettem ezt a szóösszetételt) nem állíthatjuk nyugodt szívvel: nyugattól és kelettől azonos távolságra lennénk. Ahelyett, hogy átfogóbb szemszögből az egészet néznénk. Mármint a kontinenst. Ami nem csupán irigylésre méltóan gazdag és “fejlett” országokkal van teli, hanem bámulatra méltó szépségű tájakkal is.
Mióta feliratkoztam egy túrázókból álló levelezőlistára, valamiért jobban érdekelnek az efféle látnivalók. Csodás helyeket bemutató albumokból az utóbbi tíz évben rengeteget adtak ki, közöttük is számos az, ami szemfájdítóan szépre sikeredett.

Szóval nehéz itt újat felmutatni – de ezzel a könyvvel úgy vélem, sikerült.
Ott kezdődik az egész, hogy magyar ember írta, aki saját szemével látta, lábain bejárta, kezeivel megérintette mindazt, amiről beszámol. Ráadásként még ért is hozzá, hiszen tudósként a természetföldrajzzal foglalkozik.
Ez után érthető, ha nem a különféle államok adatai szerepelnek a főhelyen, hanem a táj. Akárcsak a sorozat előző kötetében (Afrika), itt is a geológiai és történelmi múlttal ismerkedhetünk meg elsőként. Ebből rögtön ki is derül, hogy kontinensünk akkora, hogy majd négyezer évbe tellett, mire teljesen felfedezték.
Nagyjából ennyi idő telt el a kelták és a Ferenc József-föld felfedezése között. Ez utóbbi (a névből persze sejteni lehet) az Osztrák-Magyar Monarchia színeiben történt, és magyar is volt az expedíció tagjai között.
Ezt követően pedig a földrajzi tagolásnak megfelelően végiglátogatjuk a kontinenst. Útközben nem csupán hegyek és vizek képeit bámulhatjuk meg. Ehhez túlságosan is régóta alakítják az itt élő emberek a környezetüket. Azért nem kell megijedni, panelszörnyek helyett sokkal gusztusosabb épületek mosolyognak ránk. Terjedelmi korlátok miatt (hiszen csupán a 76-77. oldal képeinek leírásához is rengeteg billentyűt kellene megérintenem) ezt nem áll módomban részletezni. Pár érdekesség, ami
megemlítésre kerül: jégtakarófutás, az Óriások útja, Mont-Saint-Michel, Gemenci-erdő, Krka.
Pihenésképpen számtalan apróságot tudhatunk meg (pl. miként alakult ki az alföldi tanyavilág).
Lépést tartva a korral, nem csupán papíron kapjuk az infókat, hanem CD-n is. Országok adatai, térképek, irodalomjegyzék. Ebben eddig nincs semmi extra, de a majd egyórányi hosszúságú filmrészletek már annak számítanak. Különböző helyszíneken forgatott, a kötethez kapcsolódó anyagot nézhetünk végig. Ezen kívül a kontinensen (illetve elődjén) élt dínókról találhatunk illusztrációval ellátott leírásokat.

Kossuth Kiadó (2000)
Ára: 6600 Ft
– D. P. Manfréd –

Boritó


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.