LFG.HU

HammerTimeCafe
Mendark
ismertetőCimkek
Érdekes darabot kezdtek el reklámozni a nyár elején: a Vámpírok Bálja c. musicalt (nem összekeverendõ a Drakula c. elõadással amit szintén mostanában fognak bemutatni szabadtéri színpadokon) a Magyar Színházban.
 
Nem egy mai darabról van szó, eredetileg 10 évvel ezelõtt mutatták be Bécsben és rövid idõn belül begyûjtött 6 nemzetközi zenei díjat, valamint 98-ban az IMAGE legjobb musical díját is.
 
A zeneszerzõ az a Jim Steinman aki a Meat Loaf-tól kezdve Bonnie Tyler-en át Celine Dion-ig rengeteg híres együttesnek írt számot, valamint több híres film dallamáért is õ a felelõs. A musicalben fel is csendül több korai munkájának zenéje (az anno Bonnie Tyler által énekelt `Total Eclipse of the Heart`-ot például nem lehet nem felismerni).
A történetet állítólag Roman Polanski 1967-es `The Fearless Vampire Killers` c. filmje alapján készült. Õ maga egyébként a darab rendezõje.
 
Mindezen háttér infókról mit sem sejtve ültem be tegnap a Magyar Színházba megnézni végre a darabot (azért `végre` mert több elõadás is elmaradt már korábban).
 
A igen szembetûnõ volt rögtön az elején, hogy az egész színház összes belsõ terét megpróbálták a darabhoz igazítani: nagy gyertyatartók, szõnyegek, csillárok fogadják a nézõket már rögtön az elõtérben. A remek díszlet és jelmezek amúgy is a darab egyik nagy erõssége volt. A darab közben többször `vámpírok` jelentek meg a nézõtéren is, egészen közel az emberekhez (hozzánk). Mi az erkélyen ültünk (érdemes volt) és remekül éreztük magunkat.
 
A történet (fõleg szerepjátékos szemmel nézve) nem egy világbajnok, de azért nem rossz (ezerszer rosszabb filmek, könyvek születtek már a témában). Sok humort próbáltak belecsempészni és külön jó pont hogy nem egy szirupos amerikai happy end a vége. Persze van benne némi következetlenség (pl. ha valakit egy vámpír megharap maga is vámpír lesz mindig) de ez csak a hozzám hasonló szerepjátékos õrülteknek szúr szemet.
A darabot nem is a történetért érdemes megnézni, hanem a hangulatért! Szinte minden jó benne: a zene, a színészek, a táncosok, a már említett jelmezek és díszlet.
Egy-két hangulati elem különösen remek volt, a falusiak például majd megbolondulnak a fokhagymáért, mindenki fokhagyma füzérrel a nyakában rohangál, a kastély beli tükrös jeleneteket pedig igazán jól kitalálták.
 
A musical mûfaj kedvelõinek mindenképpen kötelezõ darab! A színészek jól énekelnek, a zenekarra sem lehet panasz, a táncosokat pedig szétveti az energia. Sok musicalt láttam az elmúlt 2-3 évben, és ez mindenképen az elsõk között van.
 
A darab egyetlen komoly negatívuma a szervezés! Alig néhány elõadás lesz (volt).
Eredetileg június végétõl szeptember elejéig tervezték az elõadásokat, afféle színházi holtszezonba. Nem is a színház saját társulata szerepel hanem sok különbözõ helyrõl szedték össze a színészeket- táncosokat- zenészeket.
A baj az hogy nagyon sok elõadás elmarad / elmaradt. Azt mondják ennek fõ oka az hogy nagyon meleg volt és bár a színháznak elvileg van légkondija, az nem igazán bírta a strapát. Így a próbákon és elõadásokon a színészek – táncosok szintén szenvedtek.
Márpedig szeptembertõl mindenkinek vissza kell menni a saját társulatához, és gondolom a Magyar Színház saját társulata is szeretné újra birtokba venni a saját színpadát.
Pedig a darab nem lehetett olcsó, sok a jelmez, a kellékek, és a díszlet(ek) is hatalmas(ak). Emiatt nem lehet azt megtenni hogy egyik nap ezt játsszák másik nap pedig már mást. Ha egyszer összerakják a díszletet, huzamosabb ideig ezt kéne adni.
 
Mivel a darabnak elég nagy sikere volt, remélem hogy sikerül még összehozni egy hosszabb idényt (ha nem itt hát máshol). Feltétlenül megérdemelne ennél jóval több elõadást.
 
Addig is ha van idõtõk mindenképpen érdemes megnézni a Vámpírok Bálját amíg még lehet.
 
 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.vampirokbalja.hu]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához