LFG.HU

auer
ismertetőCimkek

Réges rég volt, hogy utoljára új megjelenésű Star Wars regényt fogtam kézbe, így lehet hogy kissé elfogult lesz ez az ismertető. Emlékeim szerint e könyv elött a Sith-ek bosszúja regényadaptációja jelent meg, ami magában is jól megírt könyv volt.
 
Pár hónapja fedeztem fel a Szukits kiadó honlapján, hogy végre valahára megjelenik egy új Star Wars regény. Hosszas várakozás után, amint tudtam lecsaptam rá, és nekiláttam.
A könyv 1990 Ft, átlagosnak mondható regényár mostanság. Nekem szokásom hogy az új könyveknek elolvasom a fülszövegét, majd fellapozom a hátulját, hogy ott mi érdekességek lapulnak. Itt az utolsó lap a könyvben, a történet utolsó pár sorát rejti. Semmi reklám, újabb könyvmegjelenés és hasonlók. Sebaj akkor álljunk neki.
 
A könyv elég vastag mivel méretes betűkkel szedték, gyors és fordulatos, szinte filmbe illő, ami egy ilyen mozi központú világnál nem is gond. A történet középpontjában Anakin és Obi-van áll, de megismerjük szinte az összes többi főszereplőt is valamilyen módon. Itt minden ismertebb szereplő, Dooku, Gunray, Grievous tábornok, Bail Organa, Yoda mester múltja és motivációi részben feltárulkoznak előttünk. A könyv egyik pozitív érdeme volt számomra, hogy nem voltak benne azok a szokásos fordítási hibák, amik számos Star Wars könyvben megvannak. Igaz, mostanában már egy letisztázott univerzum áll az írók elött.
A könyv közvetlenül épít a Republic képregénysorozat elemeire, több hivatkozást is találunk rá, illetve a Clone Wars rajzfilmsorozat részeire. Ezek az utalások keretbe foglalják a háború történéseit, viszont aki nem ismeri ezeket annak is élvezhető lesz.
 
A történet fonala a Darth Sidious utáni nyomozás, ahol Anakin és Obi-van nyomról nyomra halad, hogy minnél közelebb férkőzzön a rejtélyes Sith nagyúr kilétéhez. Mindezt persze a gonosz Sith Lord különböző eszközökkel próbálja meg megakadályozni, és terelni hőseinket. A regény egyik pozitívuma számomra hogy sok helyszínt felvonultat, nem egy bolygón, hanem nagyjából öt-hat helyszínen nyomoznak, és belelát az olvasó a galaxis hétköznapjaiba.
 
A történet jól megírt, fordulatos, a szükséges helyen elég komoly vagy éppen humoros, de nem viszi túlzásba az író egyik eszközt sem. A harci részeknél úgy érezzük magunkat, mintha egy filmet néznék ahol épp tüzérségi támogatást kérnek, vagy egy kommandó hatol az épületbe.
A könyv több apróbb fejezetre tagolódik, ahol a különböző csoportok felváltva tevékenykednek, így elég változatos és pergő olvasmányt kínál. A regény utolsó pár fejezete a Clone Wars rajzfilmsorozatban látott utolsó részek könyvadaptációja, ahol is a Palpatine főkancellárt elrabolja a gonosz Grievous tábornok. A könyv szinte ott ér véget ahol a Sith-ek bosszúja kezdődik, Anakin és Obi-van elugrik Coruscant felé a hipertérbe. E könyv a Sith-ek bosszújával és a Dark Lord című (Magyarországon még meg nem jelent) könyvvel együtt alkot egy trilógiát.
 
Ennyi dióhéjban a könyvről és történetről, ami felülmúlja az átlagos Csillagok Háborúja könyvek minőségét. Viszont szót kell ejtenem pár hibáról is. Egyik ilyen hiba, hogy a magyar változatban a Sithek folyamatosan Szithnek lettek írva. A másik hiba leginkább Yoda stílusa. Yodának vagy egyfajta nyakatekert beszédstílusa, ami a filmekben jól észrevehető, itt viszont ebből semmi sem jelenik meg. Nem tudom ez mennyire az író vagy a fordító hibája, de engem zavart. Negatívként ezt a két dolgot tudnám csupán felhozni, de ez is csak a vérbeli rajongóknak szúr szemet.
 
Összefoglalva egy kiváló regény, ami kellemes perceket biztosít az olvasóink.
 
Az Erő legyen veletek!
 
James Luceno: A gonosz útvesztője
Szukits kiadó 2007
387 oldal
1990 Ft
 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához