LFG.HU

Dévényi Péter
hírekCimkek

A Dungeon és Dragon Magazinok nyomtatott verzióinak megszűnésével a Paizonak új, állandó termék után kellett néznie, és ahogyan azt már a két lap megszüntetésekor bejelentették, ezt két új kiadvánnyal kívánták megoldani, az egyik a Game Mastery márkanév alatt megjelenő kalandsorozat, a másik pedig az augusztusban útjára induló Pathfinder lenne. A változás jelentős a korábbi magazinokhoz képest, hiszen míg a korábbi magazinok készítéséhez a Wizards valamennyi D&D kiadványát felhasználhatták forrásként, addig a Game Mastery modulokhoz és a Pathfinderhez csak a legalapvetőbb források állnak rendelkezésre, ami gyakorlatilag a 3 alapkönyv és az Expanded Psionics Handbook csontvázát jelenti. Minden mást maguknak kell kialakítani, kifejleszteni. Igaz, korábban a Wizards mindenbe beleszólhatott, most pedig nem, bár a két kiadó közötti – legalábbis általuk – sokat hangoztatott szoros együttműködés nyilván hatással lesz a Paizo további munkájára.

Mind a kalandok, mind a Pathfinder kampányai egy közös, új világban, Varisiában játszódnak, és a 3.5-ös OGL-t követik. Maga a világ nem rendelkezik egy nagy leírással, a Paizo terve az, hogy folyamatában épül majd ki a világ, valahogy úgy, ahogyan annak idején a Greyhawk világa is kiépült. Ennek megfelelően a Pathfinder minden hónapban egy-egy új szeletet tesz hozzá a világhoz, új helyszínek, új szörnyek, Varisia történelme, vallása, stb. Ehhez kapcsolódnak a jövő év januárjától megjelenő – könyvnek az oldalszám alacsony volta miatt nem igazán nevezhető – kiadványaik, valamint a honlapjukra felkerülő további anyagok. Varisia világa egy kisebb módosításokkal hagyományos kard és mágia világ (ellentétben pl. Eberron technokrata mágikus világával), az eddig ismertté vált elképzelések szerint az egyik eltérést az adná, hogy a technikai fejlődés már a kezdetleges középkori lőfegyvereket is elérhető teszi.

Maga a Pathfinder egy havonta megjelenő, 100 oldalas puhaborítású, minden oldalán színes kiadvány. Nem magazin, mivel nem magazinként terjesztik, nincsenek benne reklámok, és mint arról a későbbiekben írok is, az ára sem magazinra jellemző. Minden egyes részben egy kampányméretű kaland (avagy az ő szóhasználatukban kalandösvény – adventure path) egy hatoda található, mely egy rész kb. 60%-át teszi ki. A maradék 40%-ot Varisia világának bemutatására szánják, itt találhatóak a városok, vidékek leírásai, Varisia történelme, játékosoknak szóló részek, valamint a Pathfinder Krónika, melyet mintegy a világ egyes szám első személyű bemutatására szánják, ahogyan egy kalandozó látja. Az első hat kötetben a Runalordok Ébredése (Rise of the Runelords) kalandmodul lesz megtalálható, mely elsőtől tizenötödik szintig viszi a karaktereket. A Dungeon Magazinból már megismert módon, ebből az első rész “letudja” a sokak által nem túlságosan kedvelt alacsony szintű nyögdécselést, és a második rész már 5. szintről indul. Ehhez társul a játékosoknak szánt – és a honlapjukról ingyenesen letölthető – játékos segédlet, melyből a karakterek meríthetnek maguknak a karakterek megalkotásához ötleteket.

A Pathfinder minősége nem hagy maga után kivetnivalót, a kalandok megszerkesztettsége, a térképek és a képek minősége előkelő helyet bérel számára a D&D kiadványok sorában. Egy korábbi megjegyzésükben a honlapjukon azt mondták, hogy a Pathfinderrel a céljuk az, hogy mind kinézetben, mind tartalomban egy, a The Red Hand of Doom wizardsos kalandmodul minőségét elérő, de inkább meghaladó terméket tudjanak az olvasóknak adni. Én a magam részéről anno nagyon meg voltam elégedve a fent említett modullal, így ha meg tudnak felelni ennek a saját maguk elé állított követelménynek, akkor az olvasó sem fog csalódni.

A Pathfinderben található kampányhoz nem kapcsolódnak, de ugyan abban a világban játszódnak a Game Mastery kalandmodulok, melyek minden hónapban egy-egy új, 32 oldalas, puhaborítású, teljesen színes modult jelentenek. Ezek a kalandok önálló történetek, változó szintekre – leginkább a statisztikák alapján legkedveltebb 5-12. szintekre íródott kalandok, általában 2, esetleg 3 játékalkalomra elegendő kihívást tartalmaznak. A kiadó kategorizálta őket, vannak városi, utazós, vadonban játszódó, kazamatákban játszódó és eseményvezérelt kalandok, a kategóriát a borítón betűvel rövidítik (U, J, W, D és E, az előbbiek sorrendjében). Aki szeretne egy kis ízelítőt magának és a csapatának, az a sorozat 0. elemét ingyenesen letöltheti magának (ez csak 16 oldal). Szerintem érdemes.

Az itt leírt, alapvetően rendkívül pozitív érzéseket tükröző bemutatás végére hagytam az egyetlen negatívumot, az árat. Mind a Pathfinder, mind a Game Mastery kalandmodulok ára felette van az átlagnak, ami ugyanakkor érthető, hiszen a jó papír, a színes oldalak, a jó rajzolók és a térképek nincsenek ingyen. Egy Pathfinder 20$, míg egy Game Mastery Kalandmodul 12. Ehhez jön még a postaköltség, ha valaki a neten rendel. Ha valaki nem ragaszkodik a papírhoz, az elektronikus formában, vízjeles pdf-ként is letöltheti magának mindkét sorozatot, ekkor az ár 14 illetve 9$. A Paizo előfizetést is kínál, ami a Pathfinder esetében jelentős megtakarítást jelent, hiszen úgy már csak 14$-ba kerül egy kötet, a moduloknál nincs árcsökkenés előfizetés esetén sem. Ugyanakkor az előfizetőknek mindkét esetben ingyenes az elektronikus formátum.

Végezetül érdemes szót ejtenünk arról is, hogy a Pathfinder és a Game Mastery modulsorozat első 12 része mindenképpen a 3.5-ös D&D szabályrendszerét követi, leginkább azért, mert már megírták őket, másrészt pedig azért, mert még 2008 júliusa (a 4. kiadású alapkönyvek harmadik tagjának, a Dungeon Master’s Guide-nak a megjelenése) előtt a boltok polcaira kerülnek. Maga a Paizo még nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a folytatás hogyan alakul, egyrészt ez attól is függ majd, hogy mennyire vonja/vonta be őket a Wizards a 4. kiadás előkészületébe, hiszen a folytatásnak már készen kell lennie, mire a második kampány befejeződik, másrészt Eric Mona a honlapon közzétett nyilatkozatában azt írja, hogy habár örülne egy racionalizált kiadásnak, megérti, hogy sokan nem ugrottak a plafonig a 4. kiadás bejelentésekor. Mindenesetre, ha átállnak, akkor is szeretnének segíteni azoknak, akik le akarják konvertálni maguknak a modulokat 3.5-re. Nekem az a gyanúm, hogy ha a Pathfinder sikeres lesz, a Wizards úgysem akarja majd, hogy hátráltassa a tömeges átállást, és “meggyőzi” a Paizót. Meglátjuk.

Linkek
Se tömlöcök, se sárkányok: http://lfg.hu/14013/

Game Mastery bemutató modul: https://paizo.com/store/paizoExclusives/v5748btpy7xpy

Game Mastery modulok: https://paizo.com/gameMastery/modules

Pathfinder Rise of the Runelords Player’s Guide: https://paizo.com/pathfinder/v5748btpy7xpx

Pathfinder kiadványok: https://paizo.com/gameMastery/pathfinder


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához