LFG.HU

taverna
Damage
ismertetőCimkek

Egyre erõsebben nyomja rá bélyegét a steampunk mind a szubkultúrákra, mind pedig a szórakoztatóiparra. Ennek forrásait és hatásait vizsgálja a hvg.hu egyik cikke, melynek szerzõje számos hasonló témát tartogat a HVG Tudomány rovata számára.

Augusztus 26-i számában elismerõen írt a Boston Globe Richard Nagyról, ismertebb nevén Datamancerrõl: a magyar származású, jelenleg a New Jersey-beli Edison városkában élõ fiatalember ugyanis szakszerû használat helyett inkább szétszerelte laptopját, majd újra összerakta – figyelemreméltóan máshogyan. A könnyed, hordozható, strapabíró és mindennapi számítógép teljesen megváltozott: külsejét mahagóni és fenyõ fedi, a csuklótartók helyén vastag, sárgaréz csavarokkal biztosított bõrlapok simulnak, gombnyomás helyett pedig kulccsal kell feltekerni az indításhoz. Nagy nem csak ezzel bizonyította mechanikai hozzáértését és stílusérzékét: került már ki keze alól viktoriánus korabeli asztali számítógép, könyvvé átformált szkenner, de még korai írógépnek kinézõ billentyûzet is.

Ez önmagában még kevés lenne a hírveréshez, Datamanceren kívül azonban számos olyan iparos és alkotó létezik, aki egyhangúlag a viktoriánus korszak és az ipari forradalom esztétikája mellett horgonyzott le. Ilyen például I-Wei Huang, aki gõzzel mûködõ, lábakkal ellátott mozdonyokat készített, Haruo Suekichi, akinek egyedi, eltúlzottan antik órái csodaszámba mennek, a patinázott-antikosított elektromos gitárt készítõ von Slatt vagy éppen Sean Orlando, aki úgy döntött, hogy apróságok helyett szinte szó szerint nagyobb fába vágná fejszéjét, így jelenleg egy fémfára hasonlító vázra szerelt gõzgépesített házon dolgozik többedmagával. Õk – és mellettük sokan mások – képsorozatokkal dokumentálják blogjaikban a gyártási folyamatokat és sokszor még szerelési leírásokat is kínálnak azoknak, akik követnék õket.

Különös, ellentmondásos hagyománytisztelet bújik meg e mesterekben: számukra a fogaskerekek, a sárgaréz, a bõr vagy a csiszolt fa szeretete egyfajta lázadás a mai kor tömegtermékei ellen, amelyek gyártásuk pillanatában már elavultak és amelyeket múzeumokban sem igen látni majd viszont. Paul di Filippo író azt állította a Boston Globe-nak, hogy ez a furcsa trend “a kézmûvességet és a tömegtermelési elemeket egyszerre testesíti meg a gazdag vizuális formanyelv segítségével, amely teljességgel hiányzik korunk olcsó mûanyag készülékeibõl”.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://hvg.hu/Tudomany/20070903_steampunk_modern_feltalalok_datamancer.aspx]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához