LFG.HU

Mórocz Tibor
hírekCimkek
Tisztelt fórumozók, játékosok, olvasók!
 
A közelmúltban történt esemény, mely a kiadó, a jelen szerepjátékos- oldal és a játékosok viszonyát kedvezőtlenül befolyásolta, egy sajnálatos kommunikációs hiba következménye. Ezúton kérünk – és személy szerint is kérek – bocsánatot mindenkitől, akit a hírrel kapcsolatban akaratlanul megbántottunk, vagy akiknek kellemetlenséget okoztunk. 
 
Szeretnénk, hogy a játékosok, rajongók vagy olvasók tisztább képet kapjanak kiadónk működéséről és elképzeléseiről. Ezért kértük, hogy pontosan ezen az oldalon közzé tehessük álláspontunkat az egyéni fejlesztésű M.A.G.U.S. alkotások internetes megjelentetésével kapcsolatban:
 
Kiadónk működésétől vagy a jelen helyzettől függetlenül, egy tetszőleges publikációban, a már nyomtatásban megjelent művek tartalmát, akár annak részleteit (akármikor is történt a kiadásuk) a másik fél csak és kizárólag a kiadási, illetve a szerzői jog tulajdonosának (a későbbi vitákat elkerülendő, általában írásos) engedélyével lehet csak közzé tenni – vagyis a mű jogi oltalom alatt áll. A közzétételnél a jog általában egy bekezdésnyi szöveget tekint “másolt” szövegrészletnek.
Semelyik külföldi, más szerepjátékkal foglalkozó rajongói oldalon nem lehet legálisan olyan ingyenes szöveganyagokat találni, ami nyomtatásban kapható, vagy kapható volt – kivéve, ha azt maga a szerző / forgalmazó tette ingyen hozzáférhetővé.
 
A fentiek alapján a közzétételről alkotott elképzeléseink azonban így is nagy szabadságot, és többféle alternatívát engednek az egyéni fejlesztők számára. Az ő munkájukat nem szeretnénk korlátozni, tiszteletben tartva a Szerzői jogi törvény szabad felhasználásról szóló 33 és 34 §-át:
 
              I.      Ha a szerző szeretné szerepeltetni az eddig megjelent, és a kiadónk tulajdonában lévő anyagok bizonyos részeit saját munkájával kiegészítve, kérjük, hogy keresse fel a kiadónkat, vagy küldje, illetve hozza el az általa készített anyagokat, mielőtt azokat bárhol publikálná.
Amennyiben kéri a kiadó engedélyét a jogi oltalom alatt álló anyagok használatához (konkrétan: egész bekezdések beillesztéséhez saját szövegébe) ezzel vállalja azt is, hogy a kiadó által támasztott minőségi és irodalmi követelményeknek megfelel.
Ha az anyagot elfogadtuk, (szükséges változtatások esetén javaslatokat teszünk és segítünk,) az alkotó szabadon publikálhatja az anyagot az interneten vagy írásban, de kizárólag ingyenesen.
Az ilyen anyagokat hivatalos emblémával is ellátjuk, amennyiben azt a készítő igényli. Kategorizáljuk azt is, hogy a M.A.G.U.S. melyik eddig megjelent rendszerével kompatibilis, hogy valamelyest csökkentsük a jelenleg fennálló keveredést.
További előnyt jelenthet, hogy az ilyen szerzőket, néhány – a fenti módon elfogadott – anyag leadása után valószínűleg mi fogjuk időről-időre megkeresni, és hivatalos együttműködést is ajánlunk majd nekik.
Az általunk kiadásra kerülő Új Törvénykönvvel világ-koherens és szabály-kompatibilis anyagok forrásműként természetesen alkalmazhatók lesznek a kiadó által szervezett szerepjáték- versenyeken is. Ezzel célunk ennek a sok forrású, és szerteágazóan fejlődő játékrendszernek egy mindenki által érthető, átlátható “szabályrendszer-mederbe” terelése, egy közös platform megteremtése.
 
           II.      A szerző felhasználhatja az eddig elkészült anyagok elemeit a munkájában úgy is, hogy nem lép kapcsolatba velünk és/vagy nem kívánja, hogy az anyagába betekintést nyerjünk. Ez esetben a jogoltalom alatt álló művekből, jogsértés nélkül csak címszavakat idézhet (pl. varázslatok neveit, kifejezéseket, kikerülhetetlen tulajdonneveket, képzettségek neveit stb).  
Ez az előbbinél behatároltabb mozgásteret engedélyez, és itt pontos forrásmegjelölést kérünk (pl. ET, Summarium, ÚT). A fentieket betartásával a szerző ingyenesen és korlátlanul publikálhatja a művét – a hazai és külföldi joggyakorlatnak megfelelően – mely értelemszerűen nem kap kiadónktól besorolást.
 
         III.      Lehetséges, hogy a szerző gyökeresen új dolgokat alkot, amiben abszolút nem szerepelteti a már megjelent műveket, nem is utal rájuk. Ez esetben, ha a M.A.G.U.S. világával kapcsolatos, szabadon de csak ingyenesen publikálhatja művét.
Úgy gondolom, ha valaki már ezen a szinten áll, talán érdemesebb elküldenie nekünk a művét, hátha a rajongók számára is közkinccsé tehetjük, nyomtatásban, ő pedig pénzt is kereshet vele. 
 
Mivel II. kategóriában a magukat függetlennek valló alkotók vannak, nekik talán nem is érdekes, ami az I.és  III. kategóriába tartozók számára felajánlunk. A közeljövőben egy ingyenesen letölthető internetes Rúna magazin indul a kiadónk támogatásával, ahova szeretettel várjuk a rajongók munkáit, és megjelenést biztosítunk azoknak, akiknek munkáit színvonalasnak találjuk.
 
Mivel a közelmúltbeli eseményt olyan publikáció indította el, ahol a szerző tételesen emelt át részeket jogi oltalom alatt álló művekből, szükségesnek éreztük a hivatalos fellépést.
Sajnáljuk, személy szerint én magam is sajnálom, és bocsánatot kérek az oldal fenntartóitól és látogatóitól a túl hivatalosnak, túl agresszívnek tűnő hangnemért.
Talán mentségemre szolgál valamelyest, hogy olyasmit szeretnénk megvédeni, (és amire a magyar törvények is lehetőséget adnak,) aminek komoly anyagi ellenértéke van. Szeretném – szeretnénk – hogy egy szervezettebb, jogkövetőbb szerepjátékos kultúra alakuljon ki, melynek körülményei között a játékosok és rajongókért végzett munkánk, és más kiadók munkája egyszerűbb és zökkenőmentesebb lehet.
A mostaninál nagyobb rendet és átláthatóságot szeretnénk egy olyan szellemi alkotás, egy olyan játék, egy olyan világ körül teremteni, amelyet az utóbbi időkben éppen saját előző tulajdonosai hanyagoltak el legjobban, miközben nagyrészt a rajongók lelkes, ám koordinálatlan közreműködése tartotta életben. Ezért köszönettel tartozunk mindazoknak, akik kitartottak és fenntartották a M.A.G.U.S. -t de úgy gondolom, hosszabb távon ez a játék is csak akkor jó és élvezetes, ha nemcsak az asztal mellett tartjuk be a játékszabályokat.  
 
A velünk együttműködő rajongói oldalakat nemrég megkerestük egy számukra előnyös ajánlattal, amelyről többet majd a közös munka során lehet megtudni.
 
Örömmel üdvözlünk minden olyan kezdeményezést, ami ennek a nagyszerű játéknak az ügyét előrébb viszi, és mindenkit, aki szereti a M.A.G.U.S.-t és a hozzá tartozó világot. Csupán annyit kérünk, hogy mindenki tartsa tiszteletben a mi szerepünket is a M.A.G.U.S. világával kapcsolatban, és törekvéseinket, aminek a középpontjában a játékosok minél magasabb színvonalú kiszolgálása áll.
 
Maradok tisztelettel:
 
Mórocz Tibor
Tuan Kiadó

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://rpg.hu/iras/mutat.php?id=5089]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához