LFG.HU

taverna
Attila
hírekCimkek
No, akkor eljött az idő, eredményhirdetés következik. Előtte azonban némi felvezetés és összefoglaló a témában:
 
Először is, szeretnék elnézést mindenkitől, hogy ennyi ideig tartott az értékelés. Nem mentegetőzésképpen, csupán magyarázatként: eredetileg, a pályázat kitalálásakor arra számítottam, hogy legfeljebb 4-5 nevezés fog érkezni, amit villámgyorsan lerendez az ember. A 25 pályázat viszont teljesen más helyzetet teremtett – főleg, miután nem sokkal a beérkezésüket követően melóhely-szinten következett be nálam az a szakasz, amikor az ember már csak enni, aludni és dolgozni jár haza – emiatt a beküldött mini-rpgkkel is csak lassan tudtam előrejutni. Ami a kritikákat illeti: direkt nem akartam túl offenzív lenni, elvégre a pályázat célja nem az alázás volt, és különösen a végére már nem igazán tudtam újat mondani a típushibákkal kapcsolatban. Szóval nem nagyon volt lehetőség sziporkázásra.
 
Egy biztos, ha jövőre lesz hasonló: ott valahogy másképpen kell megoldani az értékelést. (Önkéntesek?)
 
Ami a beérkezett anyagokat illeti: elég sok pályázat volt már korábban elkészült anyagok méretre vágott változata. Ez egyebek mellett mutatja azt, hogy talán igény lenne valami szervezett fórumra/lehetőségre, ahol a saját gyártmányú szerepjátékokkal kapcsolatban visszajelzést kaphatnak a készítők. Nem tudom, hogy erre mi lenne a legjobb megoldás, de talán sokat segítene, ha az elkészült anyagok esetleg hasonló módon kikerülnének az rpg.hu címlapra – visszajelzés híján ugyanis (saját tapasztalat) hamar elmúlik a lelkesedés.
 
Érdemes megnézni, hogy mennyi, erősen mágus-hatással bíró fantasy játék készült – ebből mindenki azt szűr le, amit akar, a magam részéről úgy gondolom, igen komoly igény lenne egy nem túlbonyolított, játszható fantasy rendszerre. Bár nem minden próbálkozás mondható egyértelműen sikeresnek, könyörületesen kevés volt a historizáló fantasy jellegű, néhol kimondottan eredeti ötletek is akadtak. Tán mégis van valami ebben a “mi nagyon kreatív nép vagyunk” mitológiában, bár az ötletek és a kész produktum közötti szakadékot még nem nagyon tudjuk áthidalni – azt hiszem, hogy a komplett munkák megvalósítását illetően még nincs meg a gyakorlat.
 
Függetlenül attól, nyert-e valakinek a nevezése vagy sem, javaslom mindenkinek, hogy dolgozzon tovább az anyagán (akár az eredetileg tervezett nem-32 oldalas változatokon is); ahogy elnézem, hogy “profi” kiadós szinten nem számíthatunk arra, hogy különösebben változatos, magyar nyelvű szerepjátékokkal rukkolnának elő. Én örülnék, ha ez a pályázat esetleg elindítana valami pezsgés-jellegűt az itthoni szerepjáték-életben, bár azt hiszem, hogy tartós hatáshoz ennél azért szervezettebb és gyorsabban lefutó akciókra lenne szükség.
 
Mielőtt győztesválasztásra kerülne a sor, pár szót a díjazásról: a huszon-egynéhány nevezés kissé felborította a terveimet, eredetileg ugyanis egy győztest szerettem volna választani. Tekintve azonban, hogy több egészen korrekt induló mellett azért olyan nem született, ami mellé egyértelműen le tudnám tenni a voksot, illetve a tervezettnél azért jóval szélesebb lett a választék, a díjazás a következőképpen módosul:
 
Az ígért könyvjutalomból mindenki kap – a Kötöttségek nélküli RPG-t kivéve, értem én a mókát, csak nem szeretem. Ami a pénzjutalmat illeti: a felkínált 50.000 forintot öt felé osztjuk, ebből három általam, és további kettő rpg.hu olvasók által választott pályázat fog részesülni. (Természetesen a három általam kijelöltre is lehet szavazni.) Így talán elkerülhetjük azt, hogy túlságosan egyféle ízlés alapján menjen a díjazás.
 
Akkor most némi dobpergés és következzenek az általam választott nyertesek:
 
Dögvész gyermekei - Kicsit talán túl darkulós, de sikerült elkapnia egy hangulatot, amitől emlékezetes maradt, legalábbis számomra.
 
Hősök és hatalmasok – Igen, sok múlt a külsőn is. Ezzel együtt – minden hiányossága ellenére – az egyik legösszeszedettebb próbálkozás volt a pályázaton, nagyjából sikerült belőnie és teljesítenie amit akart.
 
Manómánia – A borítóképtől eltekintve talán ez hozta legjobban azt, amit – legalábbis szerintem – egy ilyen mini-rpgtől elvárhat az ember. Kompakt rendszer, egyszerű és könnyen kibontható világ, bevezető játéknak nem rossz. És legalább nem veszi magát komolyan.
 
Nagyjából ennyi. Köszönöm mindenkinek a részvételt, még egyszer, elnézést a csúszás miatt.
 
A szavazáshoz javaslom átnézni az összes indulót:  http://lfg.hu/iras/lista.php?kat=17
 
Közönségszavazás
 
 

Lezárult a közönségszavazás, 142 szavazat érkezett a pályaművekre.

Az összesítések után a pályázat nyertesei:

1. Mannász Viktor – A dögvész gyermekei
2. Földes Balázs – Manómánia
3. Szabó Márton – Hősök és hatalmasok

 

Díjátadás
RPG.HU Találkozón illetve postán keresztül.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához