LFG.HU

auer
ismertetőCimkek

Ez a könyv a záróakkordja a trilógiának, A gonosz útvesztőjének és a Sith-ek bosszújának lezárása. A könyv két főbb cselekményszálat követ; Darth Vader történetét, aki egyre mélyebbre jut a sötét oldalon, és a könyvben először feltűnő Roan Shryne Jedi-mester és társainak történetét. A regény összességében jó olvasmány, de azt kell hogy mondjam, a trilógia a leggyengébb darabja. Igazán váratlan fordulatokat nem tartalmaz, eléggé kiszámítható a cselekmény egy idő után. Nincsen világmegváltó jelenetek csupán nagyrészt hétköznapi történetek.
 
A cselekmény a 66-os parancs kiadáskor indul, ám a lényegi történet négy héttel később kezdődik. A regény a túlélésükért küzdő Jedi-lovagokat mutatja be. Ők az “egyszerű” Jedik, akik nem tudtak Anakin Skywalker árulásról, Palpatine – itt már császár – tikos Sith nagymesteri létéről. Szerencsésen túlélik a 66-os parancsot, majd felvetődik a nagy kérdés: hogyan tovább? Nincs Jedi-rend, nincs Köztársaság, ők a közellenség. Shryne szerencse folytán találkozik az anyjával, és úgy dönt társul hozzá és csempészként fog tovább élni, elfogadja hogy a Jedik már nem ide valók. Az időközben más menekülő Jedikkel kiegészült társaság maradéka pedig azt a célt tűzi ki, hogy megtalálja a többi túlélő Jedi lovagot. Ők még hisznek a Rendben. Mindkét társaság útja sokszor keresztezi Darth Vader terveit.
Vadert ebben a könyvben másik oldaláról ismerhetjük meg, milyen érzés félig gépnek lenni, egy létfenntartó páncélba zárva élni. A csizma ormótlan és nehézkes, a szemeivel alig lát, a fülével alig hall, nehezen mozog. Vader a császár megbízottjaként tevékenykedik Jediket öl, vuki rabszolgákat gyűjt, és közben egyre jobban bekebelezi a sötét oldal, ami eleinte nem az aminek várta.
 
A történet lefesti a Birodalom első, kezdeti időszakát; a fegyverkezést, a klónkatonák állandó jelenlétét, az épülő Halálcsillagot. A galaxis lakói nem szimpatizálnak már Jedikkel a hosszú háború és a valós vagy általuk annak vélt államcsínykísérlet miatt.
A regényben feltűnnek hosszabb-rövidebb szerepre más ismertebb szereplők is: Bail Organa, Tarkin, C-3PO, R2-D2, a végén Obi-van Kenobi. Az ő szerepe abban a pár oldalas kis történetben segít egységbe foglalni a regényt. A galaxisban eluralkodott a sötétség.
A könyv mentes a nyomdai félrefordítási és világkoherenciai hibáktól. Csupán pár apróság van, ami legfanatikusabbaknak szúr szemet.
 
Összességében egy pihentető kis olvasmány, talán a témája miatt olyan amilyen. Viszont elmondható hogy végre úgy néz ki, kezdik kiadni itthon is szép lassan az új – nekünk legalábbis új – könyveket. Tartsa is meg a kiadó ezt a jó szokását. Remélem minél előbb jön a következő, habár az már nem idén lesz.
 
Addig is, az Erő legyen veletek!
James Lucano – Sötét nagyúr
Szukits kiadó
370 oldal
1990 Ft

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához