LFG.HU

Kaczorkirály
RPGCimkek
2005 szeptemberében Rorimack kartárs hívta fel a figyelmet itt az RPG.HU berkein belül (http://lfg.hu/94/302) egy D20 kiadványra, a címe Ptolus (köszönet érte!).
A kieg készítője az a Monte Cook nevű fickó (nézzétek meg a PHB vagy DMG szerzőlistáját), aki ott sürgölődik a D&D körül nagyon régóta, van neki saját kiadója is, a Malhavoc Press (egyébként igazi geek, lásd alább… igen, jól gondoljátok, a középső csávó).
 
Szóval a srác kitalálta, hogy kéne csinálni egy városleírást, abba pedig belezsuppolni mindent, ami miatt szeretjük a D&D-t: dungeonok, meg dragonok, meg mindent. Mindezt olyan részletesen kidolgozva, ahogy csak bírjuk.
 
Ez lenne tehát a Ptolus nevű kieg, egy aprócska, több mint 600 oldalas világ(város)leírás. Én annyira beleszerelmesedtem, hogy jól meg is rendeltem nyomtatásban (valszeg egyedül az országban; sajna akkor még a pdf változat nem volt elérhető), de nem bántam meg. Mindenkinek tudom ajánlani, aki szeretni a d20 rendszert, és szívesen alkalmazza mások ötleteit a saját meséiben. A város valóban élőre sikeredett, tele van érdekes helyszínekkel, NPC-kkel, ötletekkel. Szép a formája, a grafikusok között ott találjuk pl. Todd Lockwoodot, a térképek szépek, a könyv nagyon jól használható és piszok jól szerkesztett. Az oldalszéleken elhelyezett tárgymutató egyszerűen zseniális. Ha kevés időd van készülni a kalandokra (de előtte van egy pár hónapod átrágni magad a könyvön többször is oda-vissza), akkor a Ptolus-t Neked találták ki.
 
A saját játékosaimnak lefordítottam a játékosoknak szóló első fejezetet, ami most közkinccsé tétetik. Készült hozzá fordítási szamárvezető is, hogy egy angol fogalmat lehetőleg csak egyféleképpen fordítsak. Aki esetleg megrémülne a jogi következményektől, ez az első fejezet teljesen ingyenes, regisztráció után letölthető pl. innen: https://www.drivethrurpg.com/product_info.php?products_id=11959&it=1 
 

(Mielőtt az ángol nyelv jeles önjelölt professzorai elkezdenének bombázni leszögezem: IGEN, vannak az anyagban rossz, magyartalan kifejezések. IGEN, lehetett volna néhány dolgot másként. IGEN, nem. Talán.)

 
Vegyétek, vigyétek, kinek teccik vegye meg (mármint a teljes cuccot). 
 
 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=4302]
[http://rpg.hu/download/kieg/ptolus/ptolus_jatekosok_konyve.zip]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához