LFG.HU

Lessthanzero
ismertetőCimkek

 Aki akár csak elvétve ismeri Cronenberg munkásságát, az is biztosan fel tudja idézni mitől olyan egyedi élmény beülni a moziba ha a mester kijön egy új alkotással. Szokatlan, zord atmoszféra, egymáshoz egyébként nem passzoló karakterek eredményes összeeresztése, abszurd és izgalmas szituációk, nehezen emészthető sztori. Plusz a rendező védjegyévé vált naturalista, horrorisztikus ábrázolás. Az Eastern Promises azonban egy érthetetlen mellényúlás, és sajnos öngólszagúra sikeredett. Az ígéretes dráma ugyanis finoman átsiklik ciki komédiába.
 
 A londoni orosz emigránsok nem éppen egyszerű életét bemutatni igyekvő száz percben amúgy minden a helyén van, csak rosszul időzítve. Van egy ártatlan félorosz szülésznő, Anna (Naomi Watts – King Kong, 21 Gramm) aki egy rosszul végződött kapcsolatból próbál kilábalni, egy kegyetlen gengszterfő, Semyon (Armin Mueller-Stahl – Játsz/Ma), kit önnön sötét múltja kísért, egy titokzatos keménykötésű maffiasofőr, Nikolai (Vigo Mortensen – na vajon), akit ködös ambíciók vezérelnek, meg persze a sötét, felhős angol főváros, ami rendeltetésszerűen nyomasztja a nézőt mindvégig.
 
   Semyon brutális eszközökkel irányítja a deviánsokból és gyilkosokból álló kis családját, akik egy aprócska személyes ellentét miatt bandaháború küszöbére sodródnak. A bajt tetézi egy csecsemő felbukkanása ( szó szerint, a vérben tocsogó szülést is végignézhetjük, dejó), akinek származása árnyékot vethet az egész közösségre, és ha ez nem lenne elég, van egy léha, ostoba, látens meleg “trónörökös” is, Kirill ( Vincent Cassel – Bíbor Folyók, Blueberry), akiben persze apja határozottságának nyoma sincs. Ebbe a miliőbe csöppen bele Anna, akinek kíváncsiskodása valamint az újszülött gyermek halott édesanyjának naplója a család piszkos ügyeiről érdekes fordulatokat hozhat, és egyúttal az egyébként Semyonhoz lojális Nikolai érdeklődését is felkelti. Közben Kirill több ízben összekülönbözik apjával, aki fia inkompetenciája miatt egyre inkább a sima “gyalog”, Nikolai felé fordul. Nikolai törtető viselkedése magas pozícióval kecsegtet a szervezet hierarchiájában, de ez egyúttal az irigykedő Kirillhez való viszonyát is fenyegeti. Közben pitiáner alakok és szakadt utcalányok keverednek a képbe, az erőszakos família problémái szépen lassan elmélyülnek, és a néző felkészíti magát egy kőkemény drámára. Illetve próbálná.
 
 Ugyanis az Eastern Promises soha nem éri el azt a pontot, ahol kibontakozhatna. Cronenberg csak fújja a léggömböt, ami aztán ahelyett hogy kipukkadna, elszáll. A film teljes hossza   alatt nem sikerül egy csúcspontot sem összehozni, ami nem kis csalódást eredményez. A főszereplők katasztrofális amerikai-orosz akcentussal kínlódják végig a több mint másfél órát (kivéve az öreg Armin Stahlt, ő orosz születésű), és közben a néző olyan vérciki párbeszédeket hallgat végig, amit még egy véglény is kívülről álmából felébresztve visszadiktál. Az együgyű, angolul nehezen beszélő Kelet-európai emigráns sztereotípiájává degradált főhősök láthatóan küszködnek hogy kitöltsék a jatékidőt, és ez sok üresjáratot eredményez, mivel a film akciónak is híján van. A produkció végére nehezen eldönthető, hogy szatírának szánta a mester az Eastern Promisest, vagy csontkemény gengszterfilmnek, sőt a kötelező csavar is oda van pakolva, de addigra a kedves néző legfeljebb sóhajt egyet, meglepődni úgysem fog.
A hangulat viszont helyenként ott van (feltéve ha nem kezd bele senki semmilyen csökkentett üzemmódú dialógusba), de ez olyasmi, amit a rendező ha akarna sem tudna elrontani nagyon. Némi keresztapa-utánérzés is áthatja filmet, de ebbe sem rágja bele magát a történet elég alaposan, kifullad annyiban, hogy azt kell feltételeznünk, miszerint az egyszeri, maffiacsaládok közötti intrikán edződött orosz bűnszövetkezet legjobb időtöltése a vodkaszopogató sírva vigadások közötti hulladarabolás és fajtalankodás. A zenei aláfestés egyébként kellemes lett, és igazából a színészek is kitettek magukért a saját korlátaikon belül. Kár, hogy a forgatókönyvön nem ültek még egy darabig, ha azt jobban összedobják, neadjisten egy izgalmas estét okozhattak volna a nézőknek a moziteremben. Sebaj, ha Cronenberg az Erőszakos Múlt és az Eastern Promises után harmadjára is összeáll Mortensennel, biztosan valami erősebb anyaggal fognak előrukkolni, mondjuk újabb két év múlva.
 
Kapcsolódó linkek:
 
 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához