LFG.HU

HammerTimeCafe
Sandoz
hírekCimkek

Sokat vártunk már rá, többször felröppent a hír, halasztgatta a filmstúdió a kiadást, s most végre itt van. Vagy mégsem? Nekem nosztalgikus emlékeim voltak a könyvvel kapcsolatban, s 15 év után elõvettem, beleolvastam, s noha azóta sokat fordult a világ, számomra még mindig élvezetes olvasmány maradt, a fantasy egyik remeke.

Sajnos a filmmel nem ez a helyzet. A jó másfél órás mû bár hozza a regény fordulatait és izgalmas jeleneteit, ezt sajnos meglehetõsen minõsíthetetlen megvalósításban teszi. A 70-es évek végi rajzfilm, a modern (ami inkább a 4 évvel ezelõtti szintet jelenti) 3d-s PC-játékok grafikai szintjét megütõ jelenetek keverednek egymással. Bár rajzfilmet nem készítettem még sohasem, de sok helyen olyan jeleneteket látni, hogy a régi stílusú 2D-s ábrázolásba belekevertek 3D-s figurákat, így a film néhol a technológiák ütköztetésének csatájává alacsonyul.

Sajnos ez a pár benyomás elrontja a film élményét, néhol erõsen gondolkoztam rajta, hogy leállítom az egészet, de végül gyõzött a rajongói hév, s végigültem a nem egészen másfél órásra sikeredett darabot. A rajzstílus egyébként néhol még a régi D’n'D rajzfilmsorozat színvonalát sem éri el. Ez eléggé elszomorító, tekintve, hogy 2008 van, s éppen tömkelegével jönnek a gagyibbnál-gagyibb fantasy filmek és animációk a moziba, ezt a klasszikust mégsem sikerült nagyon megvalósítani.

A hangok viszont eléggé meggyõzõek, Raistlint például Kiefer Sutherland szinkronizálta, ami legalább a figurát hitelessé teszi, a többiek hangja is jól sikerült. A zenérõl nem sokat tudok nyilatkozni, a klisé filmzene, a megfelelõ pillanatban felerõsödõ hangeffektek jól eltaláltak, bár ezek is inkább a 70-es, 80-as évek rajzfilmjeibõl ismertek.

Nos, a filmet tényleg csak annak tudnám ajánlani, akinek van felesleges másfél órája, amit nem tud másra pazarolni, vagy csak szeretne gyorsan átfutni a regény cselekményén, amit persze szintén nem hitelesen adtak vissza, de ez betudható a regény nagy terjedelmének, s ez a filmnek talán a legkisebb hibája.

A film az elsõ rész, s csak reménykedek benne, hogy a többi részt nem ily kritikátlan módon készítik el.

Siránkozás helyett csak annyit: szerintem ne nézzétek meg.

Hvatalos honlap:
https://www.dragonlancemovie.com/


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?id=5104]
[http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?id=4650]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához