LFG.HU

CikkBot
mesélőknekCimkek

A 3. RPG.HU Találkozóra készített fantasy modul, melyben a felszedett, általános fantasy ismereteitekre építünk, nem pedig a szabályokra. A fókuszt a játékra, nem pedig a vérpistikre, vagy a karakter-optimalizációra helyeztük, ez valóban furcsának tûnhet elsõre.
Gondoljatok bele, hogy mirõl is szól a játék. Feladatmegoldásról, szerepjátszásról, jó hangulatról. Ehhez nem kellenek kockák, meg módosítók. Kedv kell hozzá, meg némi képzelõerõ és akkor tetszeni fog a végeredmény.
Mesélési alapelvek
A leírtak betartása és az improvizálás
Ahol a modul nem tér ki valamire, ott a megszokott feladat hárul rád: logikusan végiggondolva a kialakult helyzetet, a leírt információkkal összhangban kell improvizálnod a továbbiakat. Végszükség esetén kérhetsz egy kis szünetet a játékosoktól és folyamodhatsz a szervezők segítségéért, de túl rövid a játékidő ahhoz, hogy ezt 1-1 alkalomnál többször kihasználhasd.
Ellenségünk, az IDŐ
Nem újdonság; nagyon kell figyelni az időre. Ha indokolatlanul lassúnak ítéled meg a csapatod, akkor lökd oldalba őket. Ez persze fordítva is igaz. A játékélmény sokszor megéri azt, hogy esetleg elmaradjon a modul befejezése. Ha a parti jól szórakozik, hagyd őket játszani – bár finoman elhintheted, hogy nincs esélyetek így befejezni
Rossz nyomon haladnak
Az elszállt csapatokat nem kell erővel visszaterelni a helyes szálra. A modulban kevés dolog lett kőbe vésve, több megoldási lehetőség is van. Gazdálkodj a kapott anyaggal és hozd ki belőle a legjobbat! Természetesen lehet (és kell is) engedményeket tenni, módosítani a leírtakon, de csak akkor, ha másképp a csapat érdemtelenül elvérezne.
Minden fontosabb fejezet végére teszünk pár sornyi “Ha mégsem úgy mennek a dolgok” leírást, amivel a félrement történetet még korrigálni lehet. Ezeknek a szerepe az, hogy egyik csapat se kényszerüljön idő előtt abbahagyni a játékot, ha ügyetlenek, vagy az események balszerencsésen alakulnak.
Harci helyzet, harci cselekmények
A modulban nem nagyon van említve harci rész. Azért, mert ez csupán a karaktereken múlik. A lehetőségek adottak. Ha nyomozós, szerepjátékos utat választják, akkor egy kardcsapás nélkül is meg lehet oldani a modult. Ha szeretnek harcolni, akkor úgyis lesz dolguk a városőrséggel (is), a portyacsapattal, és a végén Azaddal, Grommal, és a testőrséggel.
Ha a karakterek bárhol harcba keverednek, általános szabályként alkalmazható, hogy
•  erősebb ellenfél esetén veszítenek,
•  gyengébb ellen győznek,
•  egyenlő erősségű ellenfél esetén (nehezen, de) győznek.
A vereség nem feltétlenül egyenlő a halállal. Nem fogják őket mindenáron kivégezni. Ezt az opciót tartsuk meg a vérmesebb játékosoknak. Ha nagyon meg akar valaki halni, előbb-utóbb kikényszeríti belőled, hogy végezz vele valamilyen módon.

Az erősségeket “szintekre” lehet osztani, ez segít majd az eligazodásban:
•  0. teljes képzetlenek – parasztok, dögevő állatok
•  1. minimális - milícia, kidobóember, kutyák, JK: pap, varázsló
•  2. képzett – közkatonák, harci kutyák, JK: tolvaj
•  3. tapasztalt – tisztek, veszélyes vadak (medve), JK: harcos, lovag
•  4. veterán – kiemelt NJK-k (Azad)
•  5. hős – a karakterek számára (szinte) megölhetetlen szereplők (a város hercege)
Felszerelés
A csapat alap felszerelése előre rögzített, ezeknél komolyabb holmikat a mesélő csak indokolt esetben mesélj be.
 
Koncepió
Egy Azad nevű kereskedő ármánya nyomán a Sárkányszigeten elszabadul egy mágikus, erősen fertőző betegség, amely nagyon gyorsan öl. A karakterek egy hajóroncs nyomába eredve találkoznak a betegséggel, ahol megfertőződnek.
Innen indul a hajsza a gyógyszerért és a túlélésért, amelyet nehezít az egészséges lakosok barátságtalan félelme, illetve Azad és vazallusai.
A történet az első helyszínen kívül teljesen moduláris, azaz csak a játékos karaktereken múlik, hogy merre mennek, mit csinálnak. Éppen ezért két típusra bontottuk a fejezeteket; helyszínekre és szereplőkre (NJK).
A mesélőnek a helyszíneket és az NJK-kat kombinálva kell felépítenie a mesélést.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://rpg.hu/download/moduls/rpghu_sarkanysziget_modul.zip]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához