LFG.HU

taverna
Aserminio_de_Mueria
mesélőknekCimkek
Fordította: Aserminio de Mueria
(Zsámboki János)
 
Az alábbi kalandötletek a https://www.talesofterror.net/ oldalról származnak, illetve az azonos című kalandötlet – gyűjteményből. Gondoltam lefordítok néhányat, amelyek különösen elnyerték a tetszésemet. A válogatás szempontjai teljesen önkényesek. Az egyes történetek íróit a kalandötlet címe alatt tüntettem fel. Minden egyes ötlet a nyomozók által is megismerhető résszel kezdődik, majd három lehetséges megoldást/magyarázatot vet fel ugyanarra az alapötletre. A dőlt betűs elemek a saját kiegészítéseim.
 
Mivel lassan elfogynak a fordítanivaló történetek, szívesen bevenném mások alkotásait is ebbe a cikksorozatba. Ha megírod az ötletedet hasonló formátumban (Kérdésfelvetés, legalább három megoldás), és elküldöd a latvanypekseg@gmail.com címre, szívesen beveszem a következő részbe.
 
 
Barett agya
Chris Kerr
 
Eric Barett rövidke életét sem töltötte igazán boldogan. Négy éves korától, amikor az orvosok megállapították, hogy autista, elmegyógyintézetben ápolták, ahol haláláig – három éven át – furcsa mintákat rajzolt minden keze ügyébe kerülő papírlapra. Mivel ismeretlen okból hunyt el, az elmegyógyintézet orvosai meggyőzték a gyászoló szülőket, hogy egyezzenek bele a fiuk felboncolásába. Azonban amikor a boncolás során felnyitották a koponyát, a tapasztalt boncmester keze is megremegett attól, amit látott.
 
Lehetőségek:
 
1)  Egy ismeretlen eredetű és működésű bronz óraszerkezetet.
Sőt, a szerkezet még mindig működik, hajszálvékony drótok rángatják az idegeket, amelyek már nem közvetítik a jeleket a holt izmokhoz. A koponya belső csavarulatai egyértelműen jelzik, hogy a szerkezetet nem sebészek helyezték oda, hanem odabent NŐTT KI jelenlegi helyére.
Eric nagybátyja egész életén át az ismeretlent kutatta, ám egy alkalommal túl mélyre merült olyan titkokba, amelyeket talán jobb lett volna örökre békén hagyni, s ebbe beleőrült. Tébolyában családja minden tagjának beszélt felfedezéseiről, ám azok nem hallgattak rá, kivéve a kis unokaöccsét, aki nem is igazán értette, mi az amit hall. Egy valamit azonban megtanult nagybátyja összefüggéstelen motyogásából – a “Hastur” nevet. Egyik kedvelt játéka volt a név ismételgetése, akár órákon át, sőt még egy láthatatlan játszótársat is kitalált magának, akit Hasturnak nevezett el.
A gyerekes kántálás, amit még a gyermeki képzelet is erősített, megidézte Hastur egy parányi darabkáját, amely egy erősen korlátozott hatalmú részleges megtestesülést hozott létre. Eric és Hastur számtalan órát töltöttek együtt és Hastur olyasmiket is elmondott a gyermeknek, amit még a nagybátyja sem tudott. Ezen kapcsolat eredménye a gyermek átváltozása.
A három évnyi kezelés alatt készült rajzok a Hastur által sugallt mítosz-titkokat tartalmazzák. Nem sokat ugyan, ám minden egyes információmorzsa több százszor ismétlődik. A megfelelő tudással rendelkező ember könnyedén értelmezheti a látszólag összevissza irkafirkákat, így azok az egész emberiség jövőjére hatást gyakorló tudássá állhatnak össze. A Barett családnak fogalma sincs, milyen hihetetlen tudást ragasztgattak ki a hűtőajtójukra.
 
2)    Egy testfolyadékkal töltött üreget.
Olyan három évvel ezelőtt, amikor a Barett család egy hegyi tónál nyaralt, a mi-gók észrevétlenül eltávolították Eric agyát. Ahhoz eleget hagytak meg, hogy az alapvető életműködéseket fenntartsa, ám a gondolkodásért felelős összes idegszövetet eltávolították. Eric agya jelenleg egy mi-gó bányagép része, amely ásványok után kutat egy hegy gyomrában, a családi nyaralótól nem messze. És ami ennél is rosszabb néhány hete a szülei egy furcsa telefonhívást kaptak: Egy zümmögő, fémes hang, aki azt állította magáról, hogy ő Eric, könyörgött nekik, hogy szabadítsák ki. A telefonról azt hitték, hogy valami kegyetlen tréfa, de a boncolás eredményének fényében már másképpen vélekednek az esetről. Ha a fiú valamilyen formában életben van még, mindenképpen tenni kell valamit a megmentése érdekében. A furcsa rajzok az általa ismert bányajáratok vázlatos térképei, amelyeket valamilyen ismeretlen módon továbbított haldokló testének.
 
3)    Egy lövedéket.
Terhessége alatt Eric édesanyja megsérült egy utcai lövöldözésben. Mivel a lövedék olyan közel állapodott meg a még meg sem született gyermek fejéhez, egyetlen orvos sem merte elvállalni a műtétet, abban állapodtak meg, hogy a szülés után távolítják el. Azonban a műtét során már nem találták a fémdarabot.
Úgy tűnik, hogy a lövedék valahogyan bejutott Eric koponyájába, és az agya körülnőtte a fémdarabot. Azonban az ólom folyamatosan mérgezte szervezetét, ez okozta a szellemi leépülését, majd a halálát.
A lövöldözésért felelős bűnözőt sohasem ítélték el, így azóta már gazdag és hatalmas ember lett belőle. A lövedék ballisztikai vizsgálata bizonyíték lehet ellene egy esetleges tárgyaláson, amely nyomán végre rács mögé kerülhet – ha csak el nem tűnik a bizonyíték.
A rajzoknak semmi értelme sincs.
 
 
Szomorú vasárnap
Chris Kerr
 
A “Szomorú vasárnap” egy gyászos dal amely egy fiatalemberről szól, aki a halálba is követi szerelmét. 1933 -ban írta Seress Rezső, nem sokkal azután, hogy szakított a barátnőjével és a dal rövid idő alatt sikeres is lett, bár hamar úgy emlegették, mint a “Magyar Öngyilkos Dal” -t. Számos halálesetet hoztak összefüggésbe a Szomorú Vasárnappal, amikor is a dalt hallgatva követtek el öngyilkosságot, vagy amikor a dalszöveg sorai búcsúlevelekben is felbukkantak. Nem sokkal azután, hogy Seress Rezső megpróbálta felújítani kapcsolatát a volt barátnőjével, a lány öngyilkosságot követett el, s búcsúlevele mindössze két szóból állt: “Szomorú Vasárnap”
A dalból angol nyelvű változat is készült és így már Európán és Amerikán végigsöpörhetett is az öngyilkos dal, amely ugyan kevesebb figyelmet kapott mint Magyarországon, ám ahhoz éppen eleget, hogy a hatóságok aggódni kezdjenek miatta és számos rádióállomásról kitiltsák.
(Ez mind igaz. Léteznek a dal történetével foglalkozó oldalak, amelyek az “öngyilkos dal” legendáját ápolják és számos letölthető változatára is könnyedén rábukkanhat a szemfüles szörfölő.)
(Valóban igaz: http://szomoruvasarnap.lap.hu/)
 
Egy kiadó helyreállíttatott és számítógéppel feljavíttatott egy karcos, poros, zajos eredeti felvételt, amelyen a szerző maga játssza és énekli a dalt, így a Szomorú Vasárnap magyar változata újra divatba jött. Ám úgy tűnik, a dal ezen változata jóval erősebb hatással van a hallgatóra, mint bármelyik eddig kereskedelmi forgalomba került feldolgozása. A hallgatóság azon kapja magát, hogy magyar mondattöredékeket mormog, amelyeket nem is ért, szörnyű, ám alaptalan félelmek kerítik hatalmukba, megmagyarázhatatlan, furcsa látomások villannak fel előtte. Ráadásul ijesztően sokan halnak meg azok közül akik beszerezték a Szomorú Vasárnap feljavított változatát.
 
Lehetőségek:
1) Seress egy kultusz tagja volt annak idején, mellesleg teljesen őrült is. A furcsa és zavaró zene amit szerzett egyben a külső isteneket dicsőítő himnusz is. A menyasszonyát arra kényszerítette, hogy csatlakozzon hozzá s a lány először önként követte, végig abban bízva hogy visszahozhatja a szeretett férfit a józan világba, csendes környezetben, gondoskodással és sok-sok türelemmel, ám hamarosan – ahogy egyre mélyebbre merültek a mítosz tiltott titkaiba – egyre inkább a saját életét kezdte félteni. Amikor megpróbált tiltakozni, Seress megfenyegette, hogy megöli ha kilép, vagy ha eljár a szája. Rezső ekkoriban éppen egy minden eddiginél hatalmasabb varázslatot tervezgetett, amelyről vonakodott bármit is mondani a menyasszonyának, ám az a saját kutatásai alapján megsejtette, hogy mire készül és nem bírta tovább a nyomást: Öngyilkos lett. Seress dühöngött az árulás láttán, de folytatta az előkészületeket, mintha azt hitte volna, hogy mégis csak talál egy másik résztvevőt. 
A Szomorú Vasárnap feljavított változata egyfajta csapdaként szolgál a nő lelke számára, időnként arra kényszerítve, hogy megszállja egy hallgatója testét ám mindezt akarata ellenére. A dal minden sikeres megszállás után valamilyen módon jelez Seressnek, aki sötét varázslataival felfegyverkezve azonnal a bebörtönzött lélek keresésére indul, hogy a bűbáj befejezésére kényszerítse egykori menyasszonyát. Az újabb és újabb öngyilkosságok a kétségbeesett szellem egyetlen menekülési útját jelentik.
Ha senki sem avatkozik közbe, az öngyilkosságok addig folytatódnak, amíg Seress el nem fogja egykori menyasszonyának kísértő lelkét és be nem fejezi az egykor elkezdett varázslatot.
 
2) A maga idejében Seress nem számított túl jó zenésznek, ám rokonszenves férfi lévén, számos baráttal büszkélkedhetett valamint sikeres ötlettolvajnak számított. Egy barátja sikeres kutatóként dolgozott, aki agyhullámátviteli kísérleteket folytatott ismeretlen eredetű roncsokból visszafejtett mi-go technológiával, Hitler Reichstagjának pénzéből. Egy ígéretes, új módszert fejlesztett ki, amellyel gondolatokat és emlékeket lehetett átültetni egy elméből egy másikba. Az eljárás lényege az emlékek kódolása: Az üzenetet ismétlődő hangok formájában hallgatja a befogadó, és csak az elméje mélyén áll össze az eredeti üzenet, amely ebben a formájában leginkább dallamra emlékeztet. Seressnek tetszett a “zene”, amit egy este barátja házában hallott és hóna alatt a felvétel egy példányával távozott, majd egy dalszövegíró barátjával egészítették ki a ma is ismert Szomorú Vasárnap című dallá.
Így a mai hallgatók megtapasztalhatják az egykori tudós néhány rögzített gondolatát, valahányszor felcsendül a Szomorú Vasárnap, például egyre erősödő bűntudatát, és lelkiismereti válságát, miután lassan kezdte kiismerni a nácikat, akik a kutatását pénzelték, illetve egyre erősödő üldözési mániáját, miután meg volt győződve róla, hogy a mi-gók visszakövetelik eltűnt felszerelésüket.
Ha senki sem avatkozik közbe, a Szomorú Vasárnap baljós híre egyre csak terjed és a sokasodó furcsa öngyilkossági esetek hatására a forgalmazó egyszerűen beszünteti a felvétel árusítását. Elszórt öngyilkosságok ezután is történnek, hisz a már eladott példányok és azok másolatai továbbra is hallathatók, ám igazi “öngyilkossági járvány” nem tör ki.
 
3) A Szomorú Vasárnap egyszerűen egy bánatos, szomorú dal, amely ismerős húrokat penget a hasonló érzelmeket átélő emberek lelkében. A magyar dalszövegrészleteket értelem nélkül dúdolják a hallgatók, a látomások pedig elmebetegségek vagy kábítószer-fogyasztás következményei. Minden más csak a véletlenek fura összjátéka.
Ha senki sem avatkozik közbe, továbbra is hallani lehet majd elszórt öngyilkossági esetekről, ám előbb-utóbb a sajtó ejti a témát, így a dalt is elfelejtik.
 
 
Szellemvadászat
Steve Hatherley
 
A stentoni Szent Crispin templom kertje büszkélkedhet a legtöbb kísértettel egész Angliában. Csak az utóbbi évtizedben tucatnyian látták a kertben sétáló a magányos, áttetsző, szellemszerű alakot. A babona szerint a temetőben utoljára eltemetett ember feladata figyelni és őrizni a Szent Crispin temetőt és őt látják néha néha-néha az éjszaka erre tévedő kíváncsiak. 
A babona eredetileg egy Zöldszemű Maggie nevű boszorkány megégetése után keletkezett, a fennmaradt periratok alapján 1644 telén. Zöldszemű Maggiet a legendás boszorkányvadász Matthew Hopkins tábornok vádolta meg és ő vezette a tárgyalást is. A tárgyaláson azonban Maggie megátkozta a tábornokot és a papot is, aki feladta a hatóságoknak. Az ítélet végrehajtása után Zöldszemű Maggiet jelöletlen sírba temették, ismeretlen helyre.
Amint Hopkis tábornok elhagyta a falut, egy Hector Speight nevű híres alkímistához ment, hogy megvédje a falut a boszorkány átkától. Speight hatalmas varázslatokkal zárta le a temetőt s bebiztosította, hogy a temetőben utoljára eltemetett ember lelke őrzi majd a temetőt és távol tartja Zöldszemű Maggie átkát a Stentoni Templomtól.
 
Lehetőségek:
1) A Szent Crispin temető déli sarka rejti a Whistable család sírboltját. A Whistable család kisnemesi származék, családfájukat egészen a tizenötödik századig vezetik vissza. 1650 -ben, hat évvel Zöldszemű Maggie megégetése után Sir Horace Whistable legidősebb lánya elhunyt. Akkoriban mindenki tisztában volt az alkímista varázslatának mibenlétével, sőt jó néhány esetben a falusiak saját szemükkel is látták a temető őrét, így Sir Horace arra a következtetésre jutott, hogy bár elfogadható, ha egy közember lelke vigyázza a temetőt, ez a viselkedés teljességgel elfogadhatatlan egy nemesnek. Kapcsolatba lépett a család ügyvédjével, Silas Nettle -vel, hogy biztosítsa, valahányszor egy Whistablet eltemetnek a Szent Crispin temetőben, maga a szertartás reggel történjen valamint hogy még ugyanazon a délutánon egy közembert is végső nyugalomra helyezzenek ugyanebben a sírkertben.
Az egykori szerződés azóta is érvényes.
Valahányszor egy Whistablet temetnek a családi sírboltba, a család ügyvédjei (Azóta már Creep és Nettle Ügyvédi Iroda) egy másik temetést is intéznek ugyanerre a napra. Általában yorkshire -i kórházakkal és temetkezési vállalatokkal fenntartott jó kapcsolataikra támaszkodnak, ami biztosítja, hogy a törvény keretein belül maradjanak. Ám néha, különösen ha egy Whistable váratlanul hal meg, minden előjel nélkül, kapcsolataik elégtelennek bizonyulnak mindehhez – ekkor nem marad más hátra, mint a gyilkosság.
 
2) 1706 -ban, halálos ágyán fekve John Chobham olyan ajánlatot tett a Stentoni Templom gyülekezetének, amelyet nem utasíthattak vissza: Rendszeres javadalmazás fejében (Minden egyes temetési költség 10% -áért.) felajánlotta, hogy ő lesz a szellemőr. Örökre. A megállapodást írásba foglalták. Azóta minden egyes temetés után exhumálják Chobham testét, majd újratemetik egy másik sírba, ezzel biztosítják, hogy folytassa őrjáratát, és levegye ezt a terhet a gyülekezet válláról. Ez a gyakorlat a mai napig folytatódik így Chobham leszármazottai a stentoni gyülekezet legtehetősebb polgárai.
 
3) A Stentoni Templom úgy tűnik, bajba került: A falu tavának vize megposhadt, a halak is mind kipusztultak belőle, egy kutya szőrén-szálán eltűnt, egy pajta leégett, a környéken feltűnően gyakoriak a villamos és gépi meghibásodások, a templom teteje beázik. Bár ezek a jelenségek eddig is zavaróak voltak, még senki sem sérült meg. Eddig még.
Az esetek hátterében Zöldszemű Maggie lassú erőgyűjtése áll. Néhány héttel ezelőtt a temetőben utoljára eltemetett halottat a rendőrség exhumáltatta, mivel egy évekkel ezelőtt elkövetett gyilkosság ügyében nyomozva szükségessé vált bizonyos vizsgálatok elvégzése. A testet a törvényszéki kórbonctani intézetben őrzik, amíg a halottkémek és a rendőrök el nem végzik a munkájukat. Azonban a test eltávolításával együtt a buzgó hatóságok eltávolították a temető őrszellemét is. Márpedig őrizet nélkül Maggie egyre gyorsuló ütemben nyeri vissza erejét és hamarosan egyszerűen kiássa magát jeltelen sírjából. Addig azonban Maggie sérülékeny és egy újabb temetés, vagy az eltávolított test újratemetése új őrszellemet teremt, aki képes lesz majd letörni ellenállását.
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához