LFG.HU

lorinczy_judit
ismertetőCimkek

Sokáig húztam-halasztottam ezt az ismertetőt, de nem lustaságból. Kelly Link írásait ugyanis nehéz bemutatni anélkül, hogy mélyebb irodalmi elemzésbe fogna az ember. Arra pedig egyrészt nem vállalkozom, másrészt nem is ez a megfelelő felület rá. Tegyék csak tudós emberek esszéikben, ha kedvük tartja, én a világért sem szeretnék belemagyarázni semmit a Különb dolgok is c. kötetben található gyöngyszemekbe.
 
Kelly Linket olvasni olyan, mintha jóféle cabernet sauvignon-t inna az ember: nem hétköznapi, és nem is a mindennapokra való. Kelly Linket nem lehet egy délután kiolvasni; nem ígér könnyed, gyorsan befogadható szórakozást. Kelly Link írásait emészteni kell; nagy mennyiségben, akár a bor, már nem esik jól.
 
Az írónő sosem zárja le a nem egyszer szürreális történeteket, nem ad egyértelmű megoldást. Mégsem válik érthetetlen, az olvasótól eltávolodott “magasirodalommá”. A hangulat, a szereplők tettei, kimondott és ki nem mondott gondolatai csak utalnak, jeleznek, de Link nem rágja az olvasó szájába a miérteket. Nagyon igaz a mondás: ne várjuk, hogy a művészet nyíljon meg számunkra; nekünk kell befogadni azt.
 
Először éreztem azt olvasás közben, hogy nem biztos, hogy ezek az írások – úgy általában – tetszenének a férfiaknak. Az elbeszélések leginkább nőkről és gyerekekről, szerelmekről, emberi kapcsolatokról szólnak – elsősorban nőknek. De nem azért, mert Kelly Link giccses, rózsaszín szerelmi történeteket írna. Ellenkezőleg. Kelly Link igazán nőiesen, elegánsan ír, ám bonyolult – vagy legalábbis a nők szerint akként megélt – helyzetekről, amelyek inkább a nőket kötik le, és talán kevéssé érinti meg a férfiakat. Mégis, az erősebb nem tagjai, ha jól figyelnek, érdekes (és fontos) dolgokat tudhatnak meg Link elbeszéléseiből a női lélek működéséről, a nők világról és más emberekről alkotott véleményéről, gondolkodásáról.
 
Bár egyes novellák elemzésébe nem fogok, itt mégis ki kell emelnem a kötet James Tiptree Jr. díjban részesített darabját*, az Utazások a hókirálynővel címűt. Nem csak azért, mert ez az elbeszélés a személyes kedvencem, hanem mert igen találóan mutatja be, hogyan élik meg a nők a szerelmet, annak elvesztését; mit tesznek meg érte túl logikán, értelmen, pusztán ösztöneikre hallgatva.
 
Csak a benyomások összefoglalásával lehet írni az egyes történetekről, külön-külön képtelenség. Mindegyik hosszú oldalakat igényelne; a cselekményt sem lehet pár mondatban összefoglalni (sokszor bizony nincs is cselekmény). Link nagyban épít a hangulatra, a felszín alatt zajló folyamatokra, melyeket nem egyszer a természetfeletti befolyásol (vagy csak mi tulajdonítjuk a természetfeletti működésének a történteket). Az írónő bátran nyúl a horrorisztikus elemekhez éppúgy, mint a balladák, mesék örökségéhez; kivétel nélkül minden szereplő különleges, érdemes figyelni rájuk. Mindebből pedig finom humorú, ösztönös és a szó minden értelmében vett fantasztikus történetek kerekednek.
 
 
Egyszóval, aki szeretne végre valami igazán egyedi, bár kétségkívül nehezebben befogadható, irodalmi igényességgel alkotott műveket kézbe venni, annak bátran ajánlom Link írásait. Ráadásul ez a kötet azért is kuriózum, mivel tudtommal az első alkalom, hogy az írónő több munkája egy kiadványban magyarul olvasható**, és azt hiszem – sajnos -, ez jó ideig nem is fog változni.
 
Kelly Link Különb dolgok is
(A képzelet mesterei sorozat)
Fordította: Kleinheincz Csilla
Delta Vision Kiadó
2150 Ft.
 
*Ha valakinek számítanak az “ilyen-olyan” díjak, a Különb dolgok is két másik, World Fantasy illetve Nebula díjas elbeszélést tartalmaz.
**Korábban az Átjáró magazinban már megjelent az Utazások a hókirálynővel, a Galaktikában pedig az Eszelős kalapja c. történet. (A kötetben A hívó kalapja címen szerepel.)
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához