LFG.HU

auer
ismertetőCimkek

A könyv elég vaskos, mint a legtöbb Zahn írás. Három évvel A múlt kísértete/A jövő látomása páros után játszódik. Luke és Mara boldog házasok, Mara továbbra is Talon Karrde egyik alvezére, és munkáját néha férjura is segíti.
Eközben az Új Köztársaság határian túl a chissek véletlenül megtalálják a Kirajzás nevű űrhajó roncsait, amit még Thrawn főadmirális pusztított el. A Kirajzás egy központi raktármag köré épített hat Dreadnaught nehézcirkálóból álló monstrum volt, amit még a Régi Köztársaság indított útnak egy másik galaxis felé. Ezt nagyjából ötven éve, Palpatine parancsára pusztított el Thrawn, a rajta utazó tizennyolc Jedi miatt. Akkoriban Thrawn a chiss érdekekkel ellentétben cselekedett, így mostani vezetés szeretné leróni kegyeletét, ezért indulnak a roncshoz.
A chissek meghívják a Skywalker házaspárt, hogy képviseljék a Jediket (a Kirajzás a Jedi rend ötlete volt) viszont a nekik szánt üzenetet ellopja egy Dean Jinzler elektroműszerész. Persze Luke és Mara ettől függetlenül eljut a megbeszélt találkozóra, ahol meglepve veszik tudomásul. hogy Jinzler itt már, mint az Új Köztársaság nagykövete van jelen.
A chiss űrön keresztül az utat a Chaf Envoy chiss diplomatahajón teszik meg, Formbi főnemes és Darsk tábornok társaságában, viszont csatlakozik hozzájuk pár további érdekes útitárs. Chak Fel százados és az és négy rohamosztagos az újjáteremtett 501-es légióból, a Kéz Birodalomból, ez a Tharwn által az ismeretlen vidéken kiépített birodalom. Chak Fel amúgy Soontir Fel báró fia de a múltjáról nem derül ki semmi. Továbbá megjelennek a geroon-ok, akik le akarják róni a tiszteletüket a Kirajzás előtt, mivel ők szabadították fel őket a rabszolgatartóik ellen.
Az út nem telik eseménytelenül, valaki folyamatos szabotázzsal próbálkozik a hajón. Persze minden kis frakciónak megvan a saját titka, ami még jobban nehezíti a dolgok felgöngyölítését. Végül elérik a Kirajzás roncsait, ami egy kisbolygóba csapódott.
 
Spoiler! Aki nem akarja tudni mi történik könyvben, ugorjon következő bekezdésre!
A Kirajzás közel ötvenezer embert szállított, ebből ötvenen túlélték a csatát és az űrhajókban élnek a leszármazottaikkal. Kicsit amolyan Majmok bolygója hangulat, elzárt paranoid közösség, aki minden idegennel szemben egyformán ellenséges. A Jediket gyűlölik, ezért az Erő-érzékenyeket elkülönítik a többiektől. Habár hogy miből fakad ez a gyűlölet, az nem derül ki.
A könyv folyamán legtöbb frakció felfedi valós szándékait, habár azt továbbra sem tudjuk meg, hogy pontosan hogyan került oda a Kirajzás. A könyv második fele a hajókon játszódik, amint gyilkos csatát vívnak egy ellenséges idegen faj ellen, a szóba jöhető összes trükköt felhasználva.
 
Összefoglalva, ez egy átlagos SW könyv, illik a többi közé. Timothy Zahn eddigi írásaihoz képest kicsit alacsonyabbra rakta a mércét. A történt elnyújtott, és egy idő után az olvasó beleun a mindenhol megjelenő rejtélyekbe. Túl sok újdonságot nem tudunk meg sem a chissekről, sem a Kéz birodalomról. A klasszikus szereplők közül csak Luke és Mara kap hangsúlyt, még Artut és C-3PO-t is kihagyták. Luke és Mara házasságán nem érződik semmi érzelgősség, csak pár szeretlek szócska, amit elhagyva akár lehetnének sima társak is. Az Anakin Obi-van pároshoz képest, viszont Luke és Mara szinte tapasztaltan újoncokként viselkednek a harci leírásokban. Lehet hogy ez a különböző írók számlájára írható, de ahhoz képest hogy Luke korának legnagyobb Jedije, elég könnyen harcképtelenné lehet tenni.
A fordításban egyetlen furcsaságot találtam, Mara és Karrde magázza egymást, ami elég esetlenül hatott.

Timothy Zahn – A túlélők keresése

Szukits kiadó
510 oldal
2190 Ft
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához