LFG.HU

Xellos
ismertetőCimkek
Nemrég láttam fenn egy ismertetőt a Zsoldosrege kártyajátékról. Gondoltam akkor én meg írok egyet az Imperátorról.
A gyűjtögetős kártyajátékokról mindig eszembe jut a CTRL+ALT+DEL képregény idevágó része: http://ctrlaltdel-online.com/comic.php?d=20050420 . Végső soron van benne valami. HKK, Yu-Gi-Oh!, Magic… van bőven miből válogatni, de alapvetően annyira nem szoktak olyan nagyon eltérni egymástól. Ennek ellenére szinte mindet hajlamos vagyok legalább egyszer kipróbálni és elég sokkal hosszabban is elszöszölök, ha tetszik.
 
Jelen írásban az Imperátor kártyajátékról lesz szó, melyet kis hazánkban gyárt a Kerekerdő Bt. Nem tudom mennyire szándékos dolog ez a magyar kiadványoknál, de amikor valami új kártyajáték kerül a piacra, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem jön egyedül. Annak idején a HKK a Mítosszal együtt érkezett, A Trónok Harca magyar kiadása a Mítosz felújított változatával, tehát abban már igazánsemmi meglepő nem volt, hogy az Imperátor az Álomfogóval és a Zsoldosregével egyszerre érkezett.
 
A témája miatt nagyon vártam, de amikor először megláttam kicsit eltűnődtem azon, kell-e ez nekem. A csomagokat egy levonó zárja akárcsak a displayeket, a lapok pedig vékonynak tűntek és nem túl tartósnak. Ami a grafikát illeti, szintén nem tűnt csúcsteljesítménynek az összhatás, amit tovább rontott, hogy az egyébként is vegyes minőségű képek között is teljesen eltérő stílusokat találunk. A csomagban szokás szerint 3 ritka és egy adag gyakori / nem gyakori található.
 
A szabálykönyvet sikerült gyorsan letudni, aki játszott már pár kártyajátékkal az nagyjából ismerős dolgokkal fog találkozni benne. Ami először megtetszett a játékban, hogy alapból két módja van a győzelemnek. Ugyanis minden játékos 10 babérról indul, és vagy saját magának kell 30-at összeszedni, vagy az ellenfél 10-ét elpusztítani. Bár alapból könnyebbnek tűnik az irtás, mégsem az. A lapok elég jól kiegyensúlyozzák a dolgot. Viszont a szabálykönyv elolvasása után még mindig voltak sötét foltok a szabályrendszerben.
 
És itt kezdődnek el a jó dolgok. Ugyanis a játékra a készítők nagyon odafigyelnek. A fórumon általában kevesebb, mint egy nap alatt megkaptuk a válaszokat. Továbbá a lapok is jobban bírják a keverést, mint első ránézésre vártuk.
Alapmechanizmusát tekintve nem tér el a kapok manát – húzok lapot – pakolászok – püfölődök – passzolok vonaltól. Bár mivel a győzelem kulcsa nem a harc, ezért itt ez a része a játéknak nem olyan hangsúlyos.
A készítők állítása szerint a lapok képességeiket úgy kapták, hogy utaljanak a történelemben betöltött szerepükre, így verseny közben mikor éppen ráértem faggatózni érdekes dolgokat tudtam meg például arról, hogy miért veszítünk babért Athén miatt. De a honlapon is érdekes adalékokat találunk például a római konyháról, és benne az egy tál garumról.
 
Rengeteg koncepciót össze lehet tenni (gallok, patríciusok, plebsek, tárgyak… etc), ami tapasztalataim szerint első kiadásoknál nem szokott annyira jellemző lenni. Ahogy az sem, hogy kifejezetten pörgős, kiélezett meccseket szoktunk látni a versenyeken. A készítők eléggé counter-ellenesek, aminek a kék-mágus részem nem örült annyira, de kárpótolva érezte magát a ravasz kis kombókkal. Egyébként is, megvan annak a maga bája, amikor Caligula gall módra kék tetoválást kap, vagy Vercingetorix lerohanja Itáliát. És örömmel jelentem, Caesarnak elég hat tőrdöfés is.
 
Ami a versenyek díjazását illeti, szerintem magyar viszonylatban kifejezetten korrekt (csomagok és választható ultraritka, plusz a hivatalos versenyen pénzdíj). Ehhez tenném még hozzá, hogy a hivatalos versenyen először megjelenő játékosok kapnak két csomagot ingyen, illetve ha ott van, aki ajánlotta, akkor ő is kap két csomagot ingyen. Szóval erős a promóció.
Sajnos a terjesztés, különösen vidéken, elég nehézkesen megy, viszont ha akad egy kis társaság, szerintem mindenképpen érdemes adni egy esélyt a játéknak. De ha kevés lapból játszunk mindenképpen használjuk azt az opcionális szabályt, hogy kör elején lehet kérni 2 befolyást és 1 babért a 3 befolyás helyett. Ezt még nem ártott volna beletenni a szabálykönyvbe.
 
Kiadja: Kerekerdő Bt.
Ára: 1390 Ft
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához