LFG.HU

Rorimack
ismertetőCimkek

Prológus: a hírolvasóban új bejegyzés tűnik fel: Scott Westerfeld tudatja olvasóival, hogy Cory Doctorow feltöltötte új könyvét a többi mellé. Négy kattintás múlva már a vágólapon a mű, egy mentés, és egy microSD kártyán landol. A négyzetcentiméternyi lapka méretesebb társába csúszik, amely ráveszi a kézikonzolomat, hogy olyan programok fussanak rajta, amiről a tervezői még csak nem is álmodtak. A hír érkezése után nyolc perccel végigheverek a futonomon, szétnyitom a két képernyőt, és már olvasom is a Little Brothert. A könyv főszereplője, M1k3y ugyanígy tett volna. Legfeljebb ír minderre egy programot, mert úgy egyszerűbb.
 
`Megtanítani az embereket a technológia használata mindig izgalmas. Olyan klassz nézni, ahogy rájönnek, hogy az őket körülvevő technológia segítségével jobbá tehetik az életüket.`- M1k3y, Little Brothers
 
Cory Doctorow megírta az új évezred első évtizedének legfontosabb könyvét. A Little Brother nem a legújabb ifjúsági bestseller (habár hónapokon belül azzá válik), nem merészkedik az irodalom eddig feltáratlan területeire. A története is egyszerű: van egy fiatal srác, aki háborút hirdet a gonosz hatalom ellen, és persze, mint minden forradalmárnak, van szerelme, barátai, ellensége.
 
Egy izgalmas történetet szinte bárki össze tud dobni. Doctorow merészebb volt: tankönyvet írt. Nem csak a főhős szól néha ki a regényből (`Guglizd ki, ha nem hiszel nekem!`), de a felvonultatott technikák, programok és módszerek nagy része már most létezik, legyen szó akár a térfigyelő kamerákról, az RFID csippekről vagy éppen a Tor hálózatról. Mindezt észre sem vesszük, hiszen mindenekelőtt regényt olvasunk, egyedül talán csak a hatvanas évek szabadságjogi mozgalmainál és a folyamatos alkotmányra való hivatkozásnál zökkenünk ki a regényből. De ez Amerika.
 
`Nyilvántartanak. Nyilván tartanak tőled.` – Kontroll Csoport
 
Képzeljünk el egy világot. Egy világot, ahol térfigyelő kamerák ezrei rögzítik minden lépésünket, ahol minden telefonbeszélgetésünk lehallgatható, ahol egy palack vizet nem vihetsz fel egy repülőgépre, ahol RFID csippek jelzik, merre haladunk, ahol a böngészőnk vagy a hitelkártyánk adatainak segítségével könnyedén nyomonkövethető, kielemezhető és megjósolható, merre jártunk, miket szoktunk vásárolni, és mi lesz a következő lépésünk.
 
Képzeljük el a világunkat, ahol nem rossz irányú fordulatot vesznek az események, hanem csak megy minden tovább a maga útján. Üdvözöl a Föld, öt percre a jelentől.
 
Terroristák. Azt akarják, hogy rettegjél.
 
Boom. Big Kaba-boom. És San Francisco városa már soha sem lesz az, ami eddig. A Golden Gate Bridge megmaradt, naná, hiszen az tele volt pakolva térfigyelőkkel, de a hatalmas forgalmat bonyolító Bay Bridge a levegőbe repült. A városban a helyzet egyre fokozódik, így szinte természetes, hogy a Nemzetőrség lecsukja a gyanús alakokat, költségvetési pénzeket követel, és fokozza az ellenőrzést.
 
Akinek ez mégsem ilyen magától értetődő, az Marcus Yallow, a Cesar Chavez középiskola végzős diákja. Ő ugyanis egyike azoknak a `gyanús alakoknak`, akiket biztos, ami biztos alapon dutyiba zár a Nemzetőrség. A négy napig tartó vallatás- és megaláztatás sorozat megdöbbenti a fiút: rájön, hogy saját országának rendfenntartó erői nagyobb veszélyt jelentenek rá, mint a titokzatos külhoni terroristák. Mikor végül hazakerül, még inkább megdöbben: laptopjában keylogger várja, és tudja: innentől minden lépését megfigyelik.
 
`Minden hálózat egy kis pontból indul és új pontok hozzáadásával bővül.` Barabási Albert-László
 
Marcus csendes ellenállást szervez: a szinte minden háztartásban ott porosodó, eredetileg ingyen osztogatott Xbox Universe-k és egy Paranoid Linux nevezetű operációs rendszer segítségével szellemhálózatot épít ki, mely sikeresen elbújik a netet figyelő Nemzetőrség elől. A suttogó propaganda és a barátok között terjedő Paranoid Linux lemezek segítségével csakhamar kiépül egy háló, amelynek talán egyetlen közös jellemzője van: keresve sem találhatunk a tagok között olyanokat, akik idősebbek huszonöt évesnél.
 
A hálózat segítségével gyorsan terjednek, és csakhamar az utcákon is megjelennek az RFID-hackek, hatalmas bosszúságot okozva nem csak a Nemzetőrségnek, de az általuk egzaltált polgári lakosságnak is. Ugyanezen a hálózaton keresztül szerveződik egy illegális szabadtéri koncert is. Ám amikor a táncoló fiatalok közé becsapódik az első könnygázgránát, már ők is tudják: ez nem csak buli, nem játék, ez véresen komoly.
 
RATM
 
M1k3y harca tehát tovább folytatódik, és egyre nagyobb visszhangot kap. Mi pedig közben észrevétlenül leckét kapunk állampolgári jogokról, netbiztonságból, hálózatépítésről, belekóstolunk abba, milyen cypherpunknak lenni, és mindeközben tövig rágjuk a körmünket az izgalomtól.
 
A Little Brother veszélyes könyv. Habár M1k3y harca csupán fiktív harc, az üzenet kevésbé lehetne aktuálisabb: ha fontosabb számunkra a szabadság, mint a biztonság hamis ígérete, ha egy picit is kényelmetlenül érezzük magunkat attól, hogy lassan napunk minden percében megfigyelnek, saját magunknak is Kistestvérré kell válnunk – akkor is, ha esetleg elmúltunk volna huszonöt évesek.
 
Cory Doctorow tehát írt egy fontos és lebilincselő könyvet. Ami a legjobb, hogy – Doctorowról lévén szó – ezt már most is, ingyen is elolvashatjuk. Jó lenne, ha magyarul is megjelenne, és oda tudnánk adni az összes tizenéves ismerősünknek. Mindannyiunk jövője múlik rajta.
 
 
 
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához