LFG.HU

Zona.hu
interjúkCimkek

Szergej Lukjanyenko orosz science-fiction, fantasy- és horroríró, az Őrség-tetralógia alkotója. Eredetileg pszichiáterként dolgozott, az Éjszakai őrség megírása után azonban gyökeresen megváltozott az élete. Ma már csak az írásnak és az írásból él. Az interjú az Európai Science-Fiction Társaság éves találkozóján készült vele, Moszkvában. Köszönet Elena Vitkauskaiténak (Litvánia), aki segített az orosz tolmácsolásban.

- Hogyan jut el odáig egy orvos, hogy végül írásra adja a fejét?
- Régebbi történet ez, sokkal régebbi, mint hogy orvos lettem. Öt-hat éves korom óta érdekelt a science-fiction. Kamaszként sokat olvastam az ilyen témájú regényeket, ám egyszer csak arra jöttem rá, hogy az olvasás önmagában már nem elégíti ki a kíváncsiságomat. Úgy is mondhatnám: nem volt már annyira érdekes az, amit olvastam, sokkal inkább vonzott a lehetőség, hogy írni kezdjek magam is. Azt gondoltam, egyszerű dolog az írás, s végül tizennyolc éves koromban hozzá is láttam.

- Emlékszik arra, melyik volt az a pillanat vagy mozzanat, amely végül is íróvá tette?
- Nem tudnám egyvalamihez kötni. Sem eseményhez, sem személyhez. Az elsődleges ok tényleg az volt, hogy már nem kötötték le a figyelmemet az olvasmányok. Igaz, hozzátartozik ehhez az is, hogy nem is volt annyi könyv, regény, mint manapság, sok nyugati írót nem is ismertem, mert nem fordították oroszra őket. Aztán amikor írni kezdtem, rájöttem, hogy tetszik a dolog. Ráadásul rövid időn belül kiadták az első regényemet (A fiú és a sötétség – a szerk.), és ez még inkább arra inspirált, hogy folytassam a munkát, a legnagyobb lökést pedig az adta, hogy jól fogadták a regényt, s ezzel együtt én is népszerűvé, ismert íróvá váltam.

- Ma pedig már világhírű.
- Tény, híres vagyok. Jóllehet ez olykor terhes nekem, de hazudnék, ha azt mondanám, nem élvezem.

- Úgy tartják, hogy a sci-fi és a fantasy világa legtöbbször menekülés valahonnan, valami elől. Ön honnan menekült, ha menekült egyáltalán?

- Egyetértek, többnyire tényleg úgy tűnik, mintha menekülnénk egy másik világba. De éppen ettől válik érdekessé és izgalmassá is, hiszen a végén kiderül, valójában csak megteremtettük a lehetőségét annak, hogy megtaláljuk és megmutassuk a valóság, a környezetünk igazi arcát. Én éppen ezt szeretem legjobban az írásban.

- Még egy pszichiáternek is önterápia az írás?
- Gyakorlatilag már nem vagyok orvos, több éve felhagytam a praktizálással. De remélem, hogy mindaz, amit írok, segít az embereken. Ha úgy tetszik, egy jó regény hatása is lehet olyan, akár egy sikeres terápiáé.

- Leghíresebb regénysorozatának – melynek első kötete az Éjszakai őrség, s már megjelent magyarul a Nappali őrség, valamint az Alkonyi őrség is – történetei, képei mégis meglehetősen komorak, sötétek. Miért?
- Az Őrség-sorozat regényei valóban komor képet festenek a világról. Ez a sorozat ilyen, éppen ez a lényege, ez működteti. Ugyanakkor ennél jóval eltérőbb, tisztább, vidámabb és világosabb képet kaphatnak az olvasók más írásaimból, könyveimből. Hiszek az emberekben és abban, hogy az emberiség képes élhető jövőt teremteni magának – jóllehet számos társadalmi, gazdasági és természeti veszély leselkedik ránk. De hiszek a kozmikus fejlődésben.

[...]

folytatás: http://zona.hu/article/592/az-emberiseg-kepes-elheto-jovot-teremteni.html


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához