LFG.HU

taverna
Rorimack
ismertetőCimkek

>look at book

A book written by Charless Stross called Halting State
>get book
Taken.
>read book
 
Egy vallomással tartozom: Stross eggyel korábbi regényében, a Glasshouse-ban, csak a negyvenedik oldal tájékáig jutottam el. Eddigre a főhős már többször testet, nemet, fajt cserélt, és egyre biztosabb volt benne, hogy a lelke mélyén ő igazából egy páncéloshadosztály. Én meg egyre bizonytalanabb voltam benne, hogy kell-e nekem Strosst olvasnom. És akkor jött a Halting State.
 
A Halting State meglehetősen földhöz ragadt regény. Nyoma sincs a transzhumánoknak, és habár kiderül, hogy a jövőben járunk, ez a pár évnyi jövendő csak arra elegendő, hogy leheletnyit torzítson az arányokon. Például a számítástechnika világára egy újabb dotcom lufi kipukkanása vár. Például mindenki játszik.
 
`Volt egy régi vicc szerepjátékos-körökben – most már nincs benne semmi poén – miszerint nagyjából ezer valódi ember van az egész UK-ban,  a többiek mind nem-játékos karakterek. Mára lényegében pont fordítva van.`
 
A Halting State ugyanis – amellett, hogy egy ragyogó regény – kikacsintástól sem mentes főhajtás az (egyszerűség kedvéért) Gygax köpönyegéből előlépő homo ludens előtt. Már maga a narráció is erre játszik rá: az egyes szám második személy régi ismerősöket, a kaland-játék-kockázat könyveket és a régi, szöveges kalandjátékokat idézi. Fontos szerepet kapnak a MMORPG-ok, a virtuális tradicionális harcművész-edzések, és természetesen a live-rpg is: John Wick alapötletéből Stross félelmetes játékot gyúrt. Még azon szereplők között is, akik a virtuális valóságot csak excelmakró-varázslatokra használják, többen bevallják, hogy fiatalabb korukban D&D-ztek.
 
Egy bűnügyi regényből persze nem hiányozhat a bűntény sem: ez itt egy igencsak jól dokumentált bankrablás. Amivel csak egy gond van: az, hogy egy csapat ork és egy vörössárkány kiraboljon egy virtuális bankot, joggal döbbenti meg a tulajdonosokat: jelenlegi tudásuk szerint ez ugyanis – hála a decentralizált hálózatnak – nem csak gyakorlatilag, de elvileg is lehetetlen. Az eset mégis megtörtént, az egész log visszajátszató, és a kitörő pánik mellékhatásaként (hiszen borulhat az egész online játékpiac, és vele sok ország gazdasága) nem csak egy felülvizsgáló cég biztosítási csalásokra szakosodott szakértőjét (és rajta keresztül egy hirtelen állást váltott játékfejlesztő programozót) vonnak be az ügyben, hanem egy eltévedt telefon hatására a skót rendőrség is nyomozni kezd. Pláne, hogy közben a hullák is elkezdenek szaporodni…
 
Skót rendőrség, ugyanis a független Skóciában vagyunk, alig pár évre a mától. Ahogy Life on Mars Scotland Yardja, úgy Stross (aki maga is helybéli) Független Skóciája is el tudja hitetni velünk, hogy ilyen ország, város, hangulat nem csak létezhet, de minden ízében ismerős – nosztalgikusan gondolunk egy sosemvolt jövőre.
`A valódi élet nem játék, nincs undo, nincs újratöltés. Túl sokat játszottam már: félek a valódi élettől.`
Játék az egész világ – de legalábbis Skócia, ha nem is az ottlakóknak, de annak a két kínai online közösségnek (stílszerűen Vörös és Kék csapat), akik Eurázsia túlsó feléből próbálják kezükbe venni a gyeplőt. Három főhősünk pedig cseppet sem tűnik úgy, mint aki képes lenne szembeszállni ezzel a vörös-és-kék veszedelemmel. Hiszen Jack nem más, mint egy saját magát összekaparni próbáló geek élete mélypontján, Elaine ugyan igazi túlélő és acélkemény meeting-harcos, (könyvtáros metanfetaminon, mondja róla Jack), de a virtuális világban csupán ügyetlenül botladozó kezdő, Sue pedig csak végezné a dolgát, de úgy néz ki, a rásózott ügy meghaladja a hatáskörét.
 
Hogy rögtönzött triójuk képes-e porszemként megakasztani a gépezetet, amely többek között hétvégi titkosügynökök hordáit és zombihadakat görget maga előtt, arra választ kapunk Stross sodró, humorral teleszórt regényéből.
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához