LFG.HU

HammerTimeCafe
auer
ismertetőCimkek

Az Episode 3-al nem állt le a Star Wars filmgyártás. George Lucas egyik ígéretét beváltva, elkezdte az animációs klónháborús TV-sorozatot, aminek az első részét moziban adták le, és ennek a könyvváltozatát fogom ismertetni. Nem egyszerű mi?
Aki nem halott volna a dologról; a 2. és 3. rész közti háború cselekményeit feldolgozó animációs rajzfilmsorozat (nem összekeverendő a Clone Wars nevű rajzfilmekkel), érezhetően a fiatalabbak számára.
 
Amikor először megláttam a könyvet, valahogy az “újabb rókabőr” kifejezés jutott eszembe. Jó dolog a SW univerzum, de néha kicsit már túlzásba viszik. Valahogy nem töltött el az a lelkesedés a mozifilm hallatán se, mint anno az Episode 3-nál. A film mint már az előzetesekből is látható, egy fiatalabb gyerekközönségnek készült.
A könyv cselekménye dióhéjban, az hogy a Szeparatisták elrabolják Jabba gyerekét Rotta-t, (igen Jabbának van fia), Jabba pedig hajlandó megnyitni a Hutt űrt a Köztársaság számára, amennyiben a fiát záros határidőn belül visszaszerzik. Ad pontosan egy Tatuini napot erre. Érdekes lenne boncolgatni, hogy vajon csak a hipertéri ugrás mennyi időt vesz el, de a célközönséget nem fogja ez annyira foglalkoztatni.
 
Ezt a feladatot Anakin Skywalker és Obi-van kapja. A parancs kézhezvételekor még az ostromolt Christophsis bolygón tartózkodnak, ahol az egyik utánpótlást szállító hajóból előlép Ahsoka Tano padawan, aki meglepő módon Anakin tanítványa lesz. Ahsoka egy 14 éves togruta lány, akinek elég nagy a szája. Skysrácnak hívja Anakint aki viszonzásként Csipisznek a lányt. És ez nem vicc. A Christophsis-on még elintézik Undorító Féreg (ez sem vicc) tábornok droidjait, majd irány a Teth.
 
Anakinnank félre kell tennie a huttokkal szembeni ellenérzéseit, és ki kell szabadítani Ahsokával, és az 501-es légióval együtt Rottát. A fiatal huttot, egy a Tethen levő kolostorban tartják fogva a Szeparatisták. Persze Dooku a hutt-rablásnál jóval bonyolultabb tervet ötlött ki, ő akarja ugyanis megszerezni a hiperútvonalakat, továbbá éket verni Jabba, és ezáltal a hutt klánok, és a Köztársaság közé. Ezt úgy próbálja elérni, hogy egyrészt Rotta-t megfertőzi egy betegséggel, másrészt mindent elkövet, hogy úgy tűnjön a Jedik állnak Rotta elrablása mögött.
Anakinék sikeresen kiszabadítják a huttot, viszont megérkezik a Szeparatista haderő Asajj Ventress vezetésével, aki ki akarja szabadítani a huttot, és megölni Anakint.
A könyv jelentős része a Tethen levő kolostorban játszódik, amint próbálják a hutt csecsemőt menekíteni. Három-négy főszálon halad a történet, Anakin, Ahsoka és Artu menekülése, Rex klónkapitány és embereinek időnyerése, Asajj Ventress üldözése, és Jabba amint felváltva tárgyal köztársasággal és a Szeparatistákkal.
 
Természetesen a történet sok-sok droid és klón halála árán, de sikerrel végződik. A könyv utolsó sorait elolvasva az olvasónak nincs befejtettség érzete. Ez abból is adódik, hogy a film maga is csak a sorozat nyitóeleme.
 
Maga a történet elég pörgős lehetne, viszont az írónő az elvárhatónál kicsit több elmerengést, lelki tusakodást helyezett el benne. A történet elég vonatott, talán a sok visszaemlékezés miatt, ami főként a sötét szereplőknél, Asajj Ventress, Dokku volt zavaró, amint a múlt eseményein merengenek. A klónok meglepően humorosan és életszerűen viselkednek, van jó pár mókás rész. Összességében megállapítató hogy ez nem a vérbeli régi trilógia fanok számára készült, hanem a 10-15 éves korosztály számára egy kis kikapcsolódásra. El lehet olvasni, meg lehet nézni de, a Star Wars érzést nem adja vissza.
 
 
Az erő legyen veletek!
 

Karen Traviss – A klónok háborúja

Pro-Book
315 oldal
2990 Ft
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához