LFG.HU

HammerTimeCafe
Rorimack
ismertetőCimkek
Az utóbbi hónapok legizgalmasabb (szerep)játékos kiadványában nincs hely karakterkészítésnek. Nem olvashatunk világleírást, nincsenek új fajok, kasztok, nincs kockadobás, és tulajdonságok sem. A Things mindennél több: sorskönyv játékosoknak.
 
Játékosoknak, hiszen a kötet egyaránt szól rpg-seknek, kártyásoknak (pókertől a gyűjtögetősig), táblás- és társasjátékosoknak ugyanúgy, mint crpg-seknek. És nem csak játékosoknak, hiszen hasznos tippeket olvashatunk játéktervezéshez is – de a szerzők sem fognak megsértődni, ha esetleg az élet más területén vesszük hasznát a ötleteiknek.
 
Ezt a könyvet vétek egyhuzamban elolvasni. Will Hindmarch és Jeff Tidball ugyanis nem csinált mást, csak összegyűjtött százegy hasznos tanácsot, hozzácsapott még huszonhatot játéktervezőktől és fejlesztőktől, és az egészet egy könyvecskébe rendezte. Találhatunk még egy szintén hasznos tanácsokkal telitűzdelt előszót és egy esszét is. Az utóbbi például hét ponton keresztül mutatja be, mit érdemes megtanulnunk a WoWból, aminek mindennapjainkban hasznát vehetjük.
 
Még mielőtt hosszabb magyarázkodásba kezdenék, álljon itt egy véletlenül kiválasztott példa, az ötvenedik tanács:
 
“Ha a kérdés az, hogy sakkozol-e, nem vagy feljogosítva az igen válaszra csak azért, mert már sakkoztál valamikor az életedben.”
 
Felejtsük el a sakkot: előfordult-e már, hogy egy adott játékra rábólintottunk, holott évek óta elő sem vettük, esetleg csak egy korábbi kiadását ismerjük?
 
Mint minden “jóskönyvben”, a válaszok nagy része természetesen itt is triviális, értelmetlen(nek tűnő), vagy éppen olyat írnak le a szerzők, ami legszívesebben vitatkoznál. Érdemes rászánni öt percet, hogy kiderítsük, az olvasás pillanatában mit akarnak üzenni a szerzők. Lehet, hogy végül csak egy legyintéssel csukjuk be a könyvet, de valószínűbb, hogy eleresztünk egy izgatott “ahá”-t.
 
Ha egy dolgon kéne változtatni a kötetben, az a kivitel lenne: habár ez a forma tökéletesen illeszkedik a (független) rpg kiadványokhoz méretben, a tanácsok rövidsége miatt meglehetősen szellős a kiadvány. Egy fele ekkora méret nem csak hogy elegendő lenne, de sokkal jobban kézre is állna.
 
És hogy mennyire hasznos a könyv? Hát, például az első wowos tanács így hangzik: végezz először a sebesült szörnyekkel. Vagyis vágd le az aprólékot, hogy utána elég legyen csak a legkeményebbel foglalkozni. Most, hogy végre végeztem ezzel a kedvcsinálóval, tényleg sokkal jobb hangulatban tudok nekiállni a következő feladatnak.
Vagyis egy biztos: nekem bejött.
 
 
 
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához