LFG.HU

Rorimack
RPGCimkek
Hasznos kézikönyv
 
Annak, aki szerepjátékot fejleszt, érdemes könyvtárba járnia szakirodalomért. Még érdemesebb rendszeresen figyelni és böngészni az internetes könyvtárakat. Ez Magyarországon elsősorban a Magyar Elektronikus Könyvtárat jelenti, ahova a minap került fel a következő nélkülözhetetlen szakkönyv:
 
Izsó István: A magyarországi bányajogi szakirodalom bibliográfiája
 
“Agricola, Georgius: De Re Metallica Libri XII. Basileae, 1556. – Vom Bergwerk XII Bücher. Basel, 1557. – Agricola művének IV. könyvében ismerteti a bányászati jog odaítélésére, a bányatelkek megállapítására és kimérésére, valamint a  bányahatósági feladatokat ellátó személyekre és szervezetre vonatkozó középkori szabályrendszert.”
 

 
Kiragadott részlet:
 

II. 1573 előtti középkori bányajogunk irodalma
Agricola, Georgius: De Re Metallica Libri XII. Basileae, 1556. – Vom Bergwerk XII Bücher. Basel, 1557. – A bányászatról és a kohászatról. OMBKE, Budapest, 1985.
http://marki.lib.uni-miskolc.hu/agricola/index.php
Agricola művének IV. könyvében ismerteti a bányászati jog odaítélésére, a bányatelkek megállapítására és kimérésére, valamint a bányahatósági feladatokat ellátó személyekre és szervezetre vonatkozó középkori szabályrendszert. Bár a mű elsősorban a Cseh-Szász Érchegység bányászatára vonatkozó ismereteket foglalja össze, a bányajogi előírások megfelelnek az ebben az időszakban Magyarországon is alkalmazott szokásjognak.
 
Arndt, Adolf: Einige Bemerkungen zur Geschichte des Bergregals. = Zeitschrift der Savigny-Stiftung für Rechtsgeschichte 24. Weimar, 1903. 59-110., 465-467.
http://dlibzs.mpier.mpg.de/mj/kleioc/0010/exec/showtoc/%222085091_24%2B1903%22
A tanulmány összefoglalja a szerző álláspontját a bányaregálé jogelvének kialakulásáról és fejlődéséről. Nézeteinek kifejtése során a 89-91. oldalon a selmeci bányajog idevágó szabályozását is ismerteti.
 
Izsó István: A selmeci bányajogról egy jeles évforduló alkalmából. = BKL Bányászat, 2005. 3. sz. 29-34.
 
Krizskó Pál: A körmöczi régi kamara és grófjai. Budapest, 1880. Magyar Tudományos Akadémia. (Értekezések a történeti tudományok köréből VIII/10.)

 
 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://mek.oszk.hu/06400/06469]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához