LFG.HU

Jan van den Boomen
hírekCimkek

Frissítés: a könyv december 11-én jelenik meg.

 
Nem tudom, hányadik tulajdonosa voltam a dwoon könyvnek. Emberöltőkkel ezelőtt készült, azt sem tudnám megmondani, hány írója volt vagy hányszor kötötték új bőrbe. Tizenöt esztendővel ezelőtt találtuk meg egymást, Davalon romjai mellett egy porfészekben, és azonnal a rabja lettem.
Nem olyasféle vonzalom volt ez, mint a szeráfok mágiája, de mély, múlhatatlan és – szeretném hinni – kölcsönös. Éveken keresztül lapozgattam titkokkal és furfangos zárakkal elrejtett szobáim mélyén, amikor rajtam és az isteneken kívül nem láthatta senki.
 
Egykoron öltek is a beléfoglalt tudás miatt, mainapság látszatra nem több érdekes, rejtelmekkel szőtt történetek és gondolatok gyűjteményénél. Mégsem ósdi krónika csupán, mert ha értő szemmel olvassa az ember, oly összefüggések és magyarázatok tárulkoznak ki lapjain, melyek más fényt vetnek jelenkorunk egynémely zavaros ügyeire.
Nem tudtam eldönteni, igaz-e mindaz, amit beleírtak, hogy hinnem kell-e a gyakorta egymásnak is ellentmondó soroknak, de a legtöbb esetben olvasás közben egyfajta bizonyosságot éreztem. Hogy így volt. Hogy mindez megesett.
Vigyáztam rá tehát kezdettől fogva, nehogy bárki megsejtse nem csupán a rejtekhelyét, de magát a létét is. Mert olyan hatalommal bírt, amiért újfent gyilkolhatnak, ha kell. Valamikor az előző világkorszak estjének idején készült, s amit kiolvastam lapjairól, talán Tharr mesterkedését kell mögötte sejtenem, hogy zavaros akarattal fegyvert adjon maga ellen ellenségei kezébe. Nem tudom, hasznát látta-e bárki Ranil népéből, mint ahogy azt sem, káoszt szított-e maga körül valaha is – ahogy talán a célja volt azokban a régi időkben. Nem tudom, hányan vesztek oda a beléírt tudás miatt, de hogy sok halált látott, azt a lapjaira száradt vérből, s a körötte kerengő fájdalmas, sápatag érzetekből azonnal tudtam. Veszélyes volt.
Megbabonázott. A rabja lettem. Egy idő után azon kaptam magam, hogy a szereplői után kutakodom az Anthyss régi messzeségekbe vesző régióiban. Legtöbbjüket nem találtam persze, de felkavartam a múlt emlékek iszapját, s elősodortam a könyv idejéből egynémely elfeledett gondolatokat, félbeszakadt beszélgetéseket, illatokat, hangokat és érzéseket. Sírást és mosolyt.
 
Észre sem vettem, és már feljegyzéseket készítettem, papirosokat rendezgettem vagy szótlanul merengtem az álmaimon, s nem láttam az asztalomra helyezett óraműjáték táncosait sem, mi annakelőtte oly sok örömet okozott. Nem érdekelt többé, mint forognak el a selyemruhába öltöztetett apró táncosok rejtett mechanikájuk kiismerhetetlen körein, csak a könyv nyomán megtalált múltfoszlányokat láttam magam előtt. Azon gondolkodtam, miként tehetném hozzá ezeket a könyvhöz, miként simíthatnám bele a megtalált szavakat a régidők krónikájába. A fakó tintával írott sorok, a dwoon könyv újabb és újabb gazdáinak erős vagy reszketeg kézzel írt széljegyzetei közé.
Végül rászántam magam, és elkezdtem megírni a saját könyvemet. Amibe immár beleszőttem a múltból előkavart álmokat is. Futó képek lenyomatait. A régit, a dwoon eredetit, lakatokkal reteszelt helyre raktam, miután az utolsó szóig lemásoltam.
Ez itt nem az a könyv.
 
Ebbe belefogtam sok minden mást, talán több lett, talán csak színesebb; úgy lehet, végérvénnyel tönkretettem. Pedig különleges anyagú lapokkal készítettem. Ezt is, és mind az összeset, ami ezután született. Ősi rúnákat vertem le hozzá olyan pecsétekről, miket csak az óvilág kincseire ragasztottak valamikor. Régi krónikások szavait kutattam fel hozzá, alig látható álmokat. Eldöntöttem, hogy megmutatom a világnak. Azt akartam, hogy ezt többek lássák. Hogy Tharr ellenfeleinek a magam módján adhassak fegyvert a kezébe – bárhol legyenek is.
Öt esztendőmbe került, mire végeztem a magamra vállalt munkával, s végül háromszázharminchárom kötetet nyomattam belőle az udvari műhelyekben. Hamarosan leghűségesebb embereim viszik majd a Repedéshez, és belévetik mindet. Bárhová is vigye azokat Morgena vihara.
Szolgáljanak Tharr akarata szerint Tharr ellenére. Keltsenek viszályt, ha kell.
Te most megtaláltad az egyiket. Magad dönts róla, miként bánsz vele; de ne feledd, veszélyes tudás ez!
 
 
Észak boszorkánykirálynője
A P.sz. 3913. esztendőben, a Császárnő havában
Enraẅellben, a fekete hold alatt
 

   
Ajánló
 
Az ynevi istenek kegyelmének hála, hamarosan a boltokba kerül az egyik legrégebben ígérgetett szerepjáték-kiegészítő, amely mintegy hat éve készül, s csupán most érett meg annyira, hogy immáron a rajongók is kezükbe vehessék.
A Toron kötet nem titkolt célja, hogy az elmúlt tíz esztendő ynevi történéseinek, fejlődésének tükrében is átfogó képet adjon a kontinens északi arcának jelenlegi helyzetéről, egybefogja mindazon elképzeléseket, amelyek a valhallás idők óta léteznek (esetleg publikálatlanul), vagy éppen a közelmúlt viharos krónikájának gyermekei.
 
Noha Északfölde bizonyos történései is más megvilágítást nyernek könyvünk lapjain, a kötet jobbára Kyriára és a baljós késő kyr tartományra, Toronra koncentrál, s azt kísérli meg bemutatni, miként is lehet, hogy az ötödkor virágzó birodalma mára emberáldozó vallással, szigorú kasztrendszerrel és idegengyűlölettel fertőzött országgá változott. A császárság ügyes-bajos dolgainak bemutatásával választ keres arra a kérdésre, miként működik, hogyan is fest valójában ez a néhai kyr tartomány, mi igaz mindazon híresztelésekből, melyek jobbára a Toront ellenségüknek tekintő, mindenféle megalapozatlan mendemondákból építkező “barbár királyságok nézőpontját tükrözik.
 
A Toron szerepjáték-kiegészítő ugyan, ám nem található benne sem játéktechnika, sem bármiféle célszám, tulajdonságpont stb. Nem köthető egyetlen rendszerhez sem; “csupán rengeteg információt, ötletet, leírást, hangulatfestő elemet, irodalmi részletet tartalmaz, és pótolhatatlan segítséget jelent azoknak a kalandmestereknek is, akik maguk szeretnék a Háromfejű országáról tudhatókat saját kedvenc játékrendszerükhöz igazítani. A könyvben leírtak alapján bárki megalkothatja saját tolvaj- vagy orgyilkosklánját, Nemes Házát, kalmárdinasztiáját stb., hiszen a legismertebb szervezetek, rendek, klánok leírásán túl olyan alapokat is ad, melyekből látható, miként épülnek fel ezek, mikor és milyen körülmények között jelentek meg Yneven, melyen feladatokat töltenek be, s miként illeszkednek Tharr birodalmába.
 
A könyv reményeink szerint számos olyan kérdést is megvilágít, melyek megválaszolását évek óta várják a rajongók, s segítséget, inspirációt kínál azoknak, akik szívesen játszanának Tharr komor, dekadens birodalmának határain belül – s talán azoknak is segítséget nyújthat, akiket csupán az ősi ellenfél titkainak megismerése fűt.
 

Nyereményjáték
A Delta Vision kiadó a Toron kötet megjelenése kapcsán nyereményjátékot hirdet. A játék részleteiről a kiadó honlapján, a Toron [http://deltavision.hu/index.php?cmd=mc&nid=19] menüpont alatt olvashattok.
 
 
PDF előzetesek
toron_beliv_tartalomjegyzek.pdf 
toron_beliv_95-99.pdf
toron_beliv_255-260.pdf
 
 

A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához