LFG.HU

pepe
ismertetőCimkek

Körülbelül két hónapja szerettem bele a Warhammer 40.000 univerzumába és még csak az ismerkedési fázisnál tartok. Nem olvastam a terepasztalos játékhoz kiadott Codex-eket és ez előtt csak egy könyvet vettem a kezembe a témában, Ian Watson (A WH 40k világok szülőatyja) Harlequin-jét, ami nem igazán nyerte el a tetszésemet. Egy olyan könyvet kerestem, ami arról az oldaláról mutatja be a WH 40k-t egy kezdőnek, ami engem leginkább érdekel. A háborút minden aspektusában.
 
A történet az azonos címmel bíró játék nyomán íródott és alig tér el attól. Sokkal szabadabb léptéket használ, nem csak a csaták leírásakor, hanem a sztori számos új elemét tekintve is. A helyszín egy Tartarosz nevű bolygó, ahol a Birodalmi Gárdisták bolygóvédelmi osztagai egy űrkikötőt ért ork támadást próbálnak visszaverni, és úgy tűnik kudarcra vannak ítélve. Azonban segélyhívásaikra a Vérhollók Űrgárdista Rendház 3. Hadteste képében válasz érkezik, akiket Gabriel Angelosz kapitány vezet. A vérhollók érkezésével azonban koránt sincs vége a harcoknak. Hamarosan feltűnnek az eldák és káoszhívők jelenlétére utaló nyomok és a konfliktus valódi gyökereiről is kiderül, hogy túlmutatnak a bolygó feljegyzett történelmén több ezer évvel, és sokkal többről van szó, mint pusztán az emberi lakosság sorsa.  
 
A könyv egy valódi hős-eposz kezdete, amely Gabriel pályafutását állítja középpontba. A kapitány rendkívül összetett, sokat megélt személyiség, aki saját szülőbolygója ellen hajtott végre Exterminatust az Inkvizíció parancsára (azaz minden életforma eltörlését légköri gyújtóbombák által). Őszintén bevallom, egy kicsit tartottam attól, hogy ennek a karakternek a folyamatos vívódása saját magával fogja kitölteni a könyv felét, ami bizonyára az én igénytelenségemet bizonyítja, ugyanis erre a legkevésbé sem vágytam. Szerencsére nem így lett. Hosszas belső monológoknak nyoma sincs. A kapitány jellemfejlődése inkább tetteiben nyilvánul meg, és a könyv végére egy hamisítatlan Luke Skywalker, Gandalf és a többiek kategóriás hentes köszön vissza a sorok közül személyében.(J)
 
Amiben igazán gazdag a könyv, az a csatajelenetek sora. Frontról frontra vonulnak az űrgárdisták és a birodalmi gárdisták, akár magában a játékban. Részükről egész sok egységtípust közelebbről is megismerünk és szerencsére az eldáktól is. Sajnos ugyanez nem mondható el például az orkokról, akiket előszeretettel intéz el zölden hömpölygő tenger vagy áradatként emlegetve az író és kb. ennyi. Bár az emberek szemszögéből nézve, végül is nem rossz érzékeltetés. 
 
Az ork részeknél nem csak ez volt a problémám. Szerintem az angolban általában marha jó ork dumák fordításai elég gyenge eresztések lettek. Leginkább Orkamungus – “Merha’ erőssek lennének, minta’ orkok, aki vagyni, nem kellenénk, hogy nekik harcoljunk helyettük!”- zagyvaságaira gondolok, amitől a főnök inkább tűnik szerencsétlen, életképtelen hülyének, mint fajtája egyik legrafináltabb, legtiszteletreméltóbb egyedének. Bár egyáltalán nem volt könnyű dolga a fordítónak, szerintem számos jobb megoldást találhatott volna. A dialógusokon kívül azonban ökörködnek eleget a “skacok”, nem kell aggódniuk a rajongóknak. 
 
A könyv egyik sajnálatos hibája ezen kívül, hogy akik soha nem játszottak pc-s vagy táblás verziót, azok számára nagyjából élvezhetetlen. Aki mégis így kezdene bele, annak nem árt legalább egy rövid ismertetőt elolvasni a fajokról és csak azután nekilátni. Mindenki másnak és leginkább olyanoknak, akik még nagyon az elején járnak a játékkal való ismerkedésnek, teljes szívemből ajánlom, mert olyan, mintha kifejezetten kedvcsinálónak készült volna számukra. A sztoriban minden megvan a szerelmi szálat leszámítva. Fordulatokban nagyon gazdag, hősökkel és árulókkal, bukottakkal és felemelkedőkkel tarkított akció, kaland, háborús, tankozós, vérfürdős gyöngyszem, amire én 10-es skálán 9-est adnék, mert én pont azt kaptam, amire leginkább vágytam. Pozitívumként megemlíteném, hogy Szukits kiadvány létére sem tobzódik a helyesírási hibákban. Orkamungus szavival foglalnám össze az élményt: 
 
“Dem humies is in for a good stompin’! Dis is gonna be da best fight o’ dere miserable lives!!”
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához