LFG.HU

Tabula Magazin
hírekCimkek
forrás: Tabula Magazin
 
  Mi fán terem egy print & play társasjáték? Aki egy kicsit is tud angolul, annak nem árulok el nagy titkot, hogy ezeket a játékokat magunknak kell elkészítenünk. Ki kell nyomtatni őket, és miután olló segítségével kivágtuk, máris játszhatunk velük. Általában ezek ingyenesek, bár találkozhatunk az interneten olyanokkal is, amelyekért fizetnünk kell.
 
  Feltehetitek a kérdést, hogy mi késztet valakit arra, hogy ingyenes játékot készítsen. Nos, ennek többféle oka lehetséges. Az egyik az, hogy a szerző kitalált egy jó mechanizmust, és azt meg szeretné osztani másokkal. Egy másik,  hogy – mivel szereti ezt a szórakozási formát – úgy dönt, megpróbálkozik maga is a társasjáték-készítéssel.
A harmadik (persze nem a lehetséges utolsó) lehetőség az, hogy maga a játék jó, de nem piacképes.
  Mit értünk ebben az esetben azon, hogy nem piacképes? Tulajdonképpen ez azt takarja, hogy a játék vagy túl egyszerű, vagy csupán a szabályrendszer ismeretével mások azt könnyedén, a játék megvásárlása nélkül otthon játszhatják. Erre egy nagyszerű példa Reiner Knizia Catego kockajátéka (a játékszabály megtekinthető a www.knizia.de címen). Knizia mester kitalált egy jól működö kockajátékot, ám ezt dobozba csomagolva nem lehet megfelelő példányszámban eladni, mert a szabályokat ismerve, néhány kocka segítségével ezt bárki kipróbálhatja.

Tulajdonképpen ez az oka, hogy a kiadók általában az olyan játékokat szeretik, amiknek az alkatrészei nehezen koppinthatóak. Ez lehet egy pakli kártya (természetesen nem francia, hisz akkor azt bárki könnyedén helyettesíthetné), esetleg egy speciális dobókocka stb..

  Elérkeztünk egy olyan ponthoz, ahol meg kell állnunk, mivel beszélni kell egy rendkívül kényes témáról. Ez pedig a “kalóz” print and play. Az interneten néhány helyen megtalálhatóak dobozos játékok összes alkatrészeinek beszkennelt képei is, hogy azokat letöltve bárki elkészíthesse a játékot, annak megvásárlása nélkül.
Mindjárt leszögezhetjük, hogy ez illegális, ilyet tenni tehát jogellenes cselekmény. Persze a csábítás nagy lehet, de pár dologba érdemes belegondolni.
Ilyenkor sok ember ádozatos munká- ját vesszük semmibe. Ráadásul nem is biztos, hogy sokkal olcsóbb ez a megoldás.
Amennyiben igényesen, szépen szeretnéd a játékot megcsinálni, ez nem feltétlenül lesz olcsóbb, ráadásul a minősége sem lesz olyan, mint a bolti verzióé. És ez utóbbit ne becsülje le senki. Egyrészről azért ne, mert igenis sokat nyom a latban, hogy milyen érzés ránézni, ill. megtapintani egy játékot, másrészről pedig az eredeti biztosan tartósabb, ergo hosszú távon kifizetődőbb. Tehát arra kérünk mindenkit, hogy tartózkodjon az ilyen játékoktól, mert végeredményben ez lopás.

  Ebben a cikkben is azokat a játékokat szeretnénk kicsit előtérbe helyezni, amelyek klasszikusan a P&P kategóriába tartoznak, tehát a szerzőjük kifejezett hozzájárulásával lehet őket letölteni. Viszonylag sokat találunk ilyet a neten. Persze nem mindegyik üti meg azt a mércét, amit más játékoktól elvárnánk, de figyelembe kell venni a műfaj sajátosságait is. Személy szerint mi azt ajánljuk, hogy a befektetett munka és a játékélmény a lehető legkevésbé térjen el egymástól. A legcélszerűbb ilyen játékokat a boardgamegeeken keresgélni, hiszen itt azonnal más játékosok tapasztalatairól és értékeléséről is tudomást szerezhetünk. Létezik ezen az oldalon pár lista is, ahol a felhasználók rangsorolják ezeket a játékokat. Ugyancsak érdemes meglátogatni Michael Schacht honlapját, ahol kifejezezzen jó játékokra lelhetünk.

  Mint korábban említettük, ezeknek a játékoknak az elkészítéséhez általában egy nyomtatónál és ollónál nem kell több. Abban az esetben viszont, ha szépen szeretnéd megcsinálni, bevethetsz néhány trükköt is. Ilyen például, ha a kinyomtatott képet egy vastagabb papírra ragasztod rá (esetleg azonnal ilyenre nyomtatod), vagy pl. az elkészült kártyalapokat laminálod, tehát védőfóliával látod el. Ez utóbbit sokan alkalmazzák dobozos játékaik kártyáinak védelmében is.

  A kinyomtatott papír ragasztásához adni szeretnénk pár tippet. Normális kenős ragasztók felhullámosítják a papírt. Ennek kiküszöbölésére az a legbiztosabb megoldás, ha ragasztósprayt használunk. Ilyet kreatív boltokban találhatunk. Mivel viszonylag kevés helyen lehet kapni, alternatív megoldásként az öntapadós lapokat ajánljuk.
Ezt papírboltba, irodaszerekkel foglalkozó üzletbe besétálva 210×297-es etikett néven keressétek.
Erre nyomtatva egyszerűen, nagyon jó minőségben tudtok print and play játékokat készíteni.

  Mindenkinek jó barkácsolást kívánunk!
  dr. Nagy Bálint

A Zombi a zsebemben játékideje 5-20 perc. A játék tartalma: egy szabálykönyv, fejlődéskártyák és lapkák.
A játékot erre a linkre kattintva tölthetitek le:
http://www.tabulamagazin.hu/uploads/files/pdf/zazshigh.pdf

Felhívjuk a figyelmet, hogy a játékot 16 éves kor alatt nem ajánljuk!


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.tabulamagazin.hu]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához