LFG.HU

TiniNews
hírek
Suli után sokan választják a stratégiai játékokat kikapcsolódásként. Most egy olyan középkori harci játékot mutatunk be, ami nem a virtuális térben, hanem a szabad ég alatt zajlik, mégpedig korabeli fegyverekkel. A játékról Bozóki Mihály, a Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium végzős diákja mesélt a TiniNewsnak.
 
Az erdőben gyülekező csapattörzsek (harcosok, alvezérek, fővezérek és testőrök szerepében) meghatározott szabályok szerint küzdenek. A jelmezeket, fegyvereket maguk készítik, de a legegyszerűbben kivitelezhető öltözékben is részt lehet venni a játékokon (egy sima lepedő középen felhasítva, és a derékon egy övvel rögzítve elegendő). Az esemény helyszínéül általában egy nagy összefüggő zöldterület szolgál, Budapest vonzáskörzetében. A 30-40 fővel zajló harci játékok elsődleges célja a kikapcsolódás.
 
Hogyan találtál rá erre a játékra?
 
2005-ben böngészgettem az interneten, és egy afféle gyűjtőoldalon az RPG.HU-n találtam rá.
 
Mi az ami megragadott benne?
 
Én mindig is szerettem természetközelben lenni, távol az aszfalttól, a városi légkörtől. A harci játékok is szabad ég alatt zajlanak, és jókora testmozgást biztosítanak. Ezek a játékok hasonlítanak a paintballra, annyi különbséggel, hogy nem modern, hanem középkort idéző fegyverekkel megy a játék.
 
Milyen volt az első játék?
 
A középkori világ mindig is vonzott, így hát kíváncsi voltam. Nekem az első harci játék az Ostromjáték volt, ám később más harci játékokon is részt vettem. Ezek sokban különböznek egymástól, de két dolog mindegyiknél megvan: először is a burkolt fegyverek használata (fából készülnek, fém helyett és még szivaccsal vagy polifoammal is be vannak tekerve), így növelve a biztonságot. Másodszor a fizikai harc során vannak bizonyos kötöttségek, alapvetően nem a nyers erő, hanem a gyorsaság és a kézügyesség dominál. Az ellenfelünket (akárcsak a sportvívásban), elég elérni, nem szükséges és nem is szabad teljes erőből megütni.
 
Harci játékok “Nyilvános viadalok különböző testgyakorlatokban, melyek a görögöknél és a rómaiaknál nagy becsben állottak. A középkorban a lovagi tornákon léptek fel, míg korunkban a különféle atlétikai és tornaversenyek felelnek meg a Harci játékoknak.”(Révai Nagy Lexikona 9. kötet, 509. oldal)
 
Milyen szabályok szerint játsszátok ezt?
 
Mint kiviláglott, megvannak a “közös jellemzők”, és természetesen minden játékhoz megvannak a további kiegészítések, vagy akár komplex rendszerek. (Ezekről a honlapjukon www.ostromjatek.hu valamint fórumokon, vagy egyenesen a szervezőktől szerezhető információ.)
A játékok egy vagy több naposak lehetnek. Az egynapos küzdelmek reggeltől estig zajlanak, a több naposak rendszerint sátortáborozással egészülnek ki, és előfordul, hogy éjszaka is folytatódik a játék.
 
Miben különbözik ez a játék a hagyományőrzőtől, vagy a szerepjátéktól?
 
Nem tudnám összehasonlítani, mert bár előfordulhatnak átfedések, alapjaiban különbözik a három kategória. A hagyományőrző harci játék legtöbbször fémfegyverekkel, de legalább sima fafegyverekkel zajlik és erősen megkövetelik a korhű megjelenést (ruházat, fegyverzet). Azon harci játékokra melyek a szórakozást jelölik célul (mint amilyen az Ostromjáték is), nem teljesen korhű a felszerelés, de érvényesek a “közös jellemzők”. Az Ostromjáték tulajdonképpen a szerepjáték élő változata (a cselekményt a valóságban is megjelenítik). Nem feltétlenül tartalmaz fizikai harcot, ha mégis, akkor legfeljebb a sima harci játékok szintjén működik.
 
Szeretnél a középkorban élni?
 
Tudatában a jelennek, nem szívesen élnék akkoriban, de mindenképp kipróbálnám, ha adódna rá alkalom.
A játékon kívül tartod a kapcsolatot valamilyen formában a csapattagokkal?
Egy-két alkalmat leszámítva nem igazán találkoztam játékon kívül is ottani ismerősökkel, de ez többnyire annak tudható be, hogy a harci játékokon kívül nemigen akad közös téma. A kapcsolattartást javarészt a harci játékokról szóló beszélgetések jelentik.
 
Kiknek ajánlod, és miért ezt a játékot?
 
Ajánlanám mindazoknak, akik szeretnek a szabadban lenni, és nem riadnak vissza némi kihívástól. A harci üvöltések, csatazajok, alakzatban menetelés mellett a csapattagok megtanulhatják a sátorozás fortélyait, a többnapos hepajok során pedig megtapasztalhatják a szabad ég alatt alvás élményét.
 
Az Ostromjáték szervezői szerint minden aktív, mozgást igénylő ember tagja lehet ennek a társaságnak, és természete, vérmérséklete szerint vesz részt fegyveres összecsapásokban. Szerintük ahhoz, hogy valaki “fegyvert” ragadjon, nincs szükség méregdrága felszerelésre, egy harci kultúra mélyreható ismeretére, nem kell minden héten edzésre járni vagy fanatikusan belebolondulni abba a korba amelyben a játék szerveződik.
A Harci Játék szerintük egyszerűen az, ami: JÁTÉK!
 
 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.tininews.hu/?func=hir&hir_id=48]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához