LFG.HU

Aserminio_de_Mueria
RPGCimkek
Az alábbi kalandötletek a https://www.talesofterror.net/ oldalról származnak, illetve az azonos című kalandötlet – gyűjteményből. Gondoltam, lefordítok néhányat azok közül, amelyek különösen elnyerték a tetszésemet. A válogatás szempontjai teljesen önkényesek. Az egyes történetek íróit a kalandötlet címe alatt tüntettem fel. Minden egyes ötlet a nyomozók által is megismerhető résszel kezdődik, majd három lehetséges megoldást/magyarázatot vet fel ugyanarra az alapötletre. A dőlt betűs elemek a saját kiegészítéseim.
 
 
A vasbölcső
Barbara Robson és Stuart Barrow
 
Hammon apró, álmos, tengerparti falucska, amelynek temetőjében egyik napról a másikra egy kovácsoltvas bölcső jelent meg a temető kellős közepén a régi, századeleji sírok között. Meglepő módon a bölcső lábai mélyre nyúlnak, túl a talajrétegen, egyenesen az alapkőzetig, ám semmi jele sincs a talaj bármilyen bolygatásának, ásásnak vagy munkagépek működésének, így a bölcső jelenléte teljességgel megmagyarázhatatlan.
 
Lehetőségek
1) A bölcső Yig egy megtestesülése, amely gyermekek lelkét gyűjti magába. Amióta megjelent, a faluban jelentősen megnőtt a terhességek, halva születések, fejlődési rendellenességgel világra jött gyermekek száma és a kígyók szinte ellepik a házakat. Egy halott csecsemő zavarodott anyja feljelentést tesz a rendőrségen, miszerint egyik éjjel síró, kapálózó gyermekét látta a bölcsőben. A rendőrség szerint a nő ezt csak képzelte, régóta ismert, hogy egyes esetekben a szülés utáni depresszió átmeneti elmezavarhoz, dühkitörésekhez, hisztériás rohamokhoz vezet.
A bölcsőhöz közeli egyik sír Augustus Prior testét rejti, aki életében kimondhatatlan szörnyűségeket követett el a múlt század elején. Áldozatai kivétel nélkül gyermekek voltak. Bár sohasem bizonyítottak rá semmit, a helybeliek tiltakoztak az ellen, hogy a falu temetőjében hantolják el és amikor ez eredménytelen volt, védő jeleket véstek Augustus koporsójára, sírkövére és egy nagy erejű oltalmazó varázslattal biztosították a község nyugalmát. Nemrég részeg fiatalok megrongálták a sírkövét, ezzel meggyengítették a védővarázslatot, lehetővé téve Augustus kísértetének, hogy megidézze urát a temetőben.
 
2) A megjelenése utáni harmadik napon egy nyilvánvalóan magára hagyott csecsemőt találnak a bölcsőben. Egy helybeli házaspár elvállalja, hogy gondoskodik róla, amíg a rendőrség meg nem találja a szüleit. Ahogy telnek a hetek, a nevelőszülők egyre gyakrabban panaszkodnak furcsa rémálmokról, egyre többször riadnak fel éjszakánként verítékben úszva. Szomszédaik, barátaik szerint természetellenesen kötődnek a gyerekhez. Ha hamarosan nem távolítják el őket a gyermek közeléből, megőrülnek.
 
3) Egy, a művi terhességmegszakítás minden formáját elutasító szélsőséges csoport építette a bölcsőt egy éjjel, a legnagyobb titokban. Az eredeti tervük szerint pár napig hagyják, had találgasson a sajtó, hogy minél jobban fölfújják a rejtélyt, aztán fedik csak fel az ügyben játszott szerepüket. Eredetileg csak figyelemfelkeltésnek szánták a bölcsőt, amely a meg nem született gyermekek lelkét jelképezi, ám a helyzet hamarosan elfajult. A csoport egyik erőszakosabb tagja, aki nem mellesleg a titkos tanok beavatottja is, egyik éjjel egy varázslatot mondott el a bölcső felett, amivel egy halott csecsemő bosszúszomjas lelkét kötötte a fémhez. A varázslat része volt egy halva született csecsemő feldarabolása is, ami végleg kiverte a biztosítékot még a szélsőségesek között is. Mindannyian megundorodtak a tettől, ám félnek, hogy a hatóságok őket is felelősségre vonják, ha a történet kiszivárog, így inkább hallgatnak.
 
4) A bölcső mindig is ugyanott állt a temetőben, ahol most, egészen azóta, hogy vagy háromezer éve elkészítették a helyi druidák. Eredeti rendeltetése annyi volt, hogy a környékbeli kelta törzsek újszülöttjeit a vasbölcsőbe téve áldották meg a druidák, hogy életükben is olyan kemények legyenek, mint a vas. A római hódítás idején el akarták szállítani a bölcsőt ám nem maradt már idejük, ezért egy rejtővarázslatot mondtak rá, amely láthatatlanná tette magát a bölcsőt. Akárki erre tévedt, megmagyarázhatatlan módon észrevétlenül elkerülte a bölcsőt, a temető sírjai is mintegy kört alkotnak körülötte. A múlt héten azonban zavart, magukat sátánistának képzelő fiatalok éjszakáztak a temetőben, egy réges-régi könyvben talált szertartást akartak véghez vinni. Azonban némi fordítási vagy értelmezésbeli hiba csúszott be az előkészítés során és egy élőholt teremtő varázslat helyett egy bűbájtörő ráolvasást mondtak el a temetőben, ami meg is szüntette a bölcsőt védő káprázatot. Ők ezt a sötétben nem vették észre, így csalódottan hazamentek. Azonban a csapat egyik tagja később olvasott az újságban a bölcsőről és arra a következtetésre jutottak, hogy a varázslat jó volt, csak a Sötétség Fejedelme kevesellte az áldozatként felajánlott fekete kakast. Így a következő éjjel be is törnek a helyi kórház kórbonctani részlegére és ellopnak vagy egy tucat formalinban tartósított magzatot, amikből minden éjjel másikat helyeznek a bölcsőbe, hiszen mindenki tudja, hogy a Sátánnak a legmegfelelőbb áldozat a halva született gyermek. Amikor elfogy a tizenhárom magzat és még mindig nem történik semmi, úgy döntenek, hogy mégis inkább egy élő csecsemőt követel a Sötét Úr, így áldozatra lesve indulnak a kisvárosi éjszakának…
 
 
Még nem haltam meg!
Felix Girke
 
A nyomozókat felkeresi a rendőrég, hogy azonosítsanak egy holttestet. Semmit sem hajlandóak elárulni arról, ki az elhunyt, sem arról, hogy miért éppen a nyomozókat kérik fel az azonosításra. Ezekre a kérdésekre azonnal választ kapnak, amint a kórboncnok odavezeti őket a holttesthez – az egyik nyomozó holttestéhez. Tökéletesen egyformán néznek ki, az ujjlenyomataik, DNS mintázatuk is egyezik. A nyomozónak nincs róla tudomása, hogy élne egy ikertestvére.
 
Lehetőségek:
1) A halott a nyomozó ikertestvére. Mindkettőjüket örökbe adták, ám más-más nevelőszülőkhöz. A halott testvér csak nemrég tudta meg, hogy él egy ikertestvére és elindult, hogy megkeresse. Ahogy a városba ért, a nyomozó régi ellenségei megölték, azt hívén, hogy végre elkapták egy régi ellenségüket. Hagyományos, könnyen felismerhető módon ölték meg
és valószínűleg igencsak meglepődnek majd, amikor mégis élve látják.
 
2) A testen található furcsa jelek csak megfelelő szakkönyvek segítségével azonosíthatóak. A halott éppen egy alakváltó varázslatot próbált végrehajtani. Feltehetőleg a nyomozót akarta megszemélyesíteni, amikor valami balul sült el. De mi?
 
3) Alaposabb vizsgálat után nyilvánvalóvá válik, hogy a halott olyan hegeket visel, amelyeket csak mostanában szerzett a nyomozó. Még alaposabb vizsgálat után nyilvánvalóvá válik, hogy az élő nyomozó testén nyoma sincs ezeknek a hegeknek. Nyilvánvalóan nyomozótársuk a hullaházban fekvő halott, míg a mellette álló ember (?) csak egy hasonmás…
 
 
A könyvtár
Aserminio de Mueria

Az Országos Széchényi Könyvtár egy nagyobb úniós pályázatot nyert el, amelyből megvehetik a régi könyveik kíméletes számítógépre viteléhez szükséges, háromszázmillió forint értékű gépet. A pályázat feltétele, hogy a könyvtár gyűjteményét folyamatosan számítógépre kell vigyék és a világhálón keresztül mindenki számára elérhetővé tegyék. Az új gép segítségével napi ezer oldalnyi akármilyen állapotban lévő iratot képesek beolvasni, úgy, az eredeti szöveg minden apró részlete tökéletes élességgel látszik, ráadásul egyszerre több különböző fényben készítik el a felvételeket, így az esetleges elhalványult, kitörölt bejegyzések, láthatatlan tintával írt megjegyzések, titkos fejezetek is láthatóvá válnak majd. A lapolvasó gép érkezése természetesen némi sajtóvisszhangot is kap, a miniszter vágja át a nemzetiszín szalagot, ezzel ő avatja fel a könyvtár új tulajdonát. Annál nagyobb sajtóvisszhangot kap, amikor egy héttel később az egyik napilap belső értesülésekre hivatkozva megszellőzteti, hogy a rendőrség egy pedofil-hálózat után nyomoz, amelynek tagjai egészen magas állású tisztviselők. A botrány azonnal dagadni kezd, a következő hetekben különböző találgatások látnak napvilágot, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója előzetes letartóztatásba kerül, két igazgatóhelyettes öngyilkosságot követ el, az Elektronikus Régi Magyar Könyvtár részleg három munkatársa egyszerűen eltűnik, az egyik rendszergazda idegösszeroppanást kap, egy másikat a lakása előtt agyonlőnek, egy munkatárs pedig, akik a régi iratok számítógépre vitelét végezte volna, valahová Dél-Amerikába szökik, ahonnan egy nyilvános blogon keresztül bizonygatja ártatlanságát. Az Országgyűlés felfüggeszti a miniszter mentelmi jogát is, egy pillanat alatt előzetes letartóztatásban találja magát.

 
Lehetőségek:
 
1) Azt a bizonyos pályázatot eredetileg egy névtelen szervezet adományából pénzelik, az Európai Únió csak a lebonyolításáért felel. A névtelen szervezet egy Mítosz-hívő társaság, amelynek vezetői egészen újszerű módszert találtak ki a varázskönyvek beszerzésére. A helyett, hogy éjszakai betörések, veszélyes alkuk, lehetetlen küldetések során jutnának hozzá az áhított ódon kéziratokhoz, inkább beszerzik a könyvtáraknak azok számítógépre viteléhez szükséges felszerelést, majd teljesen törvényesen kedvük szerint válogathatnak a tálcán felkínált szövegek közül. Sajnos azt tapasztalták, hogy a régi könyvtárakban az öregebb, tapasztaltabb könyvtárosok valamiért hajlamosak a kényesebb könyveket “kifelejteni” ebből a nagyszerű kezdeményezésből, így a korábbi tapasztalataikból okulva ilyenkor megpróbálják őket eleve kivonni a forgalomból, hiszen az ilyenkor természetszerűleg hatalmas kavarodásban valószínűbb, hogy válogatás nélkül számítógépre visznek mindent a határidő szorításában. A pedofilhálózat egy ilyen hadművelet része, így akarják kivonni a forgalomból a ravasz öreg könyvtárosokat, akiket tapasztalatlan ifjoncokkal helyettesítenek majd. A bizonyítékokat a névtelen szervezet emberei hamisították.
 
2) Sokan nem szeretnék, ha az Országos Széchényi Könyvtár régi iratai mindenki számára hozzáférhetőek lennének. Ezek közül egyszerre többen is mozgásba lendültek, ugyanis mindannyian meg szeretnék akadályozni, hogy bizonyos, mindeddig lappangó titkok napvilágra kerüljenek. Létezik egy, Csillagnézők nevű, a török hódoltság idején alapított titkos társaság, amely céljául tűzte ki, hogy a Mítosz iszonyatos titkait mindörökre homály fedje. Eddig nem nagyon zavarta őket a könyvtár, egy beépített emberük gyakorlatilag kutathatatlanná tette a kényes iratokat, ám most veszélyben érzik eddigi munkásságukat. A pedofilbotránnyal egyszerűen személycseréket kényszerítettek ki, hogy saját bizalmi embereik kerülhessenek a könyvtár kényes helyeire. A könyvek számítógépre vitelét sorozatos szerencsétlenségek kísérik: Elromlanak a számítógépek, a lemezre mentett tartalmak rendre megsemmisülnek, hetente elromlik a lapolvasó és így tovább. Éveken át nyöhömködnek ezzel, ám a pályázatban megjelölt világhálós adatbázis sohasem készül el, a pályázat végleg kifullad.
 
3) A régi iratok bolygatása nem egészen veszélytelen munka. Az egyik könyvtáros egy kopott kézirat szélein csak ibolyántúli fényben látható, latin nyelvű feliratot fedezett fel. Szórakozásból lefordította, ám valószínűleg jobban tette volna, ha inkább elégeti a kötetet. A szöveg a középkori boszorkányok repülőfőzetének elkészítési módját írja le, olyan részletességgel, amelyet akár egy bűbájban teljesen képzetlen ember is könnyedén elkészíthet. A munkatárs pontosan ezt tette, azonban az otthona magányában egy villanyrezsó és egy turmixgép segítségével gyógynövényboltban vásárolt alapanyagokból kotyvasztott főzet nem egészen úgy működött, ahogyan várta. Valóban egyfajta kábítószeres mámort idézett elő, azonban felbolygatta elméjének legtitkosabb zugait. Sötét vágyak uralkodtak el rajta, amelyekről maga sem tudott. A fiatal feleségét és a kisfiát is feldarabolta egy dührohamában, mindkét holttestet a kamrába rejtette egy hűtőládába. A három eltűnt munkatárs halála is az ő lelkén szárad, a holttesteket egy elhagyott tanyaépület döngölt földpadlója alá ásta el. A gyerekpornót is ő gyűjtötte és valamilyen rejtélyes oknál fogva a munkahelyi gépeken tárolja. A nyomozás során a rendőrség előbb-utóbb eljut hozzá, egy évnyi börtönbüntetést kap, de a gyilkosságokra sohasem derül fény, amennyiben a nyomozók nem derítik fel őket.
 
 
A Feketerigó
Rory Naismith
 
Angol diákok egy csoportja nemrég egy dokumentumfilmet készített a Feketerigóról, egy ismert kísértethajóról, amely az Atlanti-Óceán matrózmeséinek visszatérő szereplője immár évtizedek óta. A történet szerint a Feketerigót egy rosszarcú ismeretlen bérelte fel Southamptonban, hogy New Yorkba vigye értékes, ám szigorúan titkos rakományát. A rejtély fontos eleme, hogy a hajóról készült összes irat megsemmisült egy, az indulás után néhány nappal kitört ismeretlen eredetű tűzben. A Feketerigónak majdnem egy hónapjába telt átkelni az óceánon, legalábbis az indulás után harminc nappal egyszer csak ott ringatózott néma csendben a New Yorki kikötőben. Amikor semmilyen kapcsolatfelvételi kísérletre sem válaszolt, a révkalauz megpróbált feljutni a hajóra, ám valaki, vagy valami visszatartotta. A segédei közül egy meghalt, az ő holttestét a hajón hagyták, ám kettő másik halálos sebesüléseket szerzett, ők a városi kórházban lehelték ki lelküket. Amikorra másnap a kormány emberei a helyszínre értek, a Feketerigó egyszerűen eltűnt. Azóta számos alkalommal tűnt fel számos különböző helyen, ám soha senki sem lépett a fedélzetére a mai napig, így a legvadabb találgatások kaptak lábra arról, hogy mi lehet a fedélzetén. Egyes történetek szerint földöntúli nyögések, üvöltések hallatszanak a hajóról, mások szerint kísérteties fények ragyognak a parancsnoki hídon. Azonban úgy tűnik, a Feketerigó csapdába esett, ugyanis belefagyott a jégbe valahol a Baffin sziget mellett. A pontos helye féltve őrzött titok, de egy különlegesen jó kapcsolatokkal rendelkező megbízó felbéreli a nyomozókat, hogy kutassák ki a Feketerigó titkait. Ha szükséges, akár lépjenek a hajó fedélzetére is.
 
Lehetőségek:
 
1) A feketerigó gáztartályokat szállított, amelyeket a németek fejlesztettek ki nem sokkal a Nagy Háború vége előtt. A britek néhány tartálynyit zsákmányoltak a gázból, amelyeket az Államokba akartak átküldeni vegyelemzésre. A Feketerigó ezeket a tartályokat szállította volna az USÁba. A gáz rendellenes viselkedést okoz és jelentősen torzítja az elmét. Az alany izmai megduzzadnak és nagyságrendekkel erősebbekké válnak, az anyagcseréje jelentősen lelassul, addig a pontig, hogy téli álomba merül, mozdulatlanul fekszik, amíg meg nem zavarják. Hamarosan az áldozat egyszerű gyilkológéppé válik, akit csak alapvető ösztönei mozgatnak. A fedélzeten kilyukadt az egyik tartály és a legénység a gáz hatása alá került. Hamarosan legyilkolták egymást, egyedül a kapitány maradt életben. Ő támadta meg a révkalauzt és ő alussza álmát a parancsnoki hídon. Néha felébred, olyankor irányítja a hajótés őrzi értékes rakományát.
 
2) Egy gazdag amerikai gyűjtő egy angol árverésen néhány ritka és hatalmas mítosz varázskönyvre tett szert. Azonban egy titkos társaság a gyűjtő nyomára jutott és elhatározták, hogy megszerzik maguknak a könyveket. A gyűjtő a Feketerigó fedélzetén próbálta biztonságba juttatni az árut. Azonban az egyik matróz a társaság tagja volt és amint elindultak, kinyitotta a ládákat. Amúgy is gyenge elméjét megtörték a könyvekben olvasott iszonyatos igazságok és a könyvek erejével furcsa lényeket idézett erre a világra. Ezek a lények először a legénységet támadták meg, majd a révkalauzt és mind a mai napig a hajón tanyáznak. A matrózt, aki a szörnyeket a hajóra szabadította, mai napig kötik az általa megidézett varázslatok, így azóta is a kormánykeréknél áll és irányítja a hajót.
 
3) A Feketerigó egy Avebury -i ásatáson előkerült furcsa jelekkel telerótt kőtáblákat szállított. Minden jel szerint a táblák régebbiek minden ismert emberi műveltségnél, így amerikai szakértőkhöz küldték át őket elemzésre. Azonban a táblák varázserőt sugároznak magukból, amit megéreztek a Cornwall mellett tanyázó mélységlakók, ahogy a Feketerigó elhaladt felettük. Hibrid ügynökeik pusztították el a hajóról készült Southamptoni feljegyzéseket, majd a nyílt tengeren megtámadták a hajót. A legénységet rabságba vetették, a rakományt ellopták, a hajót pedig elsüllyesztették Innsmouth mellett. A Feketerigó későbbi felbukkanásáról szóló történetek minden alapot nélkülöznek.
 
 
Rettegés a ködben
Rik Kershaw
 
A tizenkilencedik század utolsó éveiben maga a borzalom osont London ködös utcáin. 1888 őszén három hónapon át vadászott egy őrült a nyomorukban saját testük árusítására kényszerült nőkre. Ám amikor a rettegés a tetőfokára hágott, a gyilkosságok egyszercsak abbamaradtak. Miért? A rendőrség sohasem azonosította a gyilkost, tulajdonképpen komoly gyanúsítottat sem neveztek meg soha. A sajtó is csak találgatott, sokáig tartották magukat különböző elméletek, hogy a gyilkos Amerikába költözött, vagy hogy öngyilkos lett, amikor rádöbbent bűnei súlyára. Azonban egyedül Dr. Forbes Winslow tudta biztosan, mi lett ezzel az őrülttel. Dr. Winslow apja egy elmegyógyintézet igazgatója volt, magától értetődött, hogy ő is elmeorvosnak állt, ám emellett műkedvelő nyomozóként ismerték és buzgón kutatta a természetfeletti dolgokat is. Dr Winslow hetekre a Whitechapel negyedbe költözött, hogy egy amolyan lelki képet alakítson ki magában a gyilkosról. Ez a korát messze megelőző megközelítés nyomra is vezette és 1988 november kilencedikének éjjelén meg is találta Hasfelmetsző Jacket, nem sokkal az után, hogy végzett utolsó áldozatával Mary Jane Kellyvel.
Hogy mi történt azon az éjjelen, nem tudni biztosan, mivel Dr. Winslowt másnap hajnalban Limehouse utcáin találta meg a rendőrjárőr. Az egykor büszke orvos egyetlen éjszaka alatt megőszült, amikor rátaláltak rongyokba bugyoláltan botorkált a hideg hajnali szélben. Az apja által igazgatott elmegyógyintézetbe szállították, ahol két évvel később elhunyt. Ez alatt az idő alatt két mondatot ismételgetett folyamatosan: “Alattunk nyugszik. Ne ébresszétek fel a földet!” Az ügy ezzel nyugvópontra jutott, egészen 1926 -ig, amikor egy ismeretlen tettes két hét alatt három örömlányt gyilkolt meg ugyanúgy, ahogy annak idején a Hasfelmetsző végzett az áldozataival. Megint egy gyilkos tartja markában Londont, aki a gyilkosságok után nyomtalanul eltűnik…
Lehetőségek:
 
1) Miután megtalálta a gyilkost, Dr Winslow elemi sóira bontotta a szörnyet, majd a hamvakat egy viaszpecséttel lezárt korsóba helyezte, amit az egyik földalatti sínjei alá rejtett el. Azonban 1926 -ban a földalattihálózat bővítésekor előkerült a korsó, ami nemsokára egy gyanútlan műkedvelő varázsló kezébe került. A kocavarázsló, egy bizonyos Geore Chapman, akinek természetesen fogalma sem volt arról, mit tesz, életre keltette Hasfelmetsző Jacket, aki rövid úton végzett vele. A Hasfelmetsző, miután megszabadult ettől a bolondtól egy olyan világban találta magát, ami sok mindenben különbözött ugyan attól, amit annak idején megismert, ám azért eléggé otthon érezte magát, hogy ott folytassa sötét munkáját, ahol annak idején abbahagyta.
 
2) Dr Winslow egy ghoullal küzdött meg annak idején, akinek a fészkét a metróépítés zavarta meg. A ghoul, aki hirtelen a felszínen rekedt azért ölt, hogy ellássa saját magát, ám Dr Winslow elpusztította, így a gyilkosságok is abbamaradtak. Azonban az új metróvonal építésekor újra megzavarták a ghoulok fészkét, akik közül újra a felszínen rekedt egy, aki éppen azt teszi, mint rokona annak idején: Öl, hogy ne haljon éhen.
 
3) A mostani gyilkosságsorozatnak semmi köze sincs a Hasfelmetszőhöz, egy Dr Thomas Cream nevű varázsló követte el a gyilkosságokat, akinek az áldozatok friss szerveire van szüksége a kísérleteihez, amikkel a saját életét akarja meghosszabbítani.
 
4) Az a lény, akit közönségesen csak Hasfelmetsző Jackként ismert meg a világ, sokkal örgebb, mint gondolnánk. Az 1888 -as gyilkosságsorozata már a sokadik volt. Maga Jack egy középkori álomutazó, aki valamikor az ezernégyszázas években járta az álomföldeket, ahol megküzdött egy ottani nagyhatalmú értelmes lénnyel. A csata döntetlenre áll, egyikük sem tudott a másik fölé kerekedni, azóta is folyik, néha az egyikük kerül fölénybe, néha a másikuk. Így Jack három hónapot tölt folyamatosan ébren, három hónapot pedig az álomföldeken. Sajnos az idő nem egyformán folyik a két birodalomban, így az éber világban töltött három hónap valóban három hónap, ám az álomföldeken töltött három hónap alatt az éber világban húsz-negyven év telik el. Hasfelmetsző Jack évtizedeket tölt egy földalatti kamrában álomtalan álomban, majd röpke hónapokra felébred, ilyenkor őrült igyekezettel olyan módszert keres, amivel az álomvilágbeli ellenfele fölé kerekedhet. Az elején szelídebb módszerekhez folyamodott, ám az utóbbi három-négy éber idejében egy igazi sötét varázslatot próbált véghez vinni, amihez bizony emberáldozatok is kellenek. Két gyilkosságsorozata észrevétlen maradt, ám a tizenkilencedik század végére kikezdte józan eszét az álomföldi lét, gyakorlatilag beleőrült a sorsába, ezért kezdett leveleket írogatni a rendőrségnek. Sajnos (vagy szerencsére?) eddig egyszer sem volt elég ideje befejezni a varázslatát, mindig erőt vett rajta az ólmos fáradtság, mielőtt a végére ért volna. Az elmúlt éber időszakok maradványai is megtalálhatóak a búvóhelyén, egy rég kimerült bányában, Londontól alig száz kilóméterre. Most is a varázslatán dolgozik, ám úgy tűnik megint kifut az időből, egyre álmosabb, egyre jobban vonzza az álom. Amennyiben a nyomozók elpusztítják az anyagi testét, Hasfelemtsző Jack elveszíti a küzdelmet, a névtelen álomszörny prédájává válik, amennyiben valamilyen formában segítenek neki legyőzni a szörnyet, megmenthetik ugyan, visszatér az éber világba, ám kérdés, hogy maradt -e elég józan esze, hogy emberek között éljen, vagy megtébolyodott az évszázados küzdelemben? Melyik a kisebb rossz, egy embertársuk lelkét egy álomföldi szörny prédájául lökni, vagy az éber világra szabadítani Hasfelmetsző Jacket?
 
Rák
Aserminio de Mueria
 
Egy kisvárosban az országos átlag tízszeresét éri el a rákos megbetegedések száma, különösen a fiatalok körében gyanúsan sok a daganatos megbetegedések száma, olyannyira, hogy az ÁNTSZ egy külön vizsgálócsoportot (például a nyomozókat) kell hogy kiküldjön, hogy eldöntsék, mi okozza a megbetegedéseket. Több gyanús körülmény is fölmerül: A városban működik egy vegyi üzem, nem kizárt, hogy a gyár szennyezi a környezetet valamilyen rákkeltő anyaggal. A betegek általában fiatal nők, egy-két gyermekkel, felmerült, hogy az emberi papillómavírus egyik különösen rákkeltő változata terjedt el a fiatalok között. Gyanakodnak még valamilyen vegyszerrel szennyezett, zárjegy nélküli csempészdohányra, amit a piacon kosárszámra árulnak. Felmerült még hogy a város széli régi, romos szovjet laktanya a szennyezés forrása, ahol a városi mondák szerint atomfegyvereket is tároltak a hidegháború idején.
 
1) Egy körülményt senki sem vett számításba: Működik a városban egy látszólag keresztény kisegyház, ami valójában Shub-Niggurath szektája. A szektavezér, egy bizonyos Pál atya a híveknek azt ígéri, hogy Krisztus erejével képes gyógyítani a meddőséget, nem véletlen hát, ha a gyermektelen párok csak úgy tódulnak az istentiszteletekre, főleg, hogy az atya nem csak a levegőbe beszél, akikért ő imádkozik, hónapokon belül teherbe esnek. Azonban Shub-Niggurath varázslatai egyben az istennő áldását is az alanyra vonják, aki nem csak az ivaros szaporodásbeli termékenységet fokozza, hanem a testi sejteket is burjánzásra készteti. A termékenységi kezelésen átesettek így előbb-utóbb valamilyen rákos megbetegedésben halnak meg, ráadásul az így született gyermekek is Shub-Niggurath felkentjei, az ő életükre is befolyással lesz még, hogy fogantatásukat az istennő segítette…
 
2) A városban működő üzem elég régi, mindazonáltal a gépeket tökéletes állapotban tartják a szakértő tulajdonosok, semmilyen környezetszennyező anyag nem jut ki az üzemből. Viszont a város szélén egy régi, azóta lebontott kohászati üzem romjai éktelenkednek, ahová előszeretettel járnak a helyi fiatalok paintball és airsoft csatákat vívni. Azonban az üzem kohóját nem szakszerűen bontották le. Minden ilyen kohóba sugárzó izotóptéglákat is beépítenek, így a kívülről egyszerűen mérhető sugárzás esetleges emelkedése azonnal jelzi a kohó legkisebb sérülését is, így még idejében megelőzhetőek a végzetes balesetek. Azonban a kohót bontó munkások ezt nem tudták, a téglák között talált fémtéglákat egyszerűen egy sitthalomba dobálták, ahol azóta is lapulnak. A sitthalom nagyon megtetszett a hadi játékok szervezőinek, az egyik erődöt a halom tetején jelölték ki, ahol minden egyes játék során órákat tölt két-három ember. A jelek szerint ez éppen elég ahhoz, hogy akkora sugárterhelést kapjanak, amitől egy-két év alatt kialakul náluk valamilyen daganat. Ráadásul az erőd őrzésére a csapatokból főleg lányokat jelölnek ki, hiszen ők “igazi harcra” úgysem alkalmasak…
 
3) Az evolúció nem állt le, folyamatosan zajlik napjainkban is. Néhány nagyon szerencsétlen mutáció nyomán kialakult egy olyan rákos sejt, amelyik más embereket is képes megfertőzni. Eddig összesen két ilyen esetet írtak le, egy ilyen betegség ismert kutyáknál és egy másik a tasmán ördögnél, azonban emberben fertőzőképes daganatot még sohasem találtak. Éppen ezért olyan nehéz kideríteni, hogy mi okozza, egy orvos-biológus nyomozó is nagyon megszenved vele, mire rájön az igazságra: Egy fertőző daganat mintegy nemi betegségként terjed a városban.
 
4) A szovjet időkben atomfegyvereket nem tároltak ugyan a laktanya területén, de jelentős mennyiségű vegyi fegyvert halmoztak fel a területen a Vörös Hadsereg egységei. Amikor elhagyták az országot, természetesen ezeket a készleteket is elszállították, ám egy sajnálatos könyvelési hiba következtében négy földbe ásott tartály nem szerepelt egyetlen hivatalos feljegyzésben sem. Ezek ott maradtak, ahol voltak, tíz méter mélyen a földben és az idő vasfoga nem kímélte őket. Mivel semmilyen rozsdásodás elleni intézkedést sem tettek, a tartályok állaga szépen lassan romlani kezdett, amíg az egyik ki nem lyukadt. A tartalma bejutott a talajba, majd évek alatt eljutott a város ivóvizét adó kutakba is. Egyelőre nagyon kevés harci gáz jutott az ivóvízbe, ám ez is elég volt hozzá, hogy a rákos megbetegedések száma az átlag tízszeresére nőjön. Ahogy egyre több méreg jut a talajba, egyre nő a mennyisége az ivóvízben is, a daganatos megbetegedések száma az egekbe szökik majd, ha a nyomozók nem tesznek valamit.

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához