LFG.HU

MTI
hírekCimkek
Hatvanegy éves korában elhunyt David Lance Arneson, a Dungeons and Dragons (DnD) alapítója – adta hírül a Yahoo. Az asztali szerepjátékok úttörője két évig küzdött a rákkal. A 13 hónappal ezelőtt elhunyt Gary Gygax után ezzel a híres szerepjátékos rendszer másik alapító atyja is távozott az élők sorából.
A David Lance Arneson és Gary Gygax által kiagyalt Dungeons and Dragons az egész játékiparra óriási hatással bírt: újabb és újabb asztali és számítógépes játékok jelentek meg, amelyek néha igyekeztek – több-kevesebb sikerrel – a közösségi élményt visszaadni. Arneson jelentősége kétségtelen a DnD megszületésében, hiszen “ő agyalta ki azt a rendszert, hogy minden játékos csak egy hőst irányítson, ez a hős fejlődik kalandjai során, és hogy a személyiségjegyek épp olyan fontosak, mint a harci képességek” – kommentálta a Dungeons and Dragons játékokat napjainkban kiadó Hasbro cég egy hivatalos nyilatkozatában.
Arneson 1947-ben született Minnesotában. Már fiatalon az akkoriban népszerű háborús asztali és táblás játékok rajongójává vált. 1969-ban találkozott Gary Gygaxszal, a DnD másik alapítójával. Első munkájuk a Don’t Give Up The Ship! hadihajós témájú táblás stratégiai játék volt.
A DnD első verzióját – részben a hajós játék szabályait felhasználva – 1970-ben dolgozták ki közösen, ám sokáig nem találtak kiadót hozzá. Végül 1973-ban Gygax megalapította Tactical Studies Role (TSR) vállalatot és miután tőkét is szerzett hozzá, végre 1974-ben megjelenhetett a Dungeons and Dragons, amely szinte azonnal óriási sikert aratott. Arneson is belépett a TSR-be, azonban 1979-ben nagyon komolyan összeveszett a cég tagjaival és miután kilépett, be is perelte Gygaxot.
Arneson mégis megmaradt a szerepjátékoknál: magánegyetemen oktatott játéktervezést, multimédiás felhasználást és több szabályrendszert is megtervezett, amelyet mind ki is adtak. 2002-ben szélütés érte, de ennek ellenére sem hagyott fel az oktatással és a munkával, egészen 2009. április 7-ig, amikor a minnesotai St. Paulban, családja körében, 62 éves korában örökre lehunyta szemét, 13 hónappal Gary Gygax halála után.

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://en.wikipedia.org/wiki/Dave_Arneson]
[http://www.giantitp.com/comics/oots0644.html]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához