LFG.HU

Ravenheart
hírek
Ha minden jól megy, június 30-án végre megjelenik a HackMaster új kiadásának első kötete, a [HackMaster Basic], melyet jövőre az Advanced HackMaster három alapkönyve és a Kingdoms of Kalamar Campaign Setting fog követni. Az új rendszer már nem AD&D-n, hanem az Aces & Eightsen fog alapulni.
Magyarul megszakítottak minden szálat a WotC-vel, aminek köszönhetően az új kiadás már nincs rákényszerítve arra, hogy paródia legyen. Habár a harcrendszert jó alaposan átdolgozták, az old-school feeling marad, akárcsak a rendszer sajátosságai (build pontok, előnyök és hátrányok, becsület, robosztus rendszer, kuponok, és magas halálozási ráta).
 
No meg akármilyen komoly játék is lesz, a szöveg továbbra is kellően laza, humoros és olvasmányos lesz, például:
A karaktereknek dobnia kell mindkét táblán egyet, ami által szert tesz egy Előnyre és egy Hátrányra. Ne izgasd fel magad azon, hogy ezek az egyedi vonások esetleg tönkretehetik a karaktered – elvégre az igazán káros hátrányokat, mint mondjuk a “gyerekkori diabétesz” vagy az “Avril Lavinge rajongó”, kihagytuk.
Néhány alapvető tudnivaló:
-A HackMaster Basic bevezető játék lesz, csak négy alapvető fajt (ember, elf, törpe, félszerzet) és négy kasztot (harcos, tolvaj, mágus és ötféle pap) tartalmaz, 5. szintig kidolgozva, 75 szörnnyel, valamint a bonyolult kiegészítő szabályokat kihagyták.
-Az Advanced Hackmaster ehhez képest három vaskos könyv lesz, benne a klasszikus HackMaster és Kalamar fajok közül is feltűnik néhány (grel, gnomeling, gnome titan, sil-karg, hobgoblin), akárcsak kasztok közül – remélem lesz Knight Errant és Battle Mage is….
-Természetesen A&8 alap ide, vagy oda, szintlépéses és XP gyűjtögetős játék lesz továbbra is a HackMaster.
-Tulajdonságok mint A&8-ben: Strength, Constitution, Dexterity, Intelligence, Wisdom, Charisma, Looks.
-A támadás közelharcban d20+támadás vs d20+védekezés, távolharcban d20+támadáss vs távolságtól függő nehézségi fok.
-Van lehetőség kritikus sikerre és balsikerre támadásnál és védekezésnél is.
-A páncél rontja a védekezést, cserébe felfogja a sebzés egy részét. A védekezést pajzzsal lehet növelni.
-Lesz kétfegyveres harc, azonban ilyekor a karakternek számolnia kell azzal, hogy rongy védekezése lesz, és bár lehet, hogy egy az egy elleni küzdelemben nagyon penge lesz, kisebb túlerő már lenyomja mint postáskisasszony a bélyeget.
-Mágusoknál megjelenik a varázspont, de megmarad a memorizáció is: a memorizált varázslatokat olcsóbban lehet ellőni, valamint varázspontokból lehet erősíteni a varázslatokat (kb. mint 3e metamágikus képességei, ezek minden varázslatnál le vannak írva). Papoknak továbbra is istenükhöz kell imádkozni, hogy varázslatokat kapjanak.
-Nagyobb szerepet kap az oly sokat hanyagolt d12: kezdeményezést is ezzel dobják, valamint háulról jövő támadások ellen védődobás is d12 lesz (sőt, túlerő tovább csökkenti a védőkockánk értékét).
-Képzettségrendszer százalékos lesz, de fölédobással. Minden képzettség két fő tulajdonságtól függ.
-HP rendszer marad, azonban csak páratlan szinteken dob a karakter HP-t, páros szinteken az előző szint dobást megismétli, ha nem lett jobb, mint előző szint eredménye, akkor automatikusan megkapja a kocka átlagát. Ehhez jön még a Constitution és a faji alapérték.
-Kasztkorlátok megszűnnek, minden faj felvehet minden kasztot, de ha nem a faj által preferált kasztot választ valaki, kevesebb BP-t kap.

További infókért lásd még az ide vonatkozó [fórumot] (a link pont arra a lapra mutat, aho legyszer már összesítették az addigi kérdéseket), illetve a HackJournal [28.] és [29.] számát – utóbbi tartalmaz egy előzetest a Mage kasztról, két érdekes varázslattal kiegészítve.

Úgy vélem az új HackMasternek minden esélye megvan, hogy elődeihez hasonlóan egy rakat díjat besöpörjön, valamint hogy minden idők legjobb “D&D-je” legyen. Továbbá hogy csőd szélére sodorja szerény személyemet, mert hiába fogadtam meg tavaly, hogy megvárom az Advancedet, nem kell a Basic, úgysem fogom megállni, hogy azt is meg ne vegyem…

Akit érdekelne, az előző kiadásról egy [remek kritikát] olvashat a Chaos Ultrában, elGabor tollából.

 
 
(Címlapra gurította: Bakou-1)
 
 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://forum.rpg.hu/index.php?showtopic=2802]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.