LFG.HU

taverna
auer
ismertetőCimkek

A Klónok háborúja animációs sorozat alapján íródott legújabb Star Wars könyv. Keménykötéses, külső díszes védőborítóval, ennek belső fülein ki ismertető a könyvről illetve az írónő életéről. Lássuk mit kapunk a pénzünkért:
A könyv közvetlenül a 2. rész után kezdődik ahol Anakin és Obi-van sérüléseit látják el, majd kicsit pörgetve előreszaladnak öt hetet (A Klónok háborúja könyv utánra egyből), ahol a tényleges cselekmény kezdetét veszi.
 
Obi-van fontos hírszerzési információk birtokába kerül, miszerint a Szeparatisták meg akarják támadni a Bothawui-t. Miközben ezen információkat viszi a Jedi templomba, bombamerényletbe kerül. Anakin persze segítségére siet, de Obi-van súlyos sérülése miatt nem vehet részt az akcióban, ezért Anakin kapja meg a három cirkálóból álló hadosztályt és feladatul Bothawui megvédését.
 
Eközben Darth Sidious fondorlatos tervet talál ki Bail Organa és Obi-van elintézésre. Érdekes hogy ez az első könyv, a Sithek bosszúja elött, ahol Sidious kilétét felfedik, sőt miközben kifelé mosolyog, belül aljas terveit szövögeti a főkancellár.
Bail Organa szenátor egy megbízható forrásból értesül, hogy a Sithek támadást akarnak intézni a Jedik ellen. Persze ott a probléma, hogy ő nem tud semmit a Sithekről. Az információ egy távoli Zigoola nevű ismeretlen bolygóra utal. Padméval és Obi-vannal való beszélgetés után kettesben indul a Jedi mesterrel, hogy eljusson a titokzatos informátorhoz, aki a pontos részleteket ismeri. A könyv közel harmada az ő űrutazásokat, illetve inkább az az alatt történt eszmecseréiket taglalja, ahogy a két idegen lassan megismeri egymást.
Eközben Anakin és Ashoka néha egy-egy részlet erejéig feltűnik, itt van több utalás a rajzfilm sorozatra, például Artu elvesztése.
Organa szenátor és Obi-van kisebb kaland árán, de eléri végül a bolygót, ahol egy nagy erejű holokron állandó telepatikus csapásainak köszönhetően, keményen meg küzdeniük a túlélésükért.
Természetesen, mint várható a jó győzedelmeskedik, Palpatine pedig dühöng egyet magában.
 
Elég vontatottan halad a könyv, szinte az összes fontosabb szereplő bőrébe belebújik, megmutatja azok érzéseit, gondolkodásmódját, viselkedését.
Van pár apró történeti logikátlanság benne, de ami inkább zavaró volt, hogy a legtöbb bolygónevet egy listából választhatta az írónő, és eléggé furán jöttek ki ahhoz, amit hozzájuk kapcsolt. Továbbá itt-ott szerintem nem volt teljesen tisztában a hiperűr mibenlétével. Az hogy a történet hogy illik az animációs sorozatba, a normál rajzfilmsorozatba és a Republic képregény sorozat idevágó számaiba azt döntse el más, de az biztos, hogy a Klón-hóború három éve mozgalmasabb volt mint gondoltuk.
 
A történet során van egy-két jó poén, de összességében egy elég szürke ki semmitmondó történet, talán annyi haszna van, hogy bemutatja Obi-van és Bail barátságának kezdetét. Erős közepesként értékelném.
Továbbra is áll a véleményem hogy ennél jobb SW sorozatok is vannak, aminek a lefordításába belevághatna a kiadó, de gondolom itt a rajzfilm keltette franchise hullámot próbálják meglovagolni ezzel, és különböző lapozgatós- és képeskönyvekkel.
 
Az erő legyen veletek!
 
Karen Miller - Külső űr
Pro-Book
309 oldal
2990 Ft
 
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához