LFG.HU

Aserminio_de_Mueria
mesélőknekCimkek
Fordította: Aserminio de Mueria
(Zsámboki János)
 
Az alábbi kalandötletek a https://www.talesofterror.net/ oldalról származnak, illetve az azonos című kalandötlet – gyűjteményből. Gondoltam, lefordítok néhányat azok közül, amelyek különösen elnyerték a tetszésemet. A válogatás szempontjai teljesen önkényesek. Az egyes történetek íróit a kalandötlet címe alatt tüntettem fel. Minden egyes ötlet a nyomozók által is megismerhető résszel kezdődik, majd három lehetséges megoldást/magyarázatot vet fel ugyanarra az alapötletre. Örömmel köszönthetek egy újabb magyar szerzőt is, Pierre de La Croix öt történetet is küldött.
 
 
Vigyori Józsi és Mr. Smith
Nathan Gribble
 
Néhány éve Drew Smith, a hasbeszélő gyökeresen megváltoztatta a műsorát. A szokásos hasbeszélő számok helyett az új műsorban babája, Vigyori Józsi erőszakossá válik és arra kényszeríti, hogy megalázkodjon és könyörögjön neki. Ez a szokatlan látásmód beindította a karrierjét és gyorsan híressé vált.
Nyilvánvalóan a közönség óhajának engedve Drew hagyta egyre inkább elfajulni a számot, amely már sokkal furcsább, mint kezdetben. Vigyori Józsi gyakran megüti a színpadon és a kritikusok szinte mindig kiemelik Drew zavaróan valósághű alakítását. Hamarosan szárnyra keltek mindenféle pletykák is, miszerint nem egészen épelméjű, néha hallani, ahogy az öltözőben is veszekszik Vigyori Józsival.
A dolgok akkor fordultak igazán rosszra, amikor egy előadás felénél Drew könnyek között kérte a közönséget, hogy mentsék meg kínzójától. Az ezt követő csendet a másnapi újságok leginkább a “döbbent” “lélegzetvisszafojtott” “szemérmetlen” jelzőkkel írták le.
Ugyanezen éjjelen Drew Smithet holtan találták szállodai szobájában. A jobb karját letépték, Vigyori Józsit sehol sem találták meg azóta sem.
 
Lehetőségek:
 
1) Drew Smith sötét alkut kötött a hírnévért. Egy démon költözött Vigyori Józsiba, aki először megadta neki, amire vágyott, de később megkínozta és elpusztította őt. Amikor Drew elméje összeroppant a nyomás alatt, a démon elvesztette érdeklődését és megölte, majd a kis piros bohócruhájában elindult új préda után nézni.
 
2) Drew egy varázsló, aki Vigyori Józsit arra használta, hogy túlvilági lényekkel lépjen kapcsolatba. A megidézett lényekkel elhiteti, hogy a színházak közönsége tulajdonképpen hívők gyülekezete. Sajnálatos módon a lény, akit éppen megidézett, többet kíván a gyülekezettől, egészen pontosan azt, hogy bizonyítsák hitüket. Mivel erre a nézők érthető okokból nem voltak hajlandóak, a lény megunta Drew töketlenkedését és visszatért oda, ahonnan jött, a balszerencsés hasbeszélő karját pedig magával vitte.
 
3) Drew egy varázsló, aki arra használja az előadásait, hogy sugallatokat ültessen a nézők elméjébe. Egy lloigort börtönzött a Vigyori Józsi babába aki a követeléseit a közönség minden egyes tagjának közvetíti. A sugallatok a nézők érzelmeit érintik és nagyon hasznosak Drewnak. Például ha azt sugározza a nézők agyába, hogy sajnálják őt, megnő az adományok száma, ha dühöt sugároz feléjük, az előadás után elszabaduló bűnözési hullám elfedi a Drew által elkövetett bűncselekményeket és így tovább. Azonban az utolsó este kissé elszámította magát, az egyik néző, akit elvakított a Drew iránt érzett sajnálat, beszökött az öltözőjébe és megszabadította a babától, úgy hogy az egész karját levágta.
 
 
 
Csontkönyv
Allen Varney
 
Hetekkel-hónapokkal egy mítosz-lénnyel való találkozás után az egyik nyomozó szabálytalan alakú vérömlenyt vesz észre a karján. Fájdalmat nem érez, de a furcsa alakú foltok valamilyen ismeretlen írásra emlékeztetnek. A következő napokban a vérömlenyek terjeszkednek és lassan olvasható szövegé állnak össze. Egy Röntgenfelvételen világosan láthatóvá válik, hogy a nyomozó csontjait apró betűs feliratok borítják el.
 
Lehetőségek:
 
1) Nyarlathotep átkozta meg a nyomozót, az ismeretlen írás egy hét alatt élő sebbé alakítja a nyomozót, aki ettől kezdve folyamatos fájdalomban kénytelen élni. Léteznek olyan tetoválások, amelyek megállítják a folyamatot, ám ezek egyetlen ismert mestere valahol Burmában él. Esetleg az áldozat megidézheti Nyarlathotepet is, aki egy szolgálat fejében egy évre felfüggeszti az átkot. A szolgálat olyasmi lehet, mint mondjuk egy Ősi jel elpusztítása egy távoli romvárosban.
 
2) Évtizedekkel ezelőtt a nyomozó nagyapja, Yog-Sothoth buzgó híve egy szertartással megjelölte a lányát és annak minden leszármazottját. A nyomozó testvérein is hasonló nyomok jelennek meg, amik így együtt egy Yog-Sothoth idézése varázslatot alakítanak ki. Minden áldozatot rémálmok kínoznak, amelyek szépen lassan megsúgják neki az idegen nyelvű szöveg fordítását is. Ha a nyomozó értesíteni akarja a testvéreit, régi családi kapcsolatokat éleszthet újjá. A foltok maguktól elmúlnak, ám a következő nemzedékben újból megjelennek majd.
 
3) A nyomozónak tett ígéretét megszegve az orvos nem tudja megállni és megosztja az esetet egy munkatársával. A hír hamar eljut egy Sárga Jel Testvéréhez, aki felismeri, hogy a nyomozó Hastur kiszemelt áldozata. Egy csapat orvosnak álcázott hívő elrabolja a nyomozót és hangosan felolvassák a bőrét elcsúfító írásjegyeket. A varázslat a nyomozót és társait K’n-Yan földalatti városába kerülnek, ahol a Testvérek már várják őket, hogy letéphessék a húst a csontjairól, majd ez utóbbiakat elhelyezhessék a szent könyvtárukban. Ha a reménybeli áldozat elmenekül, a véraláfutások előbb-utóbb eltűnnek.
 
 
 
Gyilkosság a szegedi tanyavilágban
Pierre de La Croix
 
Mint lapunk olvasói tudják, Szerkesztőségünk szívén viseli a tanyák sorsát, bár csak egy kis helyi lap vagyunk. A mai nap nagy szörnyűségre derült fény az Ásotthalom külterületén elterülő, a 20. sz. elején Átokházaként emlegetett tanyavilágban. Hajnalban lakossági bejelentés nyomán egy 40 éve elhagyatott tanyára szállt ki a rendőrség, ahol borzalmas dolgokra derült fény. A falakat vér borította és szörnyűségesen torz testrészek hevertek mindenfelé. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz a tettesek/tettes után, külső szakértők bevonásával. Vajon ragyoghat – e még a gondtalanság a borzalmas szörnyűségek felhőjén át, hőn szeretett tanyavilágunkra? Lapunk nagy nyomravezetői díjat kínál annak, aki bármi további információval szolgálni tudna. Jelentkezni szerkesztőségünkben lehet minden nap dél és 2 óra között.” – PDLC
 
Lehetőségek:
1) Régi magyar mesék szólnak egy régi tárgyról, amely különös dolgokra képes, de adjuk át a szót az avatott mesélőnek: “Nevük egy régi emlék szerint: “vízi hüvelvények”. Egy ilyen tengeri kisasszonyról szóló monda különös költői becscsel bir. A királyfinak kell őt megváltani eredeti rút szörnyalakjából. A végzetnőtől kilencz arany vesszőt kap; a hányszor egygyel ráüt a vízi tündérre, az mindig kiugrik egy-egy bőréből. A nyolczadiknál a leány könyörög, esdekel, hogy ne üsse többet. De a királyfi nem hajt rá s a kilenczedik vesszővel is rásújt. Ekkor aztán tündéri szépsége egész bűbájában támad eléje, s szabadítójának feleségévé lesz. Ha így nem tett volna a királyfi, őt magát is békává varázsolta volna.” (Osztrák – Magyar Monarchia Irásban és Képben) De ez nem csak mese, a mélységlakók sokat tudnának mondani erről a varázstárgyról, amit egy nagyon erős boszorkány készített, amikor az emberiség fiatal volt. A varázstárgy ugyanis képes a mélységlakókat, ha kilencszer rávágnak vele, emberré változtatni, bár ha ez nem sikerül maga változik a mély tengerek lakójává. Mégis veszélyes számukra ez a tárgy, mert átváltozáskor minden emlékük, megmarad, de teljesen emberré válnak ők és utódaik, kívül-belül amíg világ a világ és el nem jön az a nap a csillagok együttállásával. Végül hosszas keresés után, a XIX. században emberi követőiknek sikerült megszerezniük, ámde amikor éppen a Magyar Királyságon utaztak át, egy rablócsapat megtámadta őket és elvette tőlük. A csapat vezérét úgy hívták, hogy Rózsa Sándor. Sokáig keresték, kutatták, ámde mindhiába. Aztán egy nap valamilyen módon fülükbe jutott, hogy valamelyik szegedi tanyán rejthették el. Azon nyomban útnak indítottak egy kis csapat kultistát, egy mélységlakó vezetésével, önmagukat vízi cirkusznak álcázva. Ámde nemcsak ők keresik eme varázstárgyat, hanem más erők is, akikkel az egyik tanyán össze is csaptak. A keresés pedig tovább folytatódik, de már közel a cél?
 
2) Pipás Pista néni 1919 – 1922 között sok embert tett el láb alól a tanyasiak közül, a hozzátartozók kérésére. Úgy tűnik azonban, hogy a föld alatt sem nyugodhat, mert újra folytatja régi mesterségét. Kiszemelt áldozatát, aki valaki közeli hozzátartozójának a terhére van, elcsábítja egy kietlen tanyára, ahol végez vele, különböző módokon. Ahogyan éltében, tettéért most is jutalmat vár a rokonoktól, de már nem pénzt, hanem valami mást…
 
3) K. Béla és Sz. János (becenevükön Tyutyu és Buci) a környék híres kocsmai verekedői, tréfamesterei, akik minden gyanús dologban részt vesznek. A kocsmában találkoztak azzal a kikent ficsúrral, aki leugrott egy kis időre a fővárosból a vidékre. Kissé ittasan elhatározták, hogy megtréfálják, ezért elcsalták a kietlen tanyára, hogy megvicceljék, egy mesével (nagyapám mesélte, hogy valamikor a tulaj elásott egy táska pénzt az erdőben). Nem tudhatták, hogy szegény ember ijedtében meghal. Első ijedelmükben megpróbálták kegyetlen gyilkosságnak álcázni (mert így a rendőrség soha nem gyanúsítaná őket), aztán mégis inkább elásták a megmaradt testet valahol a ház körül. Buci azóta félelmében a környék földjeit rója éjjel – nappal, míg Tyutyu hazatérte után pár nappal megháborodott, így beutalták a szanatóriumba. A rendőrség, ha a testet megtalálja, bebizonyíthatná, hogy nem volt szándékos a tettük, azonban más is érdeklődik a tettes iránt. A ficsúr nagybátyja ugyanis nem akárki, pénze és befolyása mint a tenger, és igen családszerető, még törvénytelen módszerektől sem riadna vissza, hogy a fiúk a “megérdemelt büntetést” megkapják.
 
 
Égbe szökő magas torony
Pierre de La Croix
“Mint ismert, a 25 szintes pécsi panelház a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült, mint Közép-Európa legmagasabb lakatlan épülete. Az 1976-ban üzembe helyezett épületben 250, egy és másfélszobás lakást alakítottak ki. Az épület vázszerkezetének károsodása miatt azonban a ház 1989-re életveszélyessé vált, a lakókat ki kellett költöztetni. Másfél évtizedre a galambok birodalma lett az égbetörő épület. 2003-ban az önkormányzat a ház vázszerkezetét megerősíttette, így újra alkalmas arra, hogy lakókat fogadjon.” (http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=4681 )
 
Amikor Béla, a mindenki által tisztelt és megbecsült könyvelő hazafelé indult egy házibuliról, senki sem tudta, hogy akkor látják utoljára, amikor kissé már kapatosan belép az épületet körülkerítő kerítésen. Közkedveltsége okán és mivel eltűnésének ideje bizonyos üzleti körök számára éppen rosszul jött, a rendőrség nagy erőkkel látott neki a nyomozásnak, de csak igen kevés eredményre jutottak. Valószínű, hogy belépett az épületbe, de ott semmi nyomát sem lelték. Aztán hirtelen fordulat következett be, a rendőrség fülest kapott, hogy az épület környékén láttak egyesek sok később eltűnt hajléktalant és más járókelőt utoljára (összesen kb. 10 – 20 főről van szó).
 
Lehetőségek:
 
1) Az épület építésekor, az alap ásásakor a munkások egy különös követ találtak, amelyen különféle ábrának tűnő dolgok voltak. A művezető szerint, aki szabadidejében geológiával foglalkozott, valószínűleg a pleisztocén kort megelőző időkből származhatott, amikor ezt a területet sokszor elöntötte a Pannon-tenger. Az ábrák szerinte természetes úton keletkeztek. Mivel senki sem érdeklődött tovább a kő után és szorított a határidő, visszahelyezték az alapba és folytatták az épület felhúzását. Senki sem tudta, hogy mi történt ezután. A 13 év alatt, amíg laktak benne, az épület lassan öntudatra ébredt, táplálkozva az ott lakók érzelmeiből, anélkül, hogy befolyásolta volna őket. Nem is történt volna semmi, ha nem költöztetik ki őket s így ő nem marad élelem nélkül. Egy ideig csak a falai közé tévedő kisebb élőlényekkel (patkányok, bogarak) táplálkozott (a galambokat és denevéreket valahogy nem bántotta). Elkezdte tehát kiszívni belőlük az érzelmeket, olyan életveszélyes helyzetekbe sodorva őket, hogy erős érzelmeket mutassanak. Megtanulta, hogy hogyan irányítsa magát, az ajtók immár a csapdái, a vezetékek a csápjai, szemei az ablakok, és megtanult várni, hogy a legmegfelelőbb pillanatban csapjon le áldozatára. Egy idő után ez sem volt már elég számára, elkezdett embereket becsábítani búgó hangjával, amelyet a réseken át átfújó széllel okoz. Okos, türelmes és mindig kivárt a megfelelő pillanatra. Erős akar lenni, és ha erős lesz, az embereket magához fogja csábítani, akik istenként fogják imádni, soha többé nem lesz éhes. Ha a követ eltávolítják, talán akkor sem lesz már vége, de ha mégis, ki tudja, hogy milyen szörnyűséget fog még ez okozni.
 
2) Az emberiség régi vágya, hogy halhatatlan legyen, így voltak azok is, akik láthatatlanul támogatták az épület megépítését és részt vettek annak megtervezésében. Egy régi papíros leírását követték az épület anyagát, felépítését tekintve, és valamilyen bűbájt is szőttek köré. Valami azonban balul sült el, 13 évig nem történt semmi, de a ház omladozni kezdett. Az épületet elhagyták, a láthatatlan emberek más kísérletek felé fordultak, fél szemüket rajta tartva, azóta is megakadályozva, hogy bárki beleköltözhessen. Egy közülük azonban őrületében rájött, ki súghatta, angyal biztos nem, esetleg van egy lehetőség. Nagy áldozatra készül egy bizonyos csillagálláskor, erre gyűjti az elrabolt embereket. Nem tudja, hogy eleve bukásra van ítélve, az áldozat nem sikerül és valami rossz készül lecsapni.
 
3) Nem történt semmi, Béla be sem lépet az épületbe, valami eldugott helyre vánszorgott el, ha kialussza magát pár nap múlva hazatér. A többi eltűnés meg pletyka. A Magasház azonban, különösen viharos éjjel, tartogathat a nyomozóknak egynéhány meglepetést, amilyen elhagyatott.
 
 
 
In Memoriam Rejtő Jenő (avagy elveszve a sivatagban)
Pierre de La Croix
 
Épp egy régi ellenfeleteket üldözitek, mikor a kikötőbe érve látjátok, hogy felszáll egy éppen kifutó hajóra, aminek tatjáról gúnyosan int felétek. Hónapok telnek el, mire tudomásotokra jut, hogy belépett a Francia Idegenlégióba. Egy szabálysértés miatt azonban a hadbíróság vasutat építeni küldte a Szahara és a Niger (Szenegál, vagy ha a mesélő és a nyomozók jobban szeretnék, valahova Indokínába stb.) mellé. Mivel már túl sok gondot okozott nektek, úgy döntötök, hogy követitek, hogy megakadályozzátok a további gonosz terveit. A legegyszerűbb megoldást választva elhatározzátok, hogy ti is beléptek a légióba, különben reményetek sem lenne másképp a közelébe férkőzni. Elutazva Franciaországba (a légió más ország területén nem toborozhat), végigcsináljátok a nehéz és veszélyes kiképzést. Megvesztegetéssel, Claude káplárt leitatva, zsarolással stb. eléritek, hogy állomáshelyül a büntetőtelep melletti erődöt jelölik ki számotokra. Tehát elindultok a sivatagba…
 
Lehetőségek:
 
1) A régi ellenség, bár okkult tudása lenyűgöző volt és a mítoszba is belekóstolt, mégsem bírta ki a régimódi katonai kiképzést, illetve büntetési módokat. Kőtörés közben megbotolva az őrök fényes délben, miután a gyengeség miatt kiesett kezéből a csákány, agyonverték (“Itt nincs beteg rab, csak egészséges vagy halott.”). Rabtársai a közeli folyó mocsaras partján elkaparták egy jeltelen sírba. A nyomozók megérkezve azt tapasztalják, hogy nagyon feszült a viszony a foglyok és az őrök között és menetrend szerint épp kitörőben van a következő lázadás. Most azonban az őrök és a főtisztek egy része is támogatja a lázadást (ők is büntetésből vannak itt) és bírják a közeli arab, fekete stb. vezér támogatását is, aki franciaellenességéről híres. Az épülő vasúti pálya ugyanis fontos közlekedési szerepet töltene be a további francia gyarmatosítási tervekben, míg meghiúsulása az egész kiépült rendszert rengetné meg alapjaiban. A helyi törzs nagyhírű (rabló)vezére ezért támogatja a rabokat, pedig ha a fogolylázadás sikerül, őket is lemészárolja. A nyomozók erre számítsanak, ha a felkelők oldalára állnának. Ha a maroknyi ellenállóval védik az erődöt, hosszú és elhúzódó csatára számítsanak, és a belső árulókat is fel kell deríteniük közben. Végül, ha jól játszanak, megérkezik az erősítés, őket kitüntetik és leszerelik (nem kell említenem, de egy-két Becsületrend igen meg tudja növelni egyes körökben a nyomozók hírnevét és megbecsültségét, ami a későbbi kalandokban jól jöhet).
 
2) Hasonló a helyzet, mint a fenti esetben, csak a régi ellenség életben maradt, sőt ő tervezte azt, hogy így alakuljon az egész. Talán Azatoth-nak akar áldozni azzal, hogy véres, eszeveszett, mindét fél számára akár reménytelen kimenetelű mészárlást rendez? Mit akar ezzel elérni? Miért van úgy elsatnyulva a növényzet a fogolytábor körül és miért van az, hogy a folyó azon szakasza (mely valamelyik nagyobb folyó mellékága) mely az erőd és tábor között van, szúnyogon és csípős legyeken kívül semmit sem terem. Pár kilométerrel lejjebb ellenben csak úgy nyüzsögnek benne a halak és a krokodilok. Miért van az, hogy éjjelente a sivatagból furcsa sikolyok és nyögések hallatszanak? Miért van a kapitány szobájában az a furcsa borítású, ismeretlen nyelven írt könyv? Miért van, hogy az ellenséges törzs hírvivője egy különösen torz pigmeus (mintha nem lenne nyaka, szája mintha az orrából nőne ki), és evés közben miért mormol értelmetlen szavakat maga elé (már ha pigmeus az illető, amennyire torz, ezt nehéz megállapítani)? Miért nevezik az arabok a lázadók vezetőjét “Az Istentelen”-nek, a törzset pedig átkozottnak? Miért óvta az egyik pihenőnél az oázis szent és vak arab jósa a “rúmi kutyákat” attól, hogy az erőd közelébe menjenek? Megannyi kérdés, de kevés válasz és itt van a karakterek nyakán a lázadás.
 
3) Nem járt itt soha a nyomozók ellensége, az értesülés téves, vagy egy gondosan kitervelt csapda, amellyel egy időre kivonják őket a forgalomból. Valószínűleg nem akarják a játékosok leszolgálni az idejüket eme isten háta mögötti helyen, ezért megszöknek. Végig a sivatagban, körözéssel a fejükön, ősi romvárosokban bujkálva a felderítők elől. Végül semleges területre érnek, de soha többé nem tehetik a lábukat francia ellenőrzés alatt álló területre, különben visszakerülnek ide, mint foglyok.
 
 
 
Furcsa földrengés a Mecsekben (avagy a törpék kincse)
Pierre de La Croix
 
Kedvenc újságírójuk Kedves Olvasók, újra akcióban. Most Komlóról tudósít: mint azt Önök is tudják, immár több hete rejtélyes földrengések történnek a Komló – Orfű tengely mentén. Bár Richter – skála szerint eddig csak 1 – 3 erősségű rengéseket mérnek, ezek egyre erősödnek. Miközben hasadékok nyílnak a föld felszínén és a geológusok értetlenül állnak az események mögött, furcsa események borzolják a helyiek idegeit. Egyre másra tűnnek el a kirándulócsoportok az erdőkben, a pletykák szerint legutóbb egy 30 fős külföldi társaság, bár a helyi rendőrség következetesen tagad ez ügyben. A turizmus egyre csak hanyatlik a térségben, egyre többen menekülnek el nyaralóikból illetve adják el azokat és egyre többen mondják le a kempingekben és a szállókban a helyfoglalásukat (Riportunkat a helyi szállásadók vezetőjével a 6. o. olvashatják). Mindezek miatt mind a kormány, mind az ellenzék is, nem beszélve az Európai Unióról támogatásáról biztosította az itt élőket (Riportunkat az ez ügyben tartott lakossági fórumról a 9. oldalon olvashatnak). Üröm az örömben, hogy a megnyílt hasadékok az első vizsgálatok szerint egy mélyre lenyúló, mindeddig ismeretlen barlangrendszert tártak fel (a helyi barlangászklub elnökével és a Környezetvédelmi Felügyelet emberével készített interjút a 11. o. olvashatják). A nehéz helyzet, a kilátástalanság, a vagyoni biztonság elvesztésének félelme megalapozatlan pletykák fészke mindig (Folyt. köv. utolsó oldalon). Néhány elvetemült nem a helyzet megoldásával foglalkozik, hanem azzal, hogy mindenféle, török időkben elrejtett kincset vél felfedezni, régi helyi mondák alapján a feltérképezetlen és ezért veszélyes barlangrendszerbe. Remélem a helyzet mielőbbi szakszerű megoldása ezeket mihamarabb eloszlatja. – PDLC” - egy helyi újságból kivágott cikk. (199x vagy 20xx)
 
Lehetőségek:
 
1) A térségben sok monda szól föld alá szorult sárkányokról: az egyik komlói monda szerint a Mecsekben régen óriások éltek, három törzsbe szerveződve, ezek azonban, bármennyire is emberfeletti volt az erejük, nem bírtak a közelben élő sárkányokkal. Végül egy hős vezetésével a három törzs 100 – 100 – 100 harcosa le is győzött két sárkányt, a legerősebb és legfiatalabb sárkánnyal azonban sehogy sem bírtak. Ekkor egy nagy villámlással kidőlt egy öreg fa, maga alá temetve őt és sok óriást is, akik így egy megnyílt, mély szakadékba zuhantak. Az óriások bölcse tudta, hogy a sárkányok sok varázslatot tudnak és szorult helyzetben szárnyat is növeszthettek, ezért kövekkel és erős szálfákkal, melyeket tövestől csavartak ki, beborították a feneketlen szurdokot. Így a hős óriás és az óriások királyának lánya megülhette a lakodalmat. Azt mondják, a sárkány életben maradt, nem tudva azonban kimászni, lyukakat és járatokat fúrt a szintén lent szorult óriásokhoz, és a mai napig is él, pedig az óriások ide már rég elmúlt. Egy másik, orfűi monda szerint egy sebesült sárkány bújt be egy barlangba, hogy kipihenje magát, de aznap éjjel nagy vihar tombolt és egy nagy sziklát gördített elé. A sárkány ezt azóta sem tudja elmozdítani, és amikor erőlködik, víz folyik ki a lyukból (online térkép a Mecsekről: http://www.mecsekkapu.hu/Map/Default.aspx ). Ezek a mondák igazak, valamilyen okból egy sárkány szorult valahogy a mélybe, mely már hosszú idő óta próbál kitörni. Most nagyon erős, bár korokon át elég gyenge volt. Nemrég azonban friss élelemhez jutott, ezt jelzik a megélénkült tektonikai események is a térségben. Immár képes arra is, hogy a felszínről embereket csábítson le az alagútjaiba, ahol felfalja őket, így szerezvén még több erőt. Végül képes lesz kitörni, pusztító hatású, akár 8-as erősségű földrengést elindítva, és rögtön elkezd zabálni a hosszú böjt után. Mindegy, hogy mit (a sárkány halhatatlan, csak fegyverrel lehet megölni, nagyon ravasz stb.).
 
2) Amikor a Mecsekben óriások éltek a föld tetején, alattuk az emberszerű, ámde apró termetű törpék vájták járataikat. Hatalmas, mindmáig sokak által (mind később leírom, hogy miért) ismeretlen és megismételhetetlen kővárosokat hoztak létre, amelyekben csodás, ásványokból álló kertek voltak. A fémek és ékszerek szakavatott ismerői, akik emberi szemmel nézve páratlan csodákat hoztak létre. Nem voltak ellenségesek az emberrel szemben (Mj.: egykor tán ők is azok voltak?), sokszor kisegítették őket, különösen ha zenével nyűgözték le őket (melynek nagy kedvelői voltak). Ámde nem keveredtek velünk, mert nem bírták a tömeget, a várost és különösképpen a zajt. Ezért, amikor a XIX. sz. végén megkezdődött a Mecsekben a szén és más ásványok ipari méretű bányászata, kincseiket elrejtették a megközelíthetetlen tárnáikban, varázslatokkal az emberek számára felfedezhetetlenné téve és elköltöztek. A II. világháború után a pécsi és mecseki bányászat, összhangban a kialakult szovjet típusú rendszerrel, újra fellendült. Ekkor néhány magyar (és szovjet, lásd: uránbányászat) helyi kiskirály tudomást szerzett az elrejtett kincsekről. A mohóság és kapzsiság nagy úr, ezért kapcsolatba léptek valamilyen módon a földönkívüli mi-gó faj egyik csoportjával. Egy viharos éjjel szövetséget kötöttek, a mi-gók vállalták, hogy a kincs egy részéért, ritka ásványokért (melyet a Szovjetunióból és bizonyos szövetséges országokból a helyi vezetők könnyen megszerezhettek ekkor) és elő emberekért cserébe vállalják a tárnák feltárását. Mindezidáig minden jól ment, bár a bányák többsége bezárt, az emberi szerződő felek meggazdagodtak a rájuk eső részből. Pár nappal ezelőtt azonban az egyik lezárt ajtó kinyitásakor baj történt. Az egyik ősi varázsige szörnyűséges lényt szabadított rá a mi-gókra, és egymás után kezdtek felrobbanni a gépeik (a rengések okai). Utánpótlásként pedig egyre több emberre van szükségük a felszínről, a gépeik működtetése végett. Itt van még azonban a még ki nem nyitott tárnák ügye is: Milyen földöntúli borzalom rejtőzik bennük? Mivel a bányák bezártak, mikor fognak visszatérni a törpék és mit fognak tenni, ha látják, hogy régi otthonuk feldúlva, kertjük letarolva, kincseik ellopva, egyáltalán képesek tenni valamit? Vagy ez túl borzalmas lenne?
 
3) A földrengések egy mindmáig ismeretlen természeti tény megjelenési formái, melyek hamarosan megszűnnek. Az eltűnések csak alaptalan pletykák és rémhírek. A nyomozók a barlangrendszerbe leereszkedve egy természetesen kialakult barlangot fedezhetnek fel, amely eddig ismeretlen volt, annak minden veszélyével. Ízlés szerint megtalálhatják a török kincseket is (lásd: aranyborjú, nem elfelejtve, hogy a mesék szerint felettük egy szőrszálon egy malomkő függ és ördögök őrzik) és megküzdhetnek (már amennyire ebben a rendszerben értelme van) más kincskereső csapatokkal is.
 
 
 
Toposz (avagy a töltött káposzta és a bosszú felmelegítve is jó)
Pierre de La Croix
 
A nyomozók egyikének rokona pár napja eltűnt, zokogó felesége és kicsi gyereke kérésére meg kell keresni. Ehhez talán őnekik is érdekük fűződik (valamilyen értékes tudással rendelkezik, ügyvéd, orvos, rendőr stb. akire később számíthatnak stb.)
 
Lehetőségek:
 
1) Él Székelyföldön, de különösen a gyimesi csángók körében egy ősi monda a török időkről: 1598 II. (Vitéz) Mihály moldvai vajda elfoglalta Erdélyt és Báthory Andrásnak, az előző fejedelemnek menekülnie kellett. Vitéz Mihály szeretett volna vele találkozni, ezért parancsba adta, hogy vigyék elibé, hogy beszéljen a “fejivel”. Eközben ő egy patak völgyében, egy szép pásztorlány ölébe hajtva fejét pihente ki fáradalmait. Nagy Kristály András és még valaki, tudva a vajda (immár fejedelem is) parancsáról, lopva a közelébe kúszott és mivel táltos lova sem tudta felébreszteni, baltával levágták a fejét (úgy értették a parancsot, a fejét vigyék Mihály vajda elébe), miután utolsó imájával Báthory visszaadta lelkét a Teremtőnek. Az aljas gyilkosok ekkor összeaprították a testét és otthagyták temetetlenül. A helyiek ásták el végül, és sírja fölé egy kápolnát emeltek. Eközben a gyilkosok elértek a vajdához, aki sírva borult a fejre és elkergette a gyilkosokat. Aznap este Kristály egy hangot halott, és kiment a fogadóból, ahol megszállt. Ekkor látták utoljára, a legenda szerint elvitte az ördög. Azóta is szerencsétlen ennek az embernek minden nemzetsége.
A rokon eltűnésének az oka is ez volt, mert azóta minden férfi leszármazott, ha elért egy bizonyos kort, hirtelen eltűnik. Erről a rokon is tudott, de csak nevetett rajta (vezethetett naplót, amiből kiderül). Ez a lehetőség vár az egyik nyomozóra is, hacsak nem tesz valamit. Hosszú könyvtári és levéltári munka után, vagy családi történetek alapján (Nagymama miért lett öngyilkos a papi a vezérigazgatóvá válása napján? Nagyi, mikor tűnt el a nagypapi a háborúban? stb.) rá lehet jönni, hogy csak egy megoldás van: el kell utazni a gyilkosság színhelyére. Ott a hívő katolikus (ezt a nyomozóknak nem kell tudnia) leszármazottnak el kell mondania azt a Szűz Máriához szóló imát, mely Báthory kedvence volt és azóta is népszerű ezen a környéken (engedékenyebb mesélő bármilyen Máriához szóló imát elfogadhat). De hogy mennyi idő alatt kell odáig eljutnia, azt senki sem tudja és az utazást sok minden nehezíti (különösképpen ha másik földrészről indulnak): vasúton gördülő sztrájk, meggyilkolt kalauz szelleme (utálja az éjjel utazókat), autóval a határon nem lehet átjutni (vendégmunkások), az autópálya kátyúkkal teli (zombik építették?). Választható a repülőgép is (bérelt vagy rendes járat) (Mi az stewardess? Hogy kakaóval tankolták meg a gépet?) (Torony jelentkezz!!! S. O. S!!! Furcsa, szőrös, hatalmas madárral ütköztünk, aki elkezdte letépni a gép borítását!). Választhatnak a nyomozók abban is, hogy a Bates Hotelben szállnak meg, vagy kempingeznek a tóparti, elhagyatott táborban. Néhány régi ellenfél is úgy dönthet, hogy ez a megfelelő pillanat a leszámolásra. Röviden: Rohanás az élet.
 
2) A rokon nem tűnt el, azóta is a városi szanatóriumban tengeti a napjait. Elméje megbomlott, mivel túl nagy változáson ment keresztül (A rokon lehetőleg minél magasabb Megjelenéssel rendelkezzen). Ki gondolta volna, hogy a szivárványokról szóló mesék igazak? Éppen sétált haza a munkából, mikor elhaladva az egyik alatt, hirtelen észrevette, hogy nővé változott(ízlés szerint férfivá), minden fizikai és lelki jellemzőt tekintve. Észrevéve a változást, megháborodott. Így bolyongott az utcákon, mikor egy állampolgári bejelentésre a rendőrök elfogták. Őrülete, és mivel nem tudta igazolni magát (csak egy férfi igazolványa volt nála. Lopta? Találta?), bezárták a szigorúan őrzött elmegyógyintézetbe. A nyomozók csak az ujjlenyomata alapján jöhetnek rá, hogy ki is valójában (DNS-teszt nem működik). Utána pedig fennmarad a lehetőség, hogy mit csináljanak vele? Megpróbálják visszaváltoztatni? Ekkor át kell mennie újra egy szivárvány alatt (ne feledjük, hogy őrült). Minden szivárvány megfelel vajon a célnak? Hogyan lehet átmenni alatta? A nyomozókra is hat (pl.: ha nem mennek át alatta, csak érintik, csak éjszakára/nappalra, vagy bizonyos időközökre változnak át)? Hol fog legközelebb megjelenni a szivárvány (bizonyos kutakból szokott “inni”, tehát értelmes)? Tényleg van kincs a szivárvány lábánál (magyar mesék szerint a kincseket ördögök őrzik, akiknek bizonyos napokon évente ki kell nyitnia a rejtekhelyet, hogy az arany levegőzzön, különben elveszti a fényét, ekkor van szivárvány)? Mi van, ha néhány őrült tudós tökéletes kísérleti alanynak tekinti a rokont? Hogy fog reagálni a feleség, ha mindezt megtudja (minden következmény a nyomozók lelkén száradjon)?
 
3) Magyarországon sok mese szól a török időkben elpusztult falvakról. Sokuk harangját megtalálták később és állítólag az új település templomában újra használatba vették. Egyesek szerint bizonyos éjjeleken mikor megnyílik a föld, vagy a tó fenekéről lehet hallani, mikor ezek a falvak misét hallgatnak stb. A rokon is egy ilyen települést talált meg, de ott kellett maradnia örökre, hacsak a nyomozók nem szerzik meg az elpusztult település harangját, amely a szomszéd község templomtornyában van és ki nem cserélik vele.
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához