LFG.HU

Zargas
ismertetőCimkek
Az utóbbi években több szoftvergyártó cég is próbálkozott a CCG/TCG (gyűjtögetős kártyajátékok) játékok, más stílussal való ötvözésével. Láthattuk a Atari és Acclaim bukását, mikor Magic: The Gathering projekttel közelített a RTS (Real Time Strategy – Valós Idejű Stratégia) felé a Battlegrounds és BattleMage című játékaikkal. Láthattuk továbbá a Nival Interactive-t, ahogy az előbb említett kártyajáték alapjaira építve meghódítja a világot egy TBS (Turn-Based Strategy – Körökre Osztott Startégia) alapú játékkal az Etherlords szériával.
 
 
Úgy két hónappal ezelőtt figyeltem fel eme játékok újabb generációjára egy PC magazin sorai közt. Mint fanatikus kártyásnak egyből felcsillant a szemem, hisz a fent említett játékok boldog tulajdonosaként, mindig is vonzódtam a gyűjtögetős kártyajátékok ilyen fajta megjelenési formája iránt. Tapasztalataim nem voltak éppen a pozitívak, hisz mindig találtam a korábbi termékekben valami kivetnivalót. Ilyen volt a korlátozott látványvilág, a sztori silánysága (esetleg teljes hiánya), az online játszhatóság vagy csak az újítások és az egyediség hiánya… Szóval olvastam a leírást és ámulva néztem a képeket, ahogy szép lassan kezdtek megfogalmazódni bennem a kérdések: “Mi ez?”; “Ez tényleg egy kártyás játék?”; “Vagy stratégia?”; “és hogyan lehet, hogy semmit sem hallottam róla korábban?”; “Miért nincs reklámja, ha már a világ legnagyobb játékszoftver forgalmazója, az EA készíti?”
 
Aztán a kép nem volt elég, kellett valami “kézzelfogható”. Leültem a gép elé és kezdtem kutakodni a neten. Láttam, hogy még nincs kész a hivatalos oldal, majd sikerült rálelnem pár képre is. Aztán jött a nagy fogás… pár remekbeszabott videó, amiktől lementem hídba (leginkább a hangulat miatt).
Úgy gondolom, hogy megosztom veletek is, hogy mit láttam akkor.
 
Games Convention 2008 Trailer:
http://www.battleforge.com/portal/site/BattleForge/Articles/detail2?contentId=885b6fe40c29f110VgnVCM10000066832c0aRCRD
 
BattleForge Release Trailer:
http://www.battleforge.com/portal/site/BattleForge/Articles/detail2?contentId=44d1e74b6f510210VgnVCM100000100d2c0aRCRD
 
BattleForge Action Trailer:
http://www.battleforge.com/portal/site/BattleForge/Articles/detail2?contentId=5a839976c7c60210VgnVCM100000100d2c0aRCRD
 
Hát őszintén szólva felcsigázott rendesen a dolog, és alig vártam a megjelenés napját, hogy kipróbálhassam a játékot. A gyártó nem volt szőrös szívű. A játék megjelenése előtt elérhetővé tett egy teljes értékű demó verziót, melynek korlátozott opcióit, a játékhoz kapott széria-számmal lehetett később feloldani. (Ma már széria-szám nélkül is hozzá lehet férni a teljes játékhoz, melyhez a regisztráció után ajándékkártyákat is kapunk…, mindezt teljesen ingyen.) A teljes játék feltelepítése és aktiválása után, a játékot megvásárló egyének négy kezdő-paklit és 3000 Battleforge Pontot kapnak. Ezen pontokból később kártyacsomagokat (booster-eket) vásárolhatnak, vagy ha határozott elképzeléseik vannak, akkor elkölthetik simán a játékban található Aukciós Házban, ahol mások által meghirdetett lapokra lehet licitálni. Aki az ingyenes (free) verzió mellett dönt, az is megkapja a kezdő-paklikat, de egyedi lapok és Battleforge Pontok nélkül. Természetesen a továbbiakban lehetőség van pontok vásárlására, viszont a hasonló fizetős játékokkal ellentétben, bizony itt az ingyenes paklikkal is kitűnően lehet szórakozni. Ez talán annak köszönhető, hogy a játéknak nem képezi fő vonalát az egymás elleni, úgynevezett PvP mód. Ezzel ellentétben viszont tökéletesen meg van oldva a gép elleni (PvE) játék, ahol küzdhetünk magányos farkasként vagy csapatban 1, 2, 4 és 12 fős küldetésekben, melyek hihetetlenül színes sztorival vannak fűszerezve.
 
A játékba belépve a Forge helyszínre érkezünk. Ez egy alap küzdőterület ahol szabadon kipróbálhatjuk kártyáinkat, akár saját maguk által idézett gépi “szörnyetegek” ellen is. Itt férhetünk hozzá kártyagyűjteményünkhöz, a profilunkhoz és a belső levelező rendszerhez, az bolthoz és az aukciós házhoz, a játékosok listájához (köztünk a saját magunknak kreált barátokból álló listához), és természetesen a térképhez melyen a küldetések helyszíneit találjuk. Itt tervezhetjük és építhetjük meg paklinkat is, amely maximum 20 lapból állhat. Más kártyás játékokkal ellentétben, itt minden lapból csak egy példány kerülhet be paklinkba /deckünkbe/, és a játék folyamán minden egyes lapunkat a kezünkbe tarthatjuk, így nem kell azon idegeskednünk, hogy mikor húzzuk fel a megfelelő kártyát. Egyedi módon kártyáinkat itt fejlesztésekkel tuningolhatjuk, melyeket az egyes küldetések sikeres megoldása után, a rendszer zsákmányként (loot) ajánl fel nekünk.
A játékban szereplő lapok 4 szín köré épülnek. A piros a tűz (fire), ezen típusú lapok jellegzetessége a pusztítás és rombolás. A kék a fagy (frost), mely védelmet képviseli. A lila az árnyék (shadow) melynek arculata a korrupciót és fertőt tükrözi, míg az utolsó zöld a természet (nature) színe, amely a gyógyítás és a vad természet igazi erejének szimbóluma. A lapok tüzetesebb vizsgálata után 3 típusra lehetünk figyelmesek. A legfontosabbak talán az egységek (squad), melyek segítségével támadásainkat intézhetjük ellenfeleink felé. Vannak még varázslatok (spell), melyek segítségével gyógyíthatunk, pusztíthatunk, erősíthetünk, gyengíthetünk vagy blokkolhatunk. Végül pedig vannak épületek (building). Ezek lehetnek tornyok, lövegek, templomok vagy erődök.
 
A kártyák leidézéséhez a játékban különböző színű és mennyiségű erőpontokat kell uralnunk, melyeket elhagyatott emlékművek (monument) elfoglalásával szerezhetünk meg. (Minél több ilyen emlékművet birtoklunk, annál erősebb kártyákat tudunk leidézni.)  A monumentek elfoglalásakor választhatunk, hogy milyen színűre építjük fel azt. Így lehetőséget kapunk arra is, hogy olyan paklit állítsuk össze, melyben több szín is képviselteti magát. A kártyák idézési költségét erő-kutakból (power well) fedezhetjük, melyek hiányában igen nehézkesen idézhetünk lapokat. Egységeinket megidézésük után úgy irányíthatjuk, mint egy hagyományos stratégiai játékban, míg varázslataink általában egyszeri vagy időkorláttal rendelkező hatások.
 
A játék folyamán hihetetlen kihívások részesei lehetünk, melyet képességeink szerint 3 nehézségi fokozaton élhetünk át. Természetesen minél nehezebb egy küldetés, annál nagyobb lesz a végén kapott zsákmány. Vannak hagyományos támadj és győzz elven alapuló küldetések, vagy ennek ellentétjei a védd meg xy-t. A nehezebb több játékos pályák már ennél jóval összetettebbek. Van, ahol például az egyik játékosnak egy bázist kell védeni míg egy másiknak aranyszállító hajót kell felkutatnia a térkép egy pontján, majd azt védeni… míg a harmadiknak a fenyegetések elhárítása érdekében más bázisokat és főellenfeleket kell elpusztítania. De nem lövök le minden meglepetést… Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, látogasson el a hivatalos oldalra és próbálja ki a játékot. Semmibe nem kerül!
 
Végül kiknek ajánlom? Ajánlom a fanatikus kártyásoknak és a stratégiai játékok kedvelőinek. Ajánlom azoknak akik szeretnek játszani, de nincs annyi idejük hogy félnapokat üljenek egy játék előtt. Továbbá azoknak, akik úgy érzik, nem engedhetik meg maguknak a fizetős online játékokat vagy a gyűjtögetős kártyajátékokat.   
 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.battleforge.com/ ]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához