LFG.HU

Hanna
VegyesCimkek
Ha elég elszánt vagy ahhoz, hogy ebben a melegben a sütő mellé állj, bebizonyíthatod, hogy a süteménysütés nem csak anyu meg a nagyi kiváltsága, és hogy egy kockaforgató geek is képes lehet válogatott finomságokkal traktálni a partiját chips meg földimogyoró helyett.
Mindenki nálad akar majd játszani.
Mivel évente egy recept a Geek szakácskönyvből nem túl sok, ezért most egy csapásra rögtön kettőt is leírok.
 
(Szerk. kérése:  Amennyiben a cikk témájánál fogva felháborodást válthat ki belőled, célszerű, ha bele sem olvasol. A “mitkeresezitten” rohamokat pedig kérem, hogy kerüljük. Köszönöm.)
 
 
Az első: mandulás-marcipános keksz
 
A mennyiségeket két-három nagy tepsire adom meg, mert el nem tudom képzelni, hogy tíz percnél tovább kitartson ennél kevesebb keksz, de ha óvatos duhaj vagy, egyszerűen felezd a hozzávalók mennyiségét.
 
Hozzávalók:
12-15 dkg marcipán (amilyen csomagolásban árulják)
15 dkg mandula durvára törve
1 citrom leve
36 dkg porcukor
36 dkg liszt
30 dkg vaj
2 tojás
 
 
Eszközök:
mérőedény vagy mérleg
citromfacsaró
mozsár vagy kalapács
nagy tál és fakanál vagy elektromos keverőtál
fólia
szita
2 nagy tepsi
sütőpapír
 
Először is készíts elő mindent, amire szükséged lesz, így időt takarítasz meg és nem kell annyit a meleg sütő mellett izzadnod. A vajat jó előre tedd ki a hűtőből, hogy a melegben megpuhuljon. Facsard ki a citrom levét, reszeld le a marcipánt nagylyukú reszelőn, mérd ki a lisztet és a porcukrot (utóbbit rögtön a nagy tálba), aztán jöhet a szórakozás: törd durvára a mandulát. Ha nincs otthon semmi, amivel ez lehetséges lenne, akkor se aggódj, hagyd egészben, nem akkora tragédia, ha a kekszedből egész mandulák állnak ki.
A vajat keverd ki a porcukorral (elektromos keverővel rendelkezők előnyben), aztán verd bele a két tojást, öntsd utána a citromlevet, a marcipánt és szitáld bele a lisztet. Keverd jól el, sé a végén keverd bele a manduladarabokat is. A massza olyan állagú lesz, mint egy hígabb krumplipüré, de ne aggódj: lisztezd be a konyhaasztalt vastagon, és zsemlényi adagokban mérd ki rá a masszát. Egy-egy adagot lisztes kézzel formázz kb. 4 cm átmérőjű rúddá, aztán csavard be egy darab fóliába és be vele a mélyhűtőbe. (Ott szilárdul kezelhető állagúvá.)
Hagyd a rudakat egy órát hűlni, majd tíz perccel azelőtt, hogy lejárna az idő, izzítsd be a sütőt 180 fokra és a tepsikbe tegyél sütőpapírt.
Vedd ki a rudakat, és egy vágódeszkán éles késsel vágj belőlük 1 cm vastag szeleteket. Ne túl szorosan rakd be őket a tepsibe, mert amikor a vaj a sütőben felolvad, kicsit szét fognak folyni (elnyervén kekszformájukat). Egyszerre csak annyit vágj fel, amennyi egy tepsibe belefér!
A tepsi mehet a sütőbe, olyan 15 perc alatt sül meg a keksz, de azért ne állj ott körmödet rágva és ne nyitogasd folyton az ajtót; elég, ha akkor kiveszed, amikor kezd barnulni a széle és a teteje is kis színt kapott. A tepsit tedd félre, hadd hűljön ki benne a keksz. Ha forrón veszed ki a kekszeket a tepsiből, azt fogod találni, hogy puhák és deformálódnak. Hagyd csak őket ott.
Szeleteld fel a maradék tésztarudakat és a második tepsivel járj el ugyanúgy, ahogy az elsővel.
Vigyázat! Ez a keksz erősen addiktív!
Variáció: mandula helyett facsarhatsz bele még egy kis citromlevet és szórhatsz bele reszelt citromhéjat (értelemszerűen előbb reszeld le a citromhéjat és aztán facsard ki a citromot) – ekkor citromos keksz lesz belőle.
 

 
A második: szupercsokis sütemény
 
Hozzávalók:
25 dkg vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
38 dkg cukor
6 dkg barnacukor
4 tojás
16 dkg liszt
9 dkg kakaópor
egy csomag sütőpor
2 tábla étcsokoládé
 
Eszközök:
mérőedény vagy mérleg
nagy tál és fakanál vagy elektromos keverőtál
lábos
kisebb nyeles lábos, ami belefér a nagyobb lábosba vagy kisebb fémtál, aminek nyele van vagy fogóval meg tudod fogni
szita
1 közepes tepsi
sütőpapír
kanál
 
A vajat tedd ki a hűtőből jó előre, hogy megpuhuljon. A sütőt melegítsd előre 170 fokra, és béleld ki a tepsit a sütőpapírral. Keverd össze alaposan a cukorral és a vaníliakivonattal (ha nincs, használj vaníliás cukrot; egyébként vaníliakivonatot egyszerű készíteni: 0,75 literes vodkásüvegbe tuszkolj bele tíz, hosszában felhasított vaníliarudat, és hagyd két hétig állni sötét helyen, néha rázd fel), aztán keverd bele a tojásokat, és szitáld bele a lisztet, a sütőport és a kakaóport.
Itt jegyezném meg, hogy a kakaópor nem azonos a Nesquick kakaós italporral: édesítetlen, jó minőségű kakaóporról beszélünk. Csak kakaó, semmi E.
Keverd össze a tésztát, ami folyós lesz kicsit – ez nem baj. Az egyik tábla csokit tördeld vagy vágd apró darabokra és keverd bele a masszába, majd az egészet öntsd bele a tepsibe és mehet a sütőbe. 40-50 percre leléphetsz, ezalatt megsül a sütemény. Mivel barna, és nem látszik, mennyire sült meg, az elkészültségét úgy ellenőrizheted, ha egy hosszú tűt (pl. hústűt, alaposan elmosott drótot) beleszúrsz. Ha kihúzva rákenődött tésztát látsz, még hagyd sülni a sütit.
Amikor a sütemény kész, tedd ki hűlni. Amikor már szobahőmérsékletű, vedd elő a nagyobbik lábost, engedj bele vizet kb. a feléig, tedd föl forrni. A másik tábla csokit tördeld apróra és tedd bele a nyeles lábosba vagy tálba. Amikor a víz már forr, tartsd fölé a másik lábost vagy tálat és egy kanállal kevergesd benne a csokit, míg a gőz fölött föl nem olvad. Azért nem a csokis lábost teszed a tűzre, mert úgy leég és túl meleg lesz. Neked csak arra van szükséged, hogy megolvadjon.
Az olvadt csokit öntsd a süteményre, és a kanállal simítsd el rajta. Várd meg, míg kihűl és megszilárdul (igen, ezt a sütit órákkal a barátok érkezése előtt kell megsütni), aztán vágd kockákra.
Mivel rengeteg kakaó és étcsokoládé van benne, ne jusson eszedbe egyedül megenni az egészet, hacsak nem akarsz hosszú és kínkeserves perceket – mit perceket, órákat! – eltölteni a vécén.
Variációk: A tésztába keverhetsz diót; vagy étcsoki helyett fehércsokit, és akkor fehér pöttyös lesz a süti. Megkenheted a tetejét szilvalekvárral és aztán vonod be csokimázzal: ez egészen durva kombináció.
 
Gondolkoztam, hogy ha már így benne vagyok, leírom a családi titkos diós süti receptet is, meg a creme brulee-jét is, amit mindig kuglóffal párban készítek (hogy elhasználjam a felgyűlő tojásfehérjéket), de igazság szerint mennem kell főzni, ezért inkább a négy évvel korábbi cukkinis csokoládétorta receptjét ajánlom tanulmányozásra, most úgyis olcsó a cukkini: http://rpg.hu/iras/mutat.php?cid=4269
 
Jó sütést mindenkinek!
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához