LFG.HU

dekszter
ismertetőCimkek

Habár az egyenesen dvd-re érkező Gotham Knight már tavalyi film, én csupán most szereztem meg belőle a papírtokos, extra kiadást. Maga a doboz nem túl nagy durranás, de nekem nagyon tetszik ez a vöröses árnyalatú kép.

Akárcsak a 2003-ban megjelent Animatrix, ez a 73 perces animációs film is több epizódra van bontva, szám szerint hatra, amiket négy  japán animációs stúdió készített: Production I.G, Bee Train, Madhouse, Studio 4°C. Utóbbi kettő készített epizódokat az Animatrix-ba is.
 

Majdnem mindegyik kisfilm között találhatunk összefüggéseket. Például az első részben elfogott bűnözőt (Jacob Feely) Arkhamba szállítják a második epizódban, ahol az MCU két tisztje az Orosz és Maroni “kereszttüzébe” kerül,  akik a későbbiekben végül békét kötnek, hála Batman különösen meggyőző “rábeszélőkészségének” … és így tovább, egészen az utolsó epizódig, aminek a végén feltűnik a klasszikus “kinézek az ablakon és felvillan a Bat-signal” jelenet.

 
A film szerény véleményem szerint nagyszerűen néz ki, de természetesen vannak olyan részei, amibe bele tudok kötni. Például az első történet (ami egy ‘73-as Batman képregény, valamint az extra dvd-n szereplő, The New Batman Adventures  “Legends of the Dark Knight” epizódjának a remake-je) látványvilága nagyon messze áll tőlem, akárcsak a japánosan kisfiús Bruce Wayne. Ezeket leszámítva azonban szinte hibátlan a készítők által megteremtett hangulat.
Természetesen feltűnik a színen Gordon, Fox és Alfred is, ahogy a másik oldalról  Scarecrow, Killer Croc valamint  Deadshot a “nagyok” közül.
 
A képi világa mellett, a hang is nagyon jól sikerült. Örülök, hogy azt a Kevin Conroyt kérték fel a filmhez, akinek a hangján már az 1992-es Animated Series-ben és utána még számtalan  rajzfilmben és játékban szólalt meg a Sötét Lovag. Nagyszerű választás volt a többi hang is, de Conroy viszi a pálmát.
Az extra dvd-n (amin sajnos nincsen magyar felirat, angol viszont szerencsére igen) két, összesen több mint egy órás kisfilmet, valamint 2-2 epizódot találunk az Animated Series-ből és az azt követő The New Batman Adventures-ből – ami szerintem hangulatilag már messze elmaradt elődjétől.
 
Az első kisfilm magát Batmant mutatja be az ellenfelein keresztül, Jokertől kezdve a Macskanőn át egészen a Pingvinig. Mindegyikükre kitérnek egy rövid időre, hiszen ahogy mondják, egy hőst legjobban az ellenfelei jellemeznek, és Batman talán ezért annyira különleges, mert az ellenfelei is roppant egyediek.
A másik film Bob Kane pályafutását mutatja be. Megszólal többek között  Stan Lee, Mark Hamill és még számtalan ember, akivel együtt dolgozott. A rövid filmből megtudhatjuk azt is, hogy mi köze van a Batmannek Da Vinci repülő szerkezetéhez, Zorróhoz és a The Bat című filmhez.
 
Nagyon szeretem Batman figuráját, így roppant kíváncsi voltam, hogy a Nolan féle franchise-restart után, sikerül-e egy hozzá méltó animációs filmet készíteni. Sikerült. Nem csalódtam sem a japánokban, sem a filmben. Bátran merem mondani, hogy minden Batman rajongónak kötelező. Nálam szépen fest a Batman Begins és a Joker dobozos The Dark Knight mellett…
 
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához