LFG.HU

dekszter
hírekCimkek
A jövő év második negyedében érkezik a Legend of the Five Rings negyedik kiadása. A keleti kultúrákból építkező “szamurájos” játék új kiadását Shawn Carman jelentette be augusztus közepén.

A szerepjáték 1997-ben jelent meg, az azonos nevű kártyajáték után, és meg is nyerte az Origins Award1997 Legjobb szerepjátéka” címet. A  mai napig fontos és érdekes jellemzője, hogy története a kártyajátékét követi, amit az egyes kártyaversenyeken alakítanak a játékosok klánjuk versenybeli helyezését figyelembe véve.
 
A  három évvel később érkező második kiadás érzésem szerint bakott lőtt azzal, hogy Ree Soesbee picit megváltoztatta a játék alapjául szolgáló, John Wick által megálmodott Roll&Keep rendszert. 2001-ben kiadtak egy d20 verziót Oriental Adventures címen. Az ehhez megjelenő kiegészítők (nagyrészt Klánkönyvek) tartalmazták a szabályok d20 és a második kiadású Legend of the Five Rings verzióját is.
 
A harmadik kiadás 2005-ben érkezett Rich Wulf és Shawn Carman tolmácsolásában. A fekete-fehér dizájnt felváltotta egy teljesen színes, nagyon szép könyv és visszatért az eredeti Roll&Keep rendszer. Mivel lényegi változások nem történtek, ezért a hozzá érkező könyvek is jóval kevesebb számban jelentek meg. A harmadik kiadás egyik szomorú jellemzője volt a sok-sok errata és a fórumok is roskadoztak a szabályokkal kapcsolatos kérdésektől vagy azok tisztázásától. Így jelent meg 2008-ban a Revised Edition, ami javítani szerette volna ezeket a hibákat, valamint aktualizálta a történelmi vonalat a játékban, de nagyon rossz időben érkezett. A könyv megjelenésekor ugyanis Rokugan (a játék világa) trónján nem ült senki, de alig pár hónappal később véget ért a “Race for the Throne” nevű, nagyszabású  CCG verseny, ami után Császárnőt ültettek a Birodalom trónjára. Ezen kívül maradt a számtalan elgépelés és egyéb szerkesztési hiba…
Az új kiadás rendszerén tavaly április óta dolgoznak, és meg is fogalmaztak maguknak pár irányvonalat: egyszerűbb rendszer, ami nélkülözi az esetleges lapozgatást, a történet és a szabályok különválasztása, jobb szervezettség. Gyakorlatilag az ilyenkor megszokott, semmi konkrétumot nem adó dolgok, amik közül jó párnak nem sok értelme van. A rendszer maga eddig is remek volt, egyedül a sok elírás és a nem mindig pontos megfogalmazás miatt voltak fennakadások, egy jól kitöltött karakterlap esetén pedig gyakorlatilag szükségtelen a lapozgatás; az, hogy valaki követi-e a hivatalos történetet, teljesen a saját döntése.
 
A harmadik és a javított kiadással kapott a játékos egy kiforrott, de sajnálatos módon rengeteg hibát tartalmazó játékot. Mint a Legend of the Five Rings rajongója, őszintén remélem, hogy a hatalmas változások helyett inkább a bevált és remekül működő szisztémát csiszolják és próbálják végre kigyomlálni belőle  a rengeteg apró, de annál bosszantóbb hibát.
 
 
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához