LFG.HU

Garouz
hírekCimkek
Poszt-apokaliptikus világban vándorol apa (Viggo Mortensen) és fia, a céljuk pedig, hogy eljussanak a tengerpartra. Hogy miért, az titok. Ennyit tudtam róla, mielőtt megnéztem, szóval elég gyanútlanul ültem neki…

Kérem szépen, ez ütött! Itt nincs Hummerekkel furikázás a sztrádán, meg leraboljuk a szupermárketet kajáért. A fiú már a kataklizma után született pár hónappal, szóval kb 10 év minimum eltelt a nagy bumm óta. Van egy halott világunk, halott fákkal, állatok nélkül és romok mindenütt. Egyik autó sem megy nagyon sehova, nincs benzin, nincsenek emberek. Van viszont szürke ég a hamu miatt, metsző hideg, és a gyötrő éhezés. Ha két kiszáradt szöcske jut ebédre már szerencsés vagy, a legnagyobb kincsed mégis a cipőd, ha elveszted halott vagy. Itt vándorol a fiú és az apa. Tolják a bevásárlókocsit, és botladoznak a semmibe.
 

Ellenségeik a hideg és az éhhalál mellett a kannibálok. Ők sem szörnyek, meg nincsen 3 kezük, kabátos emberek puskával, akik normálisan viselkednek, csak ha meglátnak akkor levadásznak. De a film nagy részét a totális kiüresedettség, az értelmetlen élet hiábavalósága hatja át. Megrázó jelenetek, ahogy az apa küzd az életért, noha reggel már vért köp betegsége miatt, ahogy egyetlen pisztolyával és két töltényével áll a halott világgal szemben, ahogy esténként a biztos öngyilkos lövésre tanítja gyermekét, nehogy élve egyék meg, ha elkapják, és ahogy tartja benne a lelket végig. “Mi vagyunk, akik hordozzuk a tüzet” – mondja neki, és a film végefelé megértjük, hogy mi a mozgatórugója az apa cselekedeteinek, és miért küzd egyre előre, noha nincs remény semmire. A szomorú hegedűszó ami a film alatt szól csak felerősíti az érzést, amit a hihetetlen képsorok keltenek. Megrázó alkotás, emberfeletti színészi játékkal, és olyan befejezéssel, ami szerencsére méltó a film többi részéhez. Robert Duvall felismerhetetlenre változtatva is zseniális, de Viggo mindent visz, ahogy Charlize Theron is az anya rövid szerepében.

Az biztos, hogy a Mad Max-et már sosem fogom úgy nézni, mint azelőtt, sem a többi poszt- apokaliptikus mesét.

 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://forum.rpg.hu/index.php?showtopic=4571]
[http://www.imdb.com/title/tt0898367/]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához