LFG.HU

CikkBot
humorkaCimkek
Ez egy igen behatárolt és speciális terület. A szerepjáték egy réteg szórakozási forma. Így ilyennel foglalkozni önmagában modoros tevékenység. Elöljáróban rövid leírás aki nem ismeri a témát. A szerepjáték egy társas játékforma, ahol egy mesélő előre kitalált/leírt történetet mesél melynek főszereplői a többi játékos. Szabályrendszerek alapján kockadobások segítségével döntik el a véletlenszerű eseményeket.
 
Szóval a modoros szerepjátékos csakis és kizárólag ezen kikapcsolódási formát preferálja. Teljesen kitölti az életét. IRL In Real Life azaz valós életben és Ingame vagyis Játékbeli idősíkon gondolkozik. Így is éli életét, már ha van saját élete és nem másokét éli.
Fizikai kinézetét tekintve két alrasszra oszlik: az első a kigyúrt/pocakos, bőrkabátos ősrocker. A második a kis szemüveges geek herripotter.
 
Ha utcán találkozol vele azonnal megismered, biztosan hord egy pentagrammát a nyakában és Vampire klánpólót hord. Kezében karakterlapjai/szabálykönyvei/szakújságjai. Ha többen közlekednek együtt, hangosan vitatkoznak, hogy az oldschool játékstílus a menő vagy a DnD4e. Egyébként meg mindenféle mentődobásokról és küldetésekről hadoválnak.
 
“-Hú öcsém a múltkor keményen hazavágtuk azokat az orkokat. Bevittem vagy fél tucat kritikust. Tiszta táp volt.”
 
Mindene a játékegyensúly, ez abban jelenik meg, hogy ha valaki a csapatából esetleg több jutalmat kapott és sikeresebben játszott, fúj rá.
 
“-Tiszta hülye ez a mesélő, A harcosunk 200xp-vel többet kapott, pedig alig ölt meg 20 goblinnal többet.”
 
Elmélete szerint neki van a legegyedibb karaktere, aki ha partnerre akad a mesélőben csakis kizárólag Alien/Xenomorph/Őssárkány/Lich keverékeket darál le és eszik reggelire már a játék elején is.
 
“-Mondtam öcsém, hogy a Gladiátor/Varázsló/Boszorkánymester karakterem überkirály lesz. Csak úgy henteli a monsztákat.”
 
Igen ragaszkodik a szabályokhoz, de ha nem kedvez neki akkor próbál kibúvót találni. Ha nem megy akkor látványosan duzzog. Szeret vitázni, játékelméleti, történelmi, fizikai, szociológiai témákban. Mindenen ami a játékhoz kapcsolódhat. Előszeretettel használ idegen kifejezéseket és fitogtatja bölcsész diplomáját. Kedvenc helye a az rpg.hu fóruma ahol kifejtheti véleményét és meg is teszi mindenkit leugatva olyan fontos témákban mint a egy nemlétező világ gazdasági felépítése, (Pl.: Mivel kereskednek a Kereskedő Hercegségekben.) vagy, hogy mennyire reális a memorizációs mágiarendszer. Sőt a diplomamunkáját is szerepjátékból írta, itt egy díszpéldány fórumos bejegyzés:
 
“(OFF)Szerepjáték gyakorlati vonatkozásaiból írom a féléves beadandómat, és mivel nincs nálam egy könyvem sem, rágugliztam a “forgotten realms kronológia’-ra, és a saját hozzászólásomat dobta ki első nem-szponzorált helyen… 
ez… gáz… rohog.gif (/OFF)”
 
Igen zárt közösséget alkotnak, ha valaki kívülálló jön egy alternatív véleménnyel adott témában 20-an támadják 100 felől. Itt egy kulturált “menj el az anyukádba” kategóriájú fórumbejegyzés:
 
“Az oldschool (szerepjatek-szemlelet) kifejezes tartalmi megfogalmazasa erosen problematikus. Jelentoseget en leginkabb a mi – masok megkulonboztetesben es identitaskialakitasban latom. Peldaul egymassal parhuzmosan nepszeru a most targyalt player skill alapu megoldas es a randomizacio hangsulyozasa is, melyek a latszat ellenere eppen, hogy komplementerei egymasnak.”
 
Az igazán modoros szerepjátékos csakis kizárólag az 1974-ben kiadott 1. kiadású D&D-vel játszik, kevésbé modorosabb esetben annak valamely mai klónjával játszik. Megvet minden 2000 utáni kiadást, plusz számára az első magyar kiadású, komoly, piacra dobott szerepjáték a
 
M.A.G.U.S. számára az ősgonosz. A legmodorosabb esetben csak női karaktereket indít és csak boszorkányokat amelyek gyönyörűek és veszettül intrikusak.
 
Terveket, ellenterveket, ellen antiterveket, ellen-ellen antiterveket és ellen-ellen anti-antiterveket dolgoz minden eshetőségre. Veszettül paranoid.
 
Altípusok:
 
Vérpistike:
Táp!táp!táp! Hentelés a mindene, csakis azért él, hogy ellenfelek milliárdjait irtsa ki. Egyetlen életcélja, hogy kimaxolja karakterét és túlnőjön a világon, olyan szintre jutva, hogy fél kézzel összeroppantsa azt.
 
Az iggazzy szerepjátékos:
Választékos jellemábrázolással és párbeszédcentrikus stílussal játszik. Szabályokon felülemelkedve, csakis a stílus érdekli. szinte már művészi szintre emelkedve színészkedik. Ő az aki legjobban preferálja a szabályoknélküli játékot. Megvet minden CRPG-st akik PC-n nyomják a Diablo-t és társait. Karakterlapján gyakran szépen megrajzolva megtaláljuk a karakter képét, ami szinte minden esetben görög istenekre hasonlít, vagy manga stílusban tökéletes. Szinte sohasem realisztikus, átlagos kinézetű.
 
A szabálymángorló:
Az iggazy szerepjátékossal ellentétben csakis a szabályokban hisz és kocka erejében. Számára a szabálykönyv a szentírás. Mindent le akar képezni. Legfőképpen táblázatok segítségével. Ilyenek találnak ki véletlen széklet generáló táblázatokat és hasonló szörnyűségeket.
 
Pl.: Dobj hatoldalu kockával.
Eredmény:
1: Fos
2: Szar
3: Zöldes fos
4: Sárgás fos
5: Szaros fos
6: Fosscsi, szarcsi
 
Az agresszív:
Mindig neki van igaza, másodlagos személyisége öblös. Általában ő a vezéregyéniség. A vérpistikét leszámítva neki van mindig a legtáposabb karaktere.
 
A rejtvénykedvelő:
Leginkább a nyomozós/rejtélymegoldós történeteket szereti. Igaz kis Sherlock.
 
A sodródó:
Nem igazán érdekli a téma, általában pár játék után kiesik a csapatból. Addig jókat hallgat és ha felkérik dob a kockával, de persze fogalma sincs az egészről.
 
A kiégett:
Általában ezer éve nyomja a témát. Minimum fejlesztett már szabályrendszert, vagy újságíró/regényíró, vagy csak szimplán  ősjátékos. Ez a típus már ott volt a kezdeteknél. Túl van mindenen. Világok tucatjait hódította meg virtuálisan már. Már csak alkalmanként játszik akkor is csak valamilyen spéci horrorral vagy valamilyen hasonló elborult témával ahol kiélheti perverzióit. Esetleg valamilyen házi készítésű free rpg ami mindenképpen a 1. kiadású DnD-re hajaz.
 
Live! szerepjátékos:
Lásd Role Models c. film Stiffler főszereplésével. Ők nem elégednek meg a párbeszédes, kockadobálós formával. Sajátkészítésű jelmezekben rohangálnak az erdőben (rosszabb esetben a városban) és fakardokkal csépelik egymást.
 
A nosztalgikus veterán:
Családi okok miatt (feleség,gyerek) már nem játszik, de örömmel osztja meg fiatalabb társaival a régmúlt eseményeit a fórumokon. És adott esetben kiosztja őket, ha táp-vérpistikékkel találkozik. Alig várja, hogy gyermeke felnőjön és megossza kedvenc hobbiját vele is.
 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://roleplay.blog.hu/2010/01/19/modoros_szerepjatekos]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához