LFG.HU

taverna
trollslayer
ismertetőCimkek

/Retro rovat/
 
Akárcsak Niven műveinek jó része, a Gyűrűvilág is a többekkel párhuzamosan színesített Ismert Űr univerzumán játszódik. Maga a Gyűrűvilág is több részes, ezek közül magyarul csak az 1970-ben íródott alapmű jelent meg a Valhalla gondozásában, 1995-ben.
A Hugo és Nebula díjakkal jutalmazott regény klasszikus sci-fi. Vannak benne agresszív és kevésbé agresszív űrlények, bolygóközi utazások, fénysebességnél gyorsabb űrhajók és minden egyéb kellék, amit a műfaj megkíván.
Maga a sztori talán nem annyira pergő, mint amit a 21. század akciódömpingjében megszokhattunk, és a leírások lírai szépségében sem gyönyörködhetünk, a rengeteg sziporkázó ötlet és a színes, érdekes univerzum azonban kárpótol a más téren felmutatott hiányosságokért.
 
A történet kezdetén a 200 éves Louis Wu azon mesterkedik, hogy bicentenáriumi születésnapját 25 órássá tegye, transzferfülkékkel utazva körbe a Földet, mindig az éjfél-vonal előtt maradva. Egy ugrás után azonban Sevilla helyett egy szállodai szobában találja magát. Csodálkozása már csak azért is érthető, mert a szobában egy kétfejű lény, egy “bábos” várja – egy olyan teremtmény, amilyet több emberöltő óta nem látott senki emberfia.
Az érzéki hangú bábos azt kéri tőle, hogy kövesse őt egy űrbéli expedícióra. A küldetést szervező bábos, fajának egyik legkevésbé rettegő tagja, Nessus, és a maga kétszáz évével bizonyítottan túlélő típusba sorolható Louis Wu mellé afféle testőrként begyűjtenek még egy kzint, mégpedig ennek a tagbaszakadt, macskaféle ragadozó fajnak talán az egyik legbékésebb példányát, Állatokhoz-Beszélőt, valamint Teela Brownt, akinek a feladata kimerül abban, hogy szerencsét hozzon a társaságra. Teela ugyanis a legszerencsésebb emberek egyike, akinek felmenői többedíziglen  annak köszönhetik világra jöttüket, hogy a szüleik a Születésjogi Lottón elnyerték a szaporodás jogát.  A bábos reményei szerint a lány szerencséje az egész expedíciót átfogja majd.
A regény ennek az expedíciónak a története.
 
A négy főhős felkerekedik, s először eljut a bábosok bolygóihoz, melyeket a bábosok a “közelgő” (húszezer év múlva esedékes) galaktikus magrobbanástól való félelmükben vontatnak el eredeti helyükről, majd továbbindulnak az ismeretlenbe – egész pontosan a bábosok által nemrég felfedezett, és félve tisztelt Gyűrűvilág felé.
Ez a világ egy csillag köré épített, teljesen lakhatóvá tett hatalmas gyűrű, melynek felületén akkora óceánok vannak, amelyekbe a Föld zokszó nélkül beleférne. Hőseink eljutnak az elképzelhetetlen méretekkel bíró gyűrűre, ahol a lebegő (és lezuhant) épületek között legnagyobb megdöbbenésükre ismerős életformát találnak: embereket…
Miközben a négy utazó bepillantást nyer az irdatlan méretű mesterséges világ titkaiba, róluk is kiderül ez-az.
 
Bár a szerző igyekszik a külső világ mellett a szereplőit is bemutatni, sokkal inkább elemében van, amikor egy-egy, a világot jellemző képtelen ötlettel kell előállnia, mint amikor hitelessé, élővé kell tennie hőseit. Még a szereplők közötti interakciók is akkor a legérdekesebbek, amikor az egész univerzumra hatással bíró jelenség húzódik meg a háttérben.
Van olyan pillanat, amikor a csapat szétesik, ám hőseink reakciójánál sokkal lebilincselőbb, hogy miért: kiderül, hogy a bábosok, Nessus vezetésével, miként irányították a bolygóközi politikát, valamint az emberek és a kzinek szaporodását; és sok-sok helytelen értelmezési kísérletet követően Teela szerencséjének működési mechanizmusára is fény derül.
 
A könyvet olvasva nem mindig volt tiszta, ki mit és miért mond és tesz – ez azonban talán betudható a körülményeknek, amelyek között olvastam. Még ha Niven nem is a plasztikusan elénk vetített, ugyanakkor szócsépléstől mentes dialógusok mestere… És az is tény, hogy a párbeszédeknél néhány feleslegesen kitett sortörés zavaróan hatott annak értelmezésében, most épp ki is beszél, főleg, ha az illető szereplő sem volt feltüntetve…
 
A burjánzó elgépelések mindig is a régi Valhalla kiadványok egyik rákfenéjének számítottak. Szerencsére elmondható, hogy bár jócskán akadnak szedési hibák, ebben a regényben nem különösebben zavaróak.
 
Amíg azonban nem dönt úgy valamelyik honi kiadó, hogy újra kiadja a kötetet, esetleg a folytatásokkal együtt, addig ezzel kell megbékélni. Akinek sikerült felkeltenem az érdeklődését, könyvtárakban, antikváriumokban vagy webes könyvesboltokban juthat hozzá a kötethez.
 
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához