LFG.HU

way
RPGCimkek
készítette: Jason Morningstar, fordította: way
 
A DUNGEON SQUAD! egy kifejezetten fiatal játékosoknak tervezett szerepjáték: rövid betanulás után tömény akció és hosszas szórakozás. Sokszor kell a kockákkal dobni, némi fosztogatással, bevásárlással és számolgatással fűszerezve. Egy karakter elkészítése nagyjából fél percet vesz igénybe.
 
MIRE LESZ SZÜKSÉGETEK?
Minden játékosnak szüksége lesz egy ceruzára, papírra, és egy készletnyi sokoldalú dobókockára: D4-től D12-ig legalább egy-egy. Inni- és rágcsálnivaló is hasznos.
 
A KARAKTER ELKÉSZÍTÉSE
Minden karakternek egy D4, egy D8 és egy D12 áll rendelkezésére, hogy meghatározza a képességeit : Harcos, Varázsló és Felfedező.
(Például én egy varázsló-tolvaj karaktert szeretnénk készíteni, úgyhogy a választásom: Varázsló D12, Felfedező D8, Harcos D4. Reméljük, hogy valaki majd vigyáz rám a csatákban!)
Minden karakternek van egy D6 és egy D10 kockája, amit valamilyen cucchoz rendelhet: fegyverhez, páncélhoz vagy egy varázslathoz.
(Például én a varázsló-tolvajomnak a VAKÍTÁS varázslathoz társítom a D10-et és a VILLÁMCSPÁS varázslathoz a D6-ot.)
Mindenkinek van 15 Életerő Pontja (ÉP). A kaland során bármilyen sérülés ezt csökkenti.
 
KOCKADOBÁSOK
Minden karakter tud harcolni, varázsolni és lopakodni és, de más-más szinten. A feladat nehézségét egy célszám jelöli, általában 2,4 vagy 6. Hősies tettekhez tartozhat magasabb szám is.
A Harcos kockáddal dobj, ha meg akarsz ütni valakit! Legalább 2-t kell dobnod, hogy egy gyenge ellenfelet eltalálj, 4-et vagy jobbat egy átlagos ellenséghez, és 6-ot vagy jobbat az igazán veszélyes szörnyekhez. Ha a Harcos kockád csak egy D4, akkor egy könnyebb csata is súlyos kihívást fog jelenteni.
A Varázsló kockáddal dobj, ha varázsolni akarsz! Legalább 6-ot kell dobnod, illetve elég 2-t, ha nem vagy veszélyes helyzetben. Például jó ötlet a Gyógyítás varázslatot választani, és a D4-et Varázsló kockádnak: így a csaták közötti pihenőidőben tudod gyógyítani magadat vagy a társaidat.
A Felfedező kockáddal dobj, ha lopakodni vagy tolvajkodni akarsz! Csendes lopakodáshoz legalább 2-t, egy magas fal megmászásához vagy egy zár kinyitásához legalább 4-et, egy csapda hatástalanításához vagy egy szakadék átugrásához legalább 6-ot kell, hogy dobj.
 
NAGYBETŰS CUCCOK
Egy kard akkorát sebez, amekkora kockát rendelsz hozzá: D6 vagy D10. Egy “kard” persze lehet csatabárd vagy bármilyen más fegyver is. A kalandozások alatt találhatsz más fegyvereket is, amikhez egy D8 vagy akár egy D12 van rendelve!
Egy íjjal távolról is megsebezheted ellenfeleidet annyira, amekkora kockát rendelsz hozzá, de ezek a fegyverek csak ritkábban találnak. Amennyiben páratlan számot dobtál a Harcos kockáddal, az nem számít találatnak! Egy “íj” is lehet számszeríj, dobótőr vagy hasonló fegyver is.
Egy páncél csökkentheti a sebesülésed mértékét, ha mégis eltalálnak. Például ha 7 Életerő pontot veszítenél, dobhatsz a páncél kockájával, és levonhatod az eredményt a sebzésből, ezzel akár nullára csökkentve az Életerő Pont levonást. Egy D10 páncél nagyon sokat ér! A fegyverekhez hasonlóan a kalandok alatt találhatsz majd másfajta páncélokat is.
Vannak olyan – igen drága – cuccok, amelyek segítenek valamilyen feladat végrehajtásában, megnövelik valamelyik kockádat: például a D4 Felfedező kockád D6-ra növekszik, ha Elf Csizmában lopakodsz.
Összesen négy olyan Cuccod lehet, amihez kocka van rendelve. A kezdeti két cuccod is, vagy ha találsz egy jó kis cuccot, amihez kocka tartozik (például egy olyan tekercset, amin egy D6 Tűzgolyó varázslat van), az is nagybetűs Cuccnak számít. Ha találtál vagy vettél egy újat, és több van, mint négy, akkor el kell döntened, hogy melyeket viszed magaddal!
 
EGYÉB FELSZERELÉS
Ha nincs is komolyabb fegyvered, azért még tudsz D4 sebzést okozni ököllel vagy egy tőrrel. Kötelet, csákányt, lapátot vagy hasonló felszerelési tárgyakat nyugodtan vásárolhatsz, ha van elég pénzed. Ezekből akármennyi nálad lehet.
 
MÁGIA
Hatféle varázslat van. Az egyik vagy mindkét Cucc kockádat hozzárendelheted egy-egy varázslathoz fegyver vagy páncél helyett. Legalább egy 6-ost kell dobnod a Varázsló kockáddal, hogy egy csatában sikerüljön a varázslatod. Nyugodt körülmények között elég egy 2-es vagy nagyobb dobott érték.
 
VARÁZSLATOK
A VAKÍTÁS varázslattal 2 dobott pontonként elvakíthatsz egy emberméretű ellenfelet. Nagyobb szörnyekhez 4 pont kell fejenként, a kicsikért elég 1 pont. Az áldozatok egy körig nem tudnak semmit csinálni. Ezt a varázslatot minden csatában alkalmazhatod egyszer.
A TŰZGOLYÓ a dobott érték háromszorosát sebzi, de csak egyszer használhatod egy kaland alatt! Dobj a kockával! A célpont körüli lények ennyi Életerő Pontot sebződnek, maga a célpont pedig háromszor ennyit.
A GYÓGYÍTÁS varázslattal bárkit meggyógyíthatsz, annyi Életerő Pontot kap vissza, amekkorát dobtál. Ezt a varázslatot csatánként csak egyszer, egy személyen használhatod.
A VILLÁMCSAPÁS varázslat sebzését úgy oszthatod el, és annyi célpont között, ahogy akarod. Akárhányszor varázsolhatsz VILLÁMCSAPÁS-t.
A SZERENCSE varázslat kockáját hozzáadhatod valaki dobásához, de csak mielőtt még dobott volna. Ha akarod, akkor csökkentheted is egy ellenfeled dobását a kapott értékkel. A varázslatot minden körben használhatod.
A VARÁZSPAJZS segítségével megvédheted egy bajtársadat (vagy akár magadat). A sérülések a pajzs dobott értékét csökkentik, amíg az el nem fogy. Ezt a varázslatot csatánként egyszer használhatod.
 
KINCSEK ÉS FEJLŐDÉS
A kazamatákban mindenféle kincsekre bukkanhattok: varázskardokra (növelik a Harcos kockát), varázspálcákra (növelik a Varázsló kockát), Elf Csizmára (növeli a Felfedező kockát, ha lopakodsz) vagy varázsitalokra (egyszer használatos varázslatokkal). Sőt akár aranypénzt is találhattok, amiből jobb felszerelést vásárolhattok a kaland végén! Az összegyűjtött aranyakat arra is használhatod, hogy fejlődj: 100 aranyat elköltve megnövelheted az egyik Kockádat eggyel nagyobbra (például egy D8-at D10-re), egészen D12-ig. 20 aranyért pedig egy plusz Életerő Pontot kaphatsz.
 
SZÖRNYEK
Egy szörnynek legalább 4-et kell dobnia, hogy eltaláljon egy karaktert.
 
CSÚSZÓMÁSZÓ
D4-gyel támadnak, a dobás nélkül sebezhettek rajtuk, de tömegesen szoktak felbukkanni.
Patkányok vagy pókok: harapás 1 pont sebzés, 1 ÉP
Óriás vámpírdenevér: harapás 2 pont sebzés, 2 ÉP
Bűzlő takonypenész: korrodálja a vasat, a kardokat és páncélokat tönkreteszi, 25 ÉP
Mágikus szivacs penész: A varázslatok gyógyítják, 25 ÉP
 
GYENGE
D6-tal támadnak, legalább 2-t kell dobni, hogy eltaláljátok őket, csoportosan kóborolnak.
Óriáspatkány: harapás D4, 4 ÉP
Farkas: harapás D6, 6 ÉP
Goblin vagy útonálló: fejsze D8, 8 ÉP
 
ÁTLAGOS
D8-cal támadnak, legalább 4-et kell dobni hogy eltaláljátok őket.
Ork vagy katona: kard D6, pajzs D6, 10 ÉP
Csontvázharcos: balta D8, 4 ÉP
Óriáspók: harapás D4,méreg D4 minden körben 4 körig, 12 ÉP
 
ERŐS
D10-zel támadnak, legalább 6-os dobás kell, hogy eltaláljátok.
Óriás: bunkósbot D10, 20 ÉP
Troll: ököl D10, vastag bőr D10, 12 ÉP
Sárkányfióka: karmok D6, harapás D8, tűzokádás D12, pikkelyek D6, 40 ÉP
 
FUTÁS!
D12-vel támadnak, legalább 8-at kell dobnotok a találathoz.
Sárkány: karmok D10, tűzokádás D12, pikkelyek D10, 60 ÉP
 
FELSZERELÉS
 
1 arany
gyertya
hálózsák
vizestömlő
síp
fáklya
zsák
 
5 arany
heti élelem
vízálló doboz
három méteres rúd
tűzgyújtó készlet
hátizsák
ásó (ásáshoz +1 kockaméret)
kötszer (D4 gyógyítás egyszer)
 
10 arany
kalandor-felszerelés (hátizsák, tűzgyújtó, hálózsák, tömlő, zsákok)
lámpás
helyi térkép
kötél
mászókampó (+1 kockaméret mászáshoz, kötéllel)
kalapács és szögek
papír, tinta és toll
hangszer
gyógykenőcs (D6 gyógyítás egyszer)
 
20 arany
+1 Életerő pont
négyszemélyes sátor
elegáns ruha
macska, vadászgörény vagy sólyom
Rejtőzködő Köpeny (+1 kockaméret)
Mászókesztyű (+1 kockaméret)
Elf Csizma (+1 kockaméret lopakodáshoz)
Gyógyital (D12 gyógyítás egyszer)
 
50 arany
medvecsapda
távcső
álkulcsok (+1 kockaméret)
varázstekercs (egyszer használható varázslat)
 
100 arany
+1 kockaméret a Harcos, Varázsló vagy Felfedező kockához
őrkutya (D8 támadás, harapás D6, 6 ÉP, hűséges)
varázskard (+1 kockaméret harcban)
varázspálca (+1 kockaméret varázsláshoz)
harci paripa (D6 taposás, 12 ÉP)

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.1km1kt.net/rpg/dungeon-squad]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához