LFG.HU

Bby
RPGCimkek

GPS ügyben nagyfokú információhiány meg téves mindenféle látott itt napvilágot a listán. Nagyon röviden megpróbálok némi infót kiadni meg elhessenteni néhány tévhitet.
A GPS tényleg amerikai fejlesztés. Global Positioning Satelite System (szóval inkább GPSS) Azaz helyi műholdas navigációs rendszer. A háromszögeléses helymeghatározás elvén alapul. Két részből áll.
1. a Műholdak, mint háromszögelési pontok.
2. A vevőkészülék.
Különböző verziók léteznek, pontosság és pénztárca függően. Figyelem az eszköz magasságot is mér! Vannak kézi, autóba, hajóba repülőbe szerelhető verziók. A drágábbakhoz térképkártyát (várostérkép, hajózási, légi térképek) lehet kapni. Ezek köré folyamatosan bővül.
Alapvetően két rendszer létezik. A katonai és a polgári. A katonai a pontosabb (.5m alatti pontossággal). Ehhez berendezéseket nem lehet kapni. A különbség: pontosság, más frekvenciát használ, és más műholdakat is…(egészen pontosan vannak átfedések…Ja és a válaszideje a polgári változatot (elvileg) alkalmatlanná teszi katonai célú felhasználásra.)
A polgári verzióról írok egy példány bemutatásával bővebben.
A kicsi tájfutó verzió (ez az egyik amivel ügyködtem) úgy 25-50k HUF. Kb akkora mint egy régebbi bunkofon. Van neki LCD kijelzője. Meg egy jó vaskos, táblázatos használati útmutatója. Bekapcsolás meg demok után érdemes megadni neki a körülbelüli becsült pozíciót. Meg az időt. Ha nem adunk meg semmit akkor tovább tart az inicializálás (5-30 perc) Ezek után pontosan megtudjuk a helyünket a Földön. (Már ha nincsen leárnyékolva.) 1-5 műholdat kell látnia a pontos helymeghatározáshoz. Magas hegyek, épületek, stb. leárnyékolhatják. A külső antennák csatlakoztatása növeli az érzékenységet.
Eddig csak egy jó iránytű. Ami praktikussá teszi, az az, hogy bekapcsolásától kezdődően nyomonkövethető vele a megtett út, tájékozódási pontok vehetők fel. Ezek után könnyen vissza lehet találni a kiinduló pontra. Vagy ha a túravezető előre bejárja a terepet, akkor ez alapján könnyen kerülők nélkül viheti a csoportját át a túrán.
A térképkártya a beépített modellekben használható. Itt a térkép alapján és a kezdőpont megadásával korrigálja a helyzetet, és navigálni lehet vele pl. a városban. (a térképen rajta vannak a kresztáblák, stb.) Az okosabbak összeköthetők a helyi (sajna ez helyenként eltérő) rádióadókon sugárzott úteseményekkel így ha megadjuk az úti célt, akkor a jelenlegi közlekedési és útviszonyoknak megfelelő útvonalat keres a computer… Hát dióhéjban ennyi.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.