LFG.HU

galu22
ismertetőCimkek

Ez egy fura könyv. Azt mondják az egyik legjobb háborús könyv amit valaha írtak, de én másképp látom picit.
Nyilván fontos a hadszíntér, ugyanis a főszereplők egytől-egyik egy csendes óceáni sziget megszállásában résztvevő katonák. Aki azonban Leon Urishoz vagy Sven Hasselhez hasonló Rejtői figurákat, mulatságos epizódokat és darálást vár, az csalódni fog valószinűleg. Biztosra nem mondanám, ugyanis én azt vártam, de mikor rájöttem hogy ez nem ‘olyan’ könyv, kellemes meglepetés ért.

A hadművelet, harc része a könyvnek elég megdöbbentő. Én legalábbis géppuskaropogáshoz, robbanásokhoz, ordibáló őrmesterekhez, rohamokhoz és súlyos sebesülésekhez vagyok szokva, ha háborús könyvre vagy filmre gondolok. Ehhez képest itt a legnagyobb ellenállást a természet fejti ki. Ömlik az eső folyamatosan, a páratartalom magas, 40 fok árnyékban, mindenféle menetelés, cipekedés, útépítés (!) a mellig érő sűrű kunai-fűben, bokáig érő sárban, folyamatosan csapkodó indák és mindenféle férgek, csúszómászók közt. A tulajdonképpeni cselekmény számomra legemlékezetesebb részei azok, amikor a raj éjjel parancsot kap, hogy 5 páncéltörő ágyút vigyen ki a frontvonalba (dzsungelben, sárban, esőben), illetve mikor a mélységi felderítésből visszaküldenek 4 embert, hogy a sebesült társukat vigyék ki a hajókhoz. (90 kiló plusz felszerelés, melegben, rossz terepen, víz nélkül). Szinte átéli az ember milyen borzasztóan nehéz dolog, ellenség sehol, de a természet felveszi a harcot a katonákkal. Szembe csurgó veríték, szédülés, hányinger a sótablettától, izomláz, szemkápráztató napsütés egész nap, a sebesült pedig folyamatosan vízért könyörög, amit nem kaphat…

A könyv lényege mégsem ez. Kicsit olyan, mint a 22-es csapdája, hogy háborús regény is, de nem az a lényeg.

Az írót úgy érzem leginkább a fasiszta és demokratikus-liberális gondolkodás szembeállítása foglalkoztatta. Ennek két ‘színtere’ van. Az egyik az autoriter, cinikus, de cselekvőképes hadosztályparancsnok Cummings, valamint segédje, a Harvardon végzett, inkább elméleti mint gyakorlati, liberális gondokodású tisztiszolgája, Hearn közti kisded játékokban mutatkozik meg. A másik a ‘főszereplő’ felderítőszakaszon belül lévő ellentét a tekintélyelvű, ez emberekkel nem, csak a céllal törődő Croft, és az alapvetően minden kötöttséggel szemben ellenálló, kissé anarchista Red közötti ellentét.
A fő cselekmény során rengeteg kisebb-nagyobb konfliktus adódik a két pár között, amelyek nagyon jól vannak felvezetve és leírva.

További erénye a könyvnek, hogy a szakasz tagjai igazi egyéniségek. Itt nem az van, hogy van egy ‘vicces ír’, egy ‘hülyén beszélő indián rádiós’ meg egy ‘állandóan vedelni akaró texasi tahó’.
A csapat tulajdonképp az akkori, igazi USA tudattal még nem rendelkező társadalom jelképe. Van itt kis kaliberű fasiszta Boston munkásnegyedéből (Gallagher), zsidó boltos New Yorkból (Roth), hatlövetű texasi farmer (Croft), kisstílű chicago-i gengszter, mellesleg lengyel bevándorló (Polack), kisebbrendűségi komplexusos mexikói (JapBait), Montana szénbányáiból menekülő megkeseredett fickó (Red).

Minden ‘mellékszereplő’ kap egy külön fejezetet, ahol néhány oldalban felvázolják jellemüket, jellemük fejlődését, és hogy hogy kerültek a seregbe. Miután megismertük őket, pedig a háború olyan helyzetbe hozza őket, hogy kénytelenek megküzdeni saját magukkal.

Roth például lenézi a többieket, lévén hozzá képest – Hearn-t kivéve – műveletlen tahók, természetesen nem is szerez barátokat. Persze utána rossz szembesülni azzal, hogy ő a leghaszontalanabb baka a csapatban. Vagy Hearn, aki megveti Cummings tekintélyelvű és manipulatív vezetési módszereit, de mikor a felderítőkhöz vezénylik, arra eszmél, hogy ugyanazt teszi mint ‘tanítója’.

Aki szereti az olyan háborús könyveket, amik rendelkeznek egy úgymond második réteggel (22es csapdája, Nyugaton helyzet változatlan, stb.), és elsősorban nem a darálást várják a háborús regényektől, azoknak ajánlom, nagyon jó olvasmány!

 


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://forum.rpg.hu/index.php?showtopic=940]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához