LFG.HU

Érc
ismertetőCimkek
forrás: Inkvizitor.hu
 
A játék a Második Világháborút dolgozza fel, az európai és környéke hadszíntéren, a háború minden szakaszában, hat fő nemzettel, század alapú seregekkel. WYSIWYG (What You See Is What You Get, magyarul ALAK: Amit Látsz, Azt Kapod), I GO U GO (“Én jövök, Te jössz” avagy “váltottkörös” rendszer), 15mm-es (kb 1:100-as méretarány, repülők 1:144-esek) figurákkal.
 
Az alapkönyv
A keményfedeles 258 oldalas alapszabály-könyv már a második kiadásnál tart, ebben vannak:
- tiszta és érthető szabályok sok-sok diagrammal és ábrával
- egy bevezető útmutató a Flames of War játékba
- szabályok harckocsiknak, gyalogságnak, tüzérségnek, repülőknek, mesterlövészeknek, felderítésnek, éjszakai harcnak, erődítményeknek, utcai harcnak, stb…
- nemzeti karakterisztikák az amerikai, német, brit és szovjet seregeknek
- 10 harci misszió részletes harcmező leírással, felfejlődéssel és győzelmi feltételekkel
- egy útmutató, hogyan játsszunk híres történelmi csatákat- hadjárat szabályok és egy teljes Anzio hadjárat.
 
A seregek ennyiben nem merülnek ki, a főbb hadszíntereknek mindnek megvannak a saját kiadványaik, amikben háttértörténet, festés, modellezés, sereglisták vannak. Ezek folyamatosan bővülnek, sőt nagyon sok, rengeteg (de tényleg) ingyenesen letölthető nagyon igényes kinézetű sereglisták vannak a honlapjukon. Itt megjegyezném, hogy a honlapjuk nem egy online webshop, hanem egy folyamatosan frissülő játékosközpontú weblap, eszméletlen sok információval, konvertálással, festéssel, küldetéssel, mindennel mi egy vérbeli hobbista álma.
 
A nemzeteken belül is sokféle seregtípus van, pl.: gyalogsági, harckocsizó, felderítő, kommandós, nehéz-harckocsizó, partizán, ezeknek lehet épp besorozott (milícia), vagy elit (SS, gárda) megfelelője is, illetve az alapseregek hozhatnak más listákból támogatást, így vannak olyan nemzetek pl.: a szovjetek, hogy a lehetőségek száma nem végtelen, de majdnem.
 
Fő hadszínterek:
- Afrika és a Mediterrán (Afrika M)
- Keleti Front (pl.: Ostfront M, Hammer and Sickle L)
- Normandia (pl.: Cobra L, Villers Bocage L, D-Day L)
- Szicília és Olaszország (pl.: Fortress Europe L)
 
Időszakok és jelöléseik:
- E – Early: korai időszak 1939-1941-ig
- M – Mid: középidőszak, a háború dereka 1942-1943-ig
- L – Late: kései, a háború utolsó szakasza 1944-1945-ig
 Ezekhez az időszakokhoz külön listák vannak, nem szabad őket keverni, mert más a pontértékük is az egységeknek, ugye egy T-34/76-os sokkal többet ért 1942-ben, mint 1945-ben. Vannak külön figurák is, mert az egyenruha és a felszerelés is változott, illetve a színek is.
 
A szabályrendszer (főleg a dobálgatások, sebzések, veszteségek) elnagyoltnak tűnhet a szakaszalapú 1:72-es, 28mm-es testvérekhez képest, de ekkora ütközetekben muszáj valahonnan kurtítani, hogy ne tartson 2 napig egy közepes méretű összecsapás. De a passzív szabályok jól kidolgozottak, sok mindenre figyeltek, pl.: az aknavető és a tüzérségi ágyú milyen messziről tud átlőni mondjuk egy ház fölött, harckocsi fegyvereit tényleg úgy érdemes megválasztani különféle célok ellen, ahogy a való életben, nem mindenre a harckocsilöveggel kell lőni.
 
A makettek a következőképpen néznek ki: csoportosítva vannak nagyobb alakú talpakra amikre figurák egy csoportját helyezzük fel, nagyon szép “minidiorámákat” készítve el, élethű, dinamikus mozgással. Pl. egy fél raj, egy páncéltörő ágyú személyzettel, egy 3 fős parancsnoki szekció alkot egy talpnyi figurát, ők együtt tevékenykednek, nem külön, hanem egyszerre lőnek, egy értékkel, és egyszerre távolítjuk el őket veszteségként. Csúnya hasonlattal tulajdonképpen olyan, mintha egyetlen figura lenne az az egy talpnyi csapat.
Készülhetnek fehérfémből, vagy műgyantából, újabban műanyag kereteket is forgalomba hoznak.
 
A seregeknek kettő fő jellemzőjük van az egyik a Skill (kiképzés) mely a katonák felkészültségét, kiképzését hivatott megjeleníteni, a másik a Motivation (motiváció) ami azt mutatja, milyen elszántsággal, lelkesedéssel harcolnak. Érdekesség, hogy a rendszer fő alappillére az, hogy a Skill határozza meg, hogy milyen eséllyel találják el őket, nem pedig, hogy ők milyen jól lőnek. Pl.: a szovjeteket a háború kezdeti és középidőszakában nagyon könnyű volt eltalálni, mert nem kaptak rendes kiképzést, nem tudták használni a terepet megfelelően, ezért 2+ -ra (hatoldalú rendszer) eltalálja az ellenfél az egységeiket, viszont nagyon nehezen hátrálnak meg, mert mögöttük áll a komisszár a politikai géppuskás csapattal.
Jöhet a kérdés, hogy akkor hogyan válasszunk kezdőként sereget…
Három alaptípus van, ez a legtöbb nemzetnél megtalálható: gyalogsági, harckocsizó, motorizált gyalogság.
A szerzők ajánlása, hogy előbb ezt válasszuk ki majd csak ezután a nemzetet.
    1 – A gyalogsági seregekkel picit hosszabb a tanulási idő, általában védekező seregtípus, kifullasztja az ellenség támadását, majd az erősítéssel ellentámadást hajt végre. Általában létszámfölényben van, lassú mozgású és a vétett hibákkal szemben megbocsájtó.
    2 – A harckocsizó század gyors, mindig támadó, agresszív és nagyon törékeny típus, mindig túlerővel (létszámban) kell szembenézniük. Kis hibát is megbosszul.
    3 – A motorizált gyalogság ötvözi az előző kettő előnyeit és hátrányait is, mobil és kiszámíthatatlan típus, ha kell gyorsan támad, ha kell beásva védekezik, de a szállítójárművek pontot emésztenek fel.
Ha ez megvan, kiválaszthatjuk a hadszínteret és a nemzetet, ezt én javaslom, hogy háttértörténet, hangulat alapján tegyétek!
 
Nézzük, hogyan is épül fel maga a szabályrendszer!
A játékosok felváltva jönnek egymás után, a körükben négy fázis követi egymást:
Kezdés: erőid újraszervezése, utánpótlás, légicsapás behívása és rajtaütések intézése.
Mozgás: csapataid pozícióba való manőverezése.
Lövés: ellenség távolról való lövése.
Közelharc: az ellenség ember-ember elleni támadása.
 
Kör kezdete
Itt jönnek a legelső, kötelező ellenőrződobások, mint pl. motivációs teszt, hogy sikerül-e visszamászni egy harcjárműbe az azt elhagyó személyzetnek, vagy össze tudják-e szedni magukat a tűz alá vett gyalogosok és folytatni a harcot, vagy elfutnak, mentve az irhájukat, vagy a kiképzés teszt, hogy sikerül-e kiszabadítani egy elakadt lánctalpast.
 
Mozgás
Minden talpra szerelt egységnek, és járműnek meg van adva a mozgásértéke, maximum ekkora távot képes megtenni. Ezt befolyásolja a terep. Sokszor jó ötlet, ha nem mozgatod az egységeket, pl. lövés szempontjából. Állva többet, vagy pontosabban tudsz lőni.
 
Lövés
Miután mozgattad egységeidet, itt az ideje, hogy lőj velük! Azt, hogy mikor találod el az ellenségedet, az ő kiképzés értéke határozza meg
- Conscript (besorozott) mint a szovjetek 2+ -ra találod el
- Trained (képzett) mint az amerikai csapatok vagy a brit harckocsik 3+ -ra
- Veteran (veterán) mint pl. a brit gyalogság, német csapatok, 4+ kell a találathoz.
 
Eltaláltak uram!
Ha egy csoportot vagy járművet eltaláltak dobni kell neki egy mentődobást, hogy megmenekült-e. Gyalogságnak 3+, puha járműveknek, ágyúknak 5+. Harckocsiknak és egyéb páncélozott járműveknek dobni kell egy kockával, hozzáadni a páncélértéket és megnézni nagyobb-e mint a rálövő AT (Antitank: páncéltörés) értéke. Ha nagyobb, akkor megmenekült, ha egyenlő, megvan rá az esély, hogy a személyzet elhagyja a járművet, ha kisebb, akkor esélyes, hogy felrobban.
Dolgok felrobbantása:
Minden fegyvernek van egy FP (Firepower tűzerő) értéke, ha ezt megdobja a játékos, sikerült felrobbantania, megsemmisítenie a célpontot.
 
Közelharc
A közelharc a nagyon közeli tűzharcot és az ember-ember elleni küzdelmet is jelenti, mikor már elég közel vagy az ellenséghez.
Három részből áll a dolog:
- rohamozás, védőtűz bekapása
- kiképzés (Skill) teszt dobása, hogy leverd az ellenfeleded
- Motivációs teszt dobása az ellenfél részéről, hogy vissza tud-e támadni.
 
Kiképzés tesztek
- Conscript (besorozott) mint a szovjetek 5+ -ra
- Trained (képzett) mint az amerikai csapatok vagy a brit harckocsik 4+ -ra
- Veteran (veterán) mint pl. a brit gyalogság, német csapatok, 3+ kell a sikerhez.
 
Motivációs tesztek
- Reluctant (kelletlen) mint a nem lelkes olasz Fusilieri-k 5+
- Confident (magabiztos) amerikai, brit, német csapatok 4+
- Fearless (rettenthetetlen) szovjet csapatok 3+
 
Földhöz szögezés
Ha egy szakasz több mint öt találatot szenvedett el a lövés fázisban, akkor földhöz szögezett lesz. Nem nyomulhat közelebb ellenséges egységhez a gyalogság, de távolabb mozoghat. ROF (Rate of Fire: tűzgyorsasága) lecsökken 1-re, és nem rohamozhat.
 
Vészkiszállás (Bailed Out)
Ha egy jármű legénysége kiszállt, a jármű nem tud mozogni, lőni vagy rohamozni.
Saját körük elején Motivációs teszttel visszaszállhatnak a járműbe.
 
Seregek felépítése:
Egy kis kezdősereg 600 pont, itt csak egy századparancsnokság és egy harcoló szakasz kell (Combat Platoon), a többi opcionális. Ez egy tipikus kis összecsapás, ebédidőben lejátszható.
 
Pl.:
HQ: egy gyalogsági századparancsnoki szekció,
CP (harcoló szakasz): 1 gyalogszakasz
SP (támogató szakasz): 3db Sherman
Egy 1500 pontos Panzerkompanie a következőképp alakulhat:
Company HQ
2 Panzer IV H @ 190 p
Combat Platoons
Első Panzer szakasz 
4 Panzer IV H = 380 p
Második Panzer szakasz
3 Panzer IV H = 285 p
Harmadik Panzer szakasz
3 Panther A = 560 p
Ez 1415 pont, szóval még elkölthető 85 pont támogatásra, ez legyen mondjuk
Panzer Anti-aircraft Platoon 
2 Flakpanzer 38 (t) = 80 p
Famo a Company HQ-hoz = 5 p
Ez épp 1500 pont
 
Weblap
A játék weboldalán rengeteg hasznos dolog olvasható.
- Battlegroups; játékosok seregei összeállítva
- Briefings; eligazítás: hírszerzések különböző seregekről, letölthető verziók is
- Gaming; játék: taktikák, szerzői megjegyzések, szabályletöltések, stb…
- History; történelem: rövid leírások hadjáratokról, csatákról, különböző nemzetekre és egységekre összpontosítva
- Modelling; modellezés, festés, összeállítás, konvertálás, stb…
- Battle Reports; haditudósítás: csataleírások, megnézhetjük, hogy különböző játékosok, különböző helyzetetkben, milyen különféle taktikákat alkalmaznak
- Missions; missziók: próbálj ki történelmi összecsapásokat, új küldetéseket, és “mi lett volna ha” helyzeteket
- Spotlight; fókuszban: új kiadványok, figurák, járművek, stb. kifestve, több oldalról fényképezve, leírással
 

Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://inkvizitor.hu/index.php/cikk/mutat/flames_of_war_ismertet/]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.