LFG.HU

antiserver
ismertetőCimkek
Először is köszöntök mindenkit az RPG.HU Társasjáték rovatának első bejegyzése alkalmából. Ebben a rovatban időről-időre találkozhattok majd számos táblás, illetve kártyás társasjátékkal, megnézhetitek mi az adott játékok lényege, hogyan kell azokat játszani. Bemutatóim reményeim szerint segítséget fognak nyújtani abban, hogy mindenki eldöntse, számára, illetve baráti köre számára melyik a legideálisabb játék, az, amelyikkel akár hónapokat is eljátszhatnak anélkül, hogy ráunnának.
Minden egyes bejegyzéshez szívesen várok észrevételeket, kommenteket, kifogásokat, vagy csak egyszerűen az adott társasról kialakult véleményeket.
 
 
Az első játék, amely bemutatásra kerül, a Lifeboat nevű kártyás játék, illetve annak kiegészítője, a Cannibalism. Elöljáróban először is el kell mondanom, hogy a Lifeboat Magyarországon – számomra érthetetlen módon – gyakorlatilag beszerezhetetlen, szerencsés esetben Vaterán vagy TeszVeszen el lehet csípni belőlük 1-1 példányt. A nálam található darab is az Egyesült Államokból való.
 
Mindezek után ejtsünk a játékról pár szót. A sztori elég egyszerű. Egy hajótörést követően a pár túlélő (4-6, illetve a kiegészítőnek köszönhetően már 4-7, a játékosok számától függően) egy mentőcsónakba zsúfolódva próbál kievezni a partra. Lényegében ennyi. Körülöttük a vízben úszkálnak a hajóroncsból származó rakományok, amelyekből minden kör elején kihalásznak néhányat, és elosztják maguk között. Értelem szerűen az események miatt már mindenki frusztrált, ideges, és az egyes karakterek közti ellentétek hajtják végülis előre az egész játékot.
 
Néhány szubjektív megjegyzést tennék még, mielőtt megnézitek a videókat. A játék véleményem szerint rendkívül jól ötvözi a humoros, és a kemény taktikai elemeket. A szerencsének viszonylag kis szerepe van, ennek következtében a játékos úgy érzi, a saját karakterének a sorsát viszonylag kézben tudja tartani. Egy kritikát azonban kénytelen vagyok megfogalmazni. Néhány végigjátszás után kiderül, hogy a játék egyik gyengepontja az a cselekvési lehetőség, hogy a karakter az adott körben nem csinál semmit. Ez azért jelent problémát, mert a többi cselekvésnek olyan drasztikus hatásai lehetnek, amely nem egyszer elriasztja a partyt attól, hogy később bármi hasonlót tegyenek. Ennek következtében – nálunk legalábbis – nem egy kör ment le úgy, hogy kvázi nem történt semmi, mert minden játékos inkább a biztonságra játszott. Alapjában véve nem lenne probléma ezzel a “cselekvési lehetőséggel”, ám bőven elfért volna rá olyasmi korlátozás, mint például: egy játékos kettő (vagy három – részletkérdés) egymást követő körben nem választhatja a “do nothing” opciót, vagy valami hasonló.
 
Ezt leszámítva azonban úgy vélem egy korrekt, szórakoztató, élvezetes játékkal találkozhatunk, melynek átlátásához reményeim szerint segítséget nyújt az alábbi 3 részes videóelemzés.
Kívánok mindenkinek jó szórakozást hozzá!

1.rész:

2. rész:

3. rész:


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához