LFG.HU

Merklin Tímea
szerepjátékrólCimkek
Szerepjátékokat játszanak a szombathelyi Legendák: Star Wars, Gyűrűk ura, MAGUS, Vampire a repertoárban
 
Ki ne szeretne győzedelmes vitéz, rendkívüli erőkkel jól bánó mágus, ügyes és gyors tünde vagy más mesehős lenni alkalmanként? A szerepjátékokról Déri Norbert kalandmester, a Legendák Szombathelyi Ifjúsági Egyesület elnöke mesél.
 
Stílusosan az Agora-Savaria Filmszínházban találkozunk, a Cinema Caféban, ahol a fantasy világát idézzük a szerepjátékokról beszélgetve. Déri Norbert kalandmester huszonnyolcféle szerepjátékot ismer, 4-5 félét mesél.
 
- Sokféle játékrendszert játszunk – például a Star Wars, a Gyűrűk ura, a MAGUS, a Vampire más-más játékrendszerek -, főleg középkori tematikát, fűszerezve egy kis varázslattal. Mindenki hős a maga karakterében, de a csapatmunka az, ami előrevisz – mondja a mester, aki ha játszik, jedi lovag vagy mágus szeret lenni. 37 éves, egy biztosító- társaságnál üzleti vezető. – A munkámba nem viszem be a mesét, viszont a mindennapjaimban ott vannak azok a tapasztalatok, amiket a játék során szereztem, a karaktereim által már megéltem. Sok tapasztalatot szereztem például helyzetfelismerésből, de a játék fejleszti az empatikus készséget is. Csak a való életben nem egy fogadóssal élem meg újra a szituációt, hanem mondjuk egy pincérrel, nem egy kancellárral vagy egy királyi írnokkal, hanem egy mai hivatalnokkal. A valóság is mese, csak itt saját magadat személyesíted meg. Mindenki főhős a való életben is, a saját életében. Érdekes, hogy ki mit játszik, miért választja az adott karaktert. Örök rejtély, hogy kik vagyunk valójában. Lényeges az önismeret, hogy az énkép miből áll. Ennek legalább három összetevője van: én mit gondolok, hogy mit gondolnak rólam, mások mit gondolnak rólam, és én mit gondolok saját magamról. A szerepjáték olyan élmény, mint beülni a moziba, és megnézni egy filmet. Csak itt lehetőség van arra, hogy megtedd, ha valamit másképp csinálnál, adott helyzetben máshogy döntenél. Például jön a sárkány, miért kéne feltétlenül legyőzni, mikor esetleg beszélgetni is lehet vele…
 
A teljes cikk:
 
 
 
beküldte: SirThomas
 
 

A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához