LFG.HU

Guildenstern
ismertetőCimkek
Ha valaki nem ismerné, a podcast praktikusan egy internetről letölthető mp3 rádióadás, amit akkor hallgat meg az ember, amikor akar. Például zene vagy rádió helyett az mp3 lejátszón vagy alkalmas telefonon. (A podcast kifejezés az iPod és a broadcasting szavakból áll össze.) Ez nagyon kedvez az olyan réteg műsoroknak, amik egy rádióban nem vonzanának elég hallgatót, de podcastként letölthetik és meghallgathatják az érdeklődők. Például a szerepjátékos adásoknak.
 
Az angol nyelvterületen nagyon népszerűek a szerepjátékos podcastok, sajátos kis szubkultúrát alkotnak. Rengeteg különféle műsor van, amik közül a legjobbak nagy rajongó táborral rendelkeznek. A sikerüket mutatja, hogy az ENnie Award-nál van külön podcast kategória. A szerepjátékos podcastok gyüjtőhelye az rpgpodcasts.com oldal. Itt folyamatosan nyomon lehet követni, hogy milyen új adásokat töltöttek fel az egyes műsorokhoz, de sajnos nem teljes a lista, van ami kimaradt.
 
A szerepjátékos podcastokat több típusba lehet sorolni. Vannak olyan podcastok, amik egy tágabb témakört átfogva mindenféle geek vagy játékos témát érintenek, közte az asztali szerepjátékot is. Ezeket sajnos nem igazán ismerem, ezért ilyet nem tudok ajánlani, de az rpgpodcast.com-on sok van belőlük, és a pulpgamer.com oldalon is több játékos podcast található. A kifejezetten szerepjátékos podcastok közt vannak, amik általánosan a szerepjátékról szólnak. Ezekben a szerepjátékos világ hírei, szerepjáték bemutatók és különféle mesélői és játékosi kérdések kerülnek elő. A kedvencem a Fear the Boot, ami egy nagyon régóta futó podcast (nemsokára jön a 200. rész), heti frissítéssel, és egy órás műsorokkal. Az én ízlésemnek megfelelő arányban keveredik benne a laza csevegés és a tartalmas beszélgetés, és az egy óra pont ideális hossz. Értelmesek a műsorvezetők, jó témákat vetnek fel, és különböző álláspontokból vitatkoznak. Hasonlóan jó az Out of Character, ahol szintén jók a műsorvezetők, és hasznos tippeket lehet hallani. Nagyon jól szerkesztett műsor az RPG Circus, ami két hetenként jelenik meg. Minden adást szerepjátékos hírekkel indítanak, aztán néhány témát járnak körül. Kevés mellébeszélés és idétlen vihogás. Szintén elég jó a Gamer’s Haven, ami nagyon gyakran frissül, és sok érdekes interjút adnak le, de sajnos technikailag nem a legjobb, gyakran nehezen érthető a szöveg, no és vannak benne reklámok. Belehallgattam még az All Games Considered (itt csajok is vannak), a Here Be Gamers (az ausztrál akcentus kedvelőinek), a Kicked in the Dicebags (jujj csúnyán beszélnek), a Happy Jacks RPG (hosszasan vihorásznak) és a Role Playing Public Radio (olyan semmilyen) podcastokba, de annak ellenére, hogy elég népszerűek, engem kevésbé fogtak meg.
 
A specializáltabb műsorok közül az RPG Countdown nagyon jó. Itt kéthetente összeállítanak egy tízes listát a legjobban fogyó kiadványokból, és mindegyiknél megszólaltatják a szerzőt vagy kiadót egy-egy kérdés erejéig. A top lista összeállítás módszerét nem teljesen értem, mert nem a D&D kiadványok vezetik (szerintem ezek fogyhatnak legjobban), de a lényeg, hogy gyors, pörgős és élvezetes a műsor. Természetesen vannak egy adott szerepjátékra koncentráló podcastok is. Sok D&D vagy d20 podcast van, és a White Wolf Blogcast a cég majdnem hivatalos podcastja. Mivel más rendszerben játszunk, ezeket igazából nem ismerem, de a független játékokkal foglalkozó The Voice of the Revolution egész jó (leszámítva a vicces kommunista körítést).
 
Kikacsintva a video felé Kurt Wiegel Game Geeks néven futó szerepjáték tesztjeit tudom még ajánlani a Youtubeon. Minden adásban egy-egy szerepjáték könyvet mutat be pár percben. Ez természetesen nem elég egy alapos tesztre, de arra pont jó, hogy felhívja valamire a figyelmet, ami érdekelhet.
 
Ha valakit érdekelnek a podcastok akár az interneten is meghallgathatja a műsorokat, de talán jobb letölteni és egy zene lejátszón az utazásokat feldobni velük. Szinkronizálásra használható az ITunes, de vannak más programok is. A podcastok végül is egyszerűen mp3 fileok RSS csatornába rendezve. Az én telefonom például jól kezeli a dolgot, és wifin tudok frissíteni.
 
A podcastok hallgatásának egy nagy hátránya van. Mind angol nyelven van, és elég jól szövegértés kell hozzá. De ha valaki valamennyire már tud angolul, annak jó fejlesztési gyakorlat is lehet a podcastok hallgatása.
 
Próbáltam sok mindent meghallgatni, de igazából a szerepjáték podcastok csak igen kis részére volt rálátásom. Ha valaki ismer még jó szerepjátékos podcastot, akkor írja meg.
 
 
Link gyűjtemény:
 
 
 
 
Out of Character: http://pulpgamer.com/
 
 
All Games Considered: http://www.agcpodcast.info/
 
Gamer’s Haven: http://www.therpghaven.com/podcast/
 
 
 
Role Playing Public Radio: http://slangdesign.com/rppr/
 
Happy Jacks RPG Podcast: http://www.happyjacks.org/
 
 
The Voice of the Revolution: https://www.thevoiceoftherevolution.com/
 
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához