LFG.HU

antiserver
ismertetőCimkek

Köszöntök mindenkit az RPG.HU társasjáték rovatának ötödik részében. A mai epizódban egy Magyarországon talán kevésbé ismert társasjátékot, a Bagdadi Tolvajt fogom bemutatni.
 
A játék célja röviden és tömören annyi, hogy egy játékos elnyerje a “Bagdadi Tolvaj” címet. Ezt úgy tudja elérni, hogy az egyes palotákban lévő kincses ládákból elrabol annyit, amennyi a játék megnyeréséhez szükséges. Hogy ez pontosan mennyi, az függ a játékosok számától – 2 fél esetén 6 ládát, 3-nál 5-öt, míg 4 játékos esetén már 4 kincsesláda megszerzésével is meg lehet szerezni a győzelmet. A kincseket tolvajokkal lehet ellopni, azonban minden ládának más súlya van, ennek megfelelően néhányat kevesebb, míg másokat több tolvaj tud csak elmozdítani a helyéről. A játékosok emellett rendelkeznek általuk lefizetett őrökkel is, amelyek mellett a tolvajok be tudnak surranni a palotába, illetve minden épület előtt állnak semleges őrök, amelyek elmozgatása jóval nehezebb – több akciókártyára van szükség – mint a lefizetett társaiké.
 
A játék kivitelezése inkább meseszerű, mintsem reális. Sokszínű rajzok, sokszínű bábúk alkotják a doboz tartalmát, néhol talán már kicsit túl giccses a képi megjelenítés, ám ehhez rövid idő alatt hozzá lehet szokni. Ezen a téren a játéktáblával volt még egy kis problémám, több játék után sem hajlandó teljesen kilapulni, és folyamatosan csúsznak le róla a bábuk. Kicsit zavaró, persze nyílván (legalábbis remélem) idővel ez a probléma is megoldódik, csupán azért furcsállom a dolgot, mert más táblás játékoknál a játéktér már 2 használat után teljesen egyenes volt.
Szerepjátékos elemeket ennél a játéknál valóban csak érdekességképpen lehet megemlíteni, hiszen a tervezők egyáltalán nem fektettek hangsúlyt arra, hogy a játékos érezze azt, hogy ő valaki más bőrébe bújt, más karakternek a különleges képességeivel, tulajdonságaival cselekedhet.
 
A játékmenet néhol egészen pörgős, néhol viszont igencsak vontatott, előfordulhat, hogy percekig is áll a játék. Mindez gyakorlatilag a szabályok által megengedett egyik cselekvési lehetőség miatt van. A soron következő játékos ugyanis megteheti azt, hogy az adott körben nem cselekszik semmit, aminek jutalmaként a köre végén felhúzható 3 akciólap mellé kap egy hastáncosnő (joker) kártyát, amely bármelyik másik akciókártyát kiváltja. Ennek megfelelően előfordulhat az, hogy a játékból úgy telik el 4-5 perc is akár, hogy senki nem csinál semmit, csak húzogatja fel a kártyákat, majd egyszer csak az egyik játékos elhatározza magát, és a nála lévő hatalmas köteg kártyát egyszerre lepakolja, és lényegében egy lépésből megnyeri a játékot – vagy ha azt nem is, de igen közel kerül hozzá. Nem teljesen értem, hogy a tervezők mért nem fogták meg ezt a dolgot annyival, hogy egy olyan korlátozást tesznek a szabályokba, miszerint egymás után maximum X alkalommal lehet cselekvésként a “nem csinálok semmit” opciót választani. Ez a probléma kihatással van a játékmenetre is, sokszor megtöri az egyébként igen pörgős játékot. Mindez persze házi szabályokkal orvosolható, de nem egy kör telik el addig, mire a játékosok kitapasztalják, hogy hogyan lehetne kiegyensúlyozni a játékot, és valljuk meg, ez inkább a készítők feladata lenne.
 
Összességében elmondható, hogy A Bagdadi Tolvaj nem tartozik azon játékok közé, amelyek miatt konkrétan összeül egy baráti társaság. Ám véleményem szerint időkitöltőnek, két nagyobb játék közötti “levezetésnek” kiváló, egyrészt viszonylag rövid játékideje, másrészt egyszerű mégis élvezhető játékmenetének köszönhetően, amely néhány házi szabály alkalmazásával szinte hibátlan állapotba pofozható.
 
Értékelés:
Kivitelezés: 4 / 5
Szerepjáték elemek: 2 / 5
Játékmenet: 4 / 5
Szabályhiba mentesség: 3 / 5
Összesen: 13 / 20
Játékidő: 40 – 45 perc
 
 

1. rész:2. rész:3. rész:


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához