LFG.HU

Guildenstern
ismertetőCimkek
Két internetes oldalt az Epic Worlds-t és az Obsidian Portalt mutatok be, amiknek közel azonos a funkciója. Ezeken az oldalakon szerepjátékos kampányok háttér információit lehet rögzíteni egy erre kialakított felületen. Tehát ezek nem online szerepjátékra alkalmas szolgáltatások (virtuális asztalok), hanem a valós asztali játékot próbálják támogatni a játékhoz kapcsolódó információk internetes megosztásával, és pár hasznos funkcióval. Tulajdonképpen a szerepjáték kampányok honlapjait hozhatjuk létre, sokkal könnyebben és egyszerűbben, mint nulláról indulva.
 
Mindkét oldalon alapvetően egy wiki-t, vagyis a wikipediához hasonló kereszthivatkozásokkal teletűzdelt lexikont lehet felépíteni a kampány szereplőinek, világának, eseményeinek leírásaival. A bejegyzéseket egy jól kezelhető felületen lehet bevinni, néhány egyszerű szerkesztési funkció használatával. Mindkét helyen van egy általános wiki, ahova bármit fel lehet vinni, és rendszerezni az információkat, de vannak külön kezelt kategóriák is.
 
Mindkét oldalon van kampány napló, ahova a mesélő és a játékosok a játékbeli történéseket és személyes gondolataikat rögzíthetik. Mindkét helyen van lehetőség karakterek felvitelére is, de ez kicsit eltér a két helyen. Az Epic Worlds oldalon kifejezetten a játékos karakterek számára van fenntartva ez az opció, az Obsidian Portalon viszont a nem játékos karakterek is ide kerülnek. Az Epic Worlds karaktereknél a név és arckép mellett néhány speciális mező (faj, kaszt, szint,mottó, stb) és három nagyobb szövegmező (leírás, háttér, részletek) áll rendelkezésre. Az Obsidian Portalnál alap esetben hasonló nagy szövegmezők vannak (leírás, életrajz, mesélői info), de itt lehet dinamikus karakterlapot is választani, ha készült ilyen a szabályrendszerhez, amiben játszunk. Ezzel a funkcióval egy rendes karakterlapot szúrhatunk be a karakter adatai közé, amit aztán szabadon kitölthetünk.
 
Az Epic Worlds külön kezeli a kincseket is. Az oldalon tarthatjuk nyilván a csapat varázstárgyait, értékeit és pénzét. Könnyen fel lehet vinni új dolgokat, vagy módosítani a régieket. Lehet látni kinél mi van, és milyen gazdag a csapat. Szintén külön kezeli ez az oldal a tapasztalati pont osztást és felhasználást.
Az Epic Worldsre a tárhely korlátig szabadon fel lehet tölteni fileokat. Az Obsidian Portalra képeket lehet feltölteni, amiket a wiki oldalakba lehet beilleszteni, valamint térképeket feltölteni, amin a google mapshez hasonlóan helyszíneket lehet bejelölni hivatkozással a kapcsolódó wiki oldalra.
 
A csapat játékalkalmak közti kommunikációját segíti mindkét helyen a fórum, és RSS illetve email áll rendelkezésre a játékosok értesítésére az oldalak változásairól. Az Epic Worlds-ben van egy naptár is, ami a játék időpontok egyeztetésében segíthet.
 
Körülbelül ezeket szolgáltatásokat nyújtják az oldalak, de az Obsidial Portalba számos olyan apróságot építettek be, ami nagyon jól kezelhetővé teszi a felületet. Egyrészt van egy teljesen szabad címkézési rendszer, ami az áttekintést és keresést könnyíti meg. A bejegyzések írásakor a szövegbe az oldalsávból kiválasztással beszúrható a már elkészült karakterek és wiki oldalak neve, ami megkönnyíti a pontos beírás, és azonnal linket is csinál a hivatkozott dologhoz. Minden bejegyzésnek van egy mesélői része, amit a játékosok nem látnak, és be lehet jelölni, hogy az egész oldal legyen mesélői. Ez utóbbi lehetőség az Epic Worldsben is megvan. Így például előre ki lehet dolgozni egy karakter leírását, és csak akkor láthatóvá tenni, mikor a játékosok megismerték az illetőt. Kis hiányosság, hogy a dinamikus karakterlap nem rejthető el külön, ami NJK-k esetén probléma.
 
No és mibe kerül mindez? Mindkét oldalnak van egy ingyenesen használható része. Az Epic Worlds 1 kampányt és 3 karaktert enged ingyenesen kezelni, és nincs tárhely a feltöltésekhez. Évi $12-ért 10 kampány, 15 karakter és 1GB tárhely jár.
 Az Obsidian Portalon 2 kampányt lehet ingyenesen kezelni, és ezeknek nyilvánosnak kell lenniük, 2 Mb tárhely és 1 térkép feltöltés jár, valamint nincs fórum és email értesítés. Évi $40-ért korlátlan számú kampány, kampányonként 5 GB tárhely, lehetőség a privát kampányra, 10 térkép, fórum, email értesítés, több mesélő, és reklám mentesség jár.
Látható, hogy az Obsidian Portal fizetős része sokkal drágább, de többet is nyújt. Mindenesetre mindkét oldal teljesen jól használható ingyenesen is, tehát bátran ajánlom kipróbálásra.
 
A két oldal közül nekem egyértelműen az Obsidian Portal jött be jobban. Szebb a felülete, jobbak a szolgáltatásai, és a mesélő szemszögéből van kialakítva az egész. Megfelelő internet elérések esetén, akár a teljes kampány tervezést is át lehet vinni ide. Az Ennie díjat is ez nyerte az idén. Az Epic Worlds előnye a kincs és tapasztalati pont kezelés. Olyan érzésem van, hogy ennél az oldalnál inkább játékosi szemszögből indultak ki. Természetesen egy jó tartalomkezelő rendszerrel fel lehet építeni egy hasonló kampány oldalt mint ezekkel a szolgáltatásokkal, de aki nem akar erre sok időt és energiát fordítani, azoknak nagyon jó megoldást kínál a Epic Worlds vagy az Obsidian Portal.
 
 
Végül egy összehasonlító táblázat a funkciókról:
funkció
Epic Worlds
Obsidian Portal
wiki
van
van
napló
van
van
JK kezelés
van
van
NJK kezelés
nincs
van
karakterlap
nincs
bizonyos rendszerekhez
kincs kezelés
van
nincs
tapasztalati pont kezelés
van
nincs
tárhely
fizetős (1GB)
képeknek (2MB/5GB)
fórum
van
fizetős
naptár
van
nincs
mesélői rész
csak teljes bejegyzések
bejegyzésen belül is
hivatkozás választással
nincs
van
címkézés
nincs
van
térkép
nincs
van (1/10)
RSS követés
van
nincs
email értesítés
nincs
fizetős
ingyenes kampány
1
2
éves díj
$12
$40
 
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához