LFG.HU

Rorimack
hírekCimkek
Idén Ausztráliában osztották ki a Hugo díjat. A legnépszerűbb rajongói díj idén is szolgált meglepetésekkel.
 
A legjobb fanzin díjat a Starship Sofa kapta. Érdekesség, hogy ez volt az első alkalom, hogy podcastot nevezzenek a Hugóra. A győzelem mégsem meglepő: Tony C. Smith magazinjának minden adása ragyogó novellákkal, érdekes cikkekkel kedveskedik a hallgatóknak. Érdemes ellátogatni a honlapra, és feliratkozni az ingyenes podcastra.
 
A legjobb rajongói írásokért idén Frederic Pohl kapott Hugo-díjat. Hogy mit keres egy befutott szerző ebben a kategóriában? Ez csak azoknak kérdés, akik nem követik a kilencven felett járó nagymester blogját – kevesen mondhatják el magukrol, hogy ott voltak a modern scifi születésénél, még kevesebben írják ezt meg – Pohl ezt teszi.
 
És hogy a linkeknél maradjunk - a legjobb periodika idén a Clarkesword lett. A Clarkesword volt az egyik első online magazin, amely megmutatta, hogy a szép csendben haldokló papírkiadványoknak életképes és értékes alternatívája lehet egy ingyenes (!) netes lap.
 
Idén végre az ausztrál Shaun Tan nyerte el a legjobb illusztrátor címet. Ha nem ismerjük műveit, érdemes a The Arrival-lal, a Bevándorlóval kezdeni.
 
A filmeknél a Moon és a The Waters of Mars győzött, míg a képregényeknél a Girl Genius wihette haza az ezüstrakétát.
 
Idén nagyon izgalmas volt a kapsolódó (szak-)könyvek kategóriája, de azért lehetett sejteni, hogy Jack Vance önéletrajza, a This is Me, Jack Vance! (Or, More Properly, This is “I”) lesz a befutó. Hogy nagyjából miről lehet szó a könyvben, azt megtudhatjuk, hogy végighallgatjuk a Starship Sofa Vance-interjúját.
 
A novella kategórát Will McIntosh Bridesicle című műve nyerte el (magyarul idén augusztusban jelent meg a Galaktikában, Házasság a halál után címmel). Nagynovellaként Peter Watts The Island című hard scifije győzött, kissé helyrebillentve az amerikai határőrség által meghurcolt kanadai szerző idei évét, míg Charles Stross Palimpsest című kisregényével lett befutó.
 
A regénykategória hozta a legnagyobb meglepetést. Nagyon jó regények indultak idén, a steampunkok mellett ott volt a Palimpsest egy fura fantasyként, mégis volt két mű, aki elhúzott a mezőnytől. Az egyik China Miéville The City & The City című regénye volt (a regény spoilermentes ismertetőjét az endlessen olvashatjuk), a másik a The Windup Girl, Paolo Bacigalupi első regénye.
És megtörtént az, amire senki sem számított, de mindenki elégedett lehet vele: a két regény holtversenyben végzett az első helyen!
 
A Campbell-díj és a további kategóriák győzteseiről a hivatalos honlapon olvashatunk.
 
 

A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához